AVH on kolmanneksi yleisin kuolinsyy Suomessa ja siihen sairastuvat yhä nuoremmat, mutta mikä se oikein on?

Valtiolle vuosittain noin 1,1 miljardia euroa maksavaa sairautta on mahdollista ennaltaehkäistä omilla valinnoillaan.

Marjo Merisen vetämällä Rauman AVH-kerholla on ”Mökkikirja”, joka toimii kerhoiltojen päiväkirjana ja vieraskirjana.

Noin 25 000 suomalaista sairastuu vuosittain aivoverenkiertohäiriöön (AVH), mikä tarkoittaa 68:aa henkilöä päivässä. Satakunnan osalta päivittäinen luku on kaksi sairastunutta. Aivoverenkiertohäiriö, josta aiemmin käytettiin termiä aivohalvaus, on kolmanneksi yleisin kuolinsyy Suomessa. Siihen menehtyy vuosittain noin 4 500 ihmistä.

– Valitettavasti tänä päivänä yhä nuoremmat saavat aivoverenkiertohäiriön. Aihe tuntuu monesta varmasti kaukaiselta, kunnes tapaus koskettaa omaa lähipiiriä, toteaa AVH-kuntoutujan omaishoitaja Marjo Merinen.

Hän on ollut vetovastuussa Rauman AVH-kerhon toiminnasta vuodesta 2015 lähtien. Kerho kuuluu Aivoliiton Satakunnan-yhdistyksen alaisuuteen.

Merisen aviomies Lassi sai aivoinfarktin vuonna 2007 ollessaan 47-vuotias.

Lassilla oli Merisen mukaan tuuria, sillä vastoin kaikkia ennakko-odotuksia, mies pääsi seuraavana vuonna kotiin, oltuaan siihen asti sairaala- ja laitoshoidossa.

Alkoi pitkä kuntoutumisprosessi, joka kysyi jaksamista erityisesti omaishoitajaksi ryhtyneeltä Marjolta.

– Saimme vinkin liittyä AVH-yhdistykseen, ja sitä kautta löysimme tietoa AVH:sta sekä Aivoliiton tarjoamista palveluista, kuten sopeutumisvalmennuskurssista, johon osallistuimme Porissa.

Muutaman vuoden Meriset olivat Rauman AVH-kerhossa pelkkiä ”kerholaisia”, mutta vuonna 2011 Marjo Merinen ryhtyi kerhon apuvetäjäksi, ja nyt hän siis pyörittää kerhon toimintaa yksin.

Joka kuukauden toisena keskiviikkona Tulestalolla kokontuvan Rauman AVH-kerhon toimintaan osallistuu aktiivisesti 25–30 kävijää.

– Raumalla on myös toinen kerho, pääasiassa työikäisille AVH-kuntoutujille, mutta molemmat kerhot kuuluvat Aivoliittoon, joten kummassakin voi halutessaan käydä, Merinen huomauttaa.

Kerhossa muun muassa pelataan bingoa ja huojuvaa tornia sekä tietenkin lauletaan.

– Nekin, jotka eivät pysty sanomaan muuta kuin ”joo” ja ”ei”, laulavat. Lauluhan tulee eri aivolohkosta kuin puhe, Merinen tietää.

Kesäisin kerholaiset viettävät teemapäiviä ulkoillen ja pelaillen. Onpa kerho joskus tehnyt ulkomaanmatkojakin. Toisinaan kerhoon saapuu joku ulkopuolinen luennoitsija.

Kerhotapaamisissa myös Merinen puhuu ajankohtaisista aivoterveyteen sekä -sairauksiin liittyvistä asioista sekä omaishoitajille tarkoitetuista aiheista.

– Viimeksi sain monelta omaishoitajalta kiitosta neuvostani, joka koski omaishoitajien verovähennysoikeuksia, kuten työhuonevähennystä.

Marjo Merinen tietää itse kokemuksesta, että läheisen äkillinen sairastuminen aivoverenkiertohäiriöön lamauttaa koko elämän.

Silloin ei tule ensimmäisenä mieleen lähteä etsimään tietoa ja tukea AVH-kerhosta tai Aivoliitosta, vaikka juuri niin kannattaisikin tehdä, ensijärkytyksestä toivuttuaan.

– Olisi tärkeää, että joku sanoisi, että ”katsotaan yhdessä”. Aivoliiton sivuilta löytyy valtavasti tietoa ja opastusta. Facebookin Aivoverenkiertohäiriöt (AVH) -ryhmä on tarkoitettu AVH:n kokeneille ja heidän omaisilleen. Ryhmä on yksityinen, johon haetaan jäsenyyttä ylläpitäjältä. Siellä aiheesta on turvallista keskustella saman kokeneiden ihmisten kanssa.

AVH-kerhoon kuuluminen on tuonut Marjo ja Lassi Meriselle paljon hyviä ystäviä, joita AVH on omakohtaisesti koskettanut.

– Heille ei tarvitse selittää mitään. He kyllä tietävät, miten sairastuminen vaikuttaa elämään.

Meriselle on ollut aina tärkeää muiden auttaminen ja hyväntekeväisyys.

– Siksi toiminkin Rauman AVH-kerhon vetäjänä – voisi sanoa, että ”rakkaudesta lajiin”, hän naurahtaa.

Marjo Merinen antaa kaikille vielä hyvät neuvot:

– Valtiolle vuosittain noin 1,1 miljardia euroa maksavaa AVH:ta on mahdollista ennaltaehkäistä omilla valinnoillaan: tupakointi sekä liiallinen alkoholin ja suolan käyttö pois, lisää liikuntaa ja riittävästi lepoa. Verenpainettaan olisi myös hyvä tarkkailla ja reagoida nopeasti, mikäli verenpaine pysyttelee korkeissa lukemissa.

www.aivoliitto.fi

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut