Biojätteen kompostoinnista pitää jatkossa ilmoittaa: "Tarkastusasia on aiheuttanut paljon keskustelua"

Vuoden 2023 alusta voimaan tuleva laki koskee kaikkia biojätettä kompostoivia talouksia.

Biojätteen kompostoinnista pitää tehdä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle vuoden 2023 alusta lähtien.

Rauman seudun jätehuoltolaitoksen käyttöpäällikkö Tarja Sillanpää on seurannut mielenkiinnolla sosiaalisessa mediassa ihmisten huolta uudesta kompostin ilmoitusvelvollisuudesta. Laki velvoittaa ilmoittamaan viimeistään vuoden 2023 alussa kompostistaan jätehuoltoviranomaisille, mikä on saanut ihmiset huolestumaan kompostitarkastuksista.

– Tarkastusasia on aiheuttanut paljon keskustelua, mutta se toimii samalla tavalla kuin tähän saakka. Jos saamme ilmoituksen, että kohteessa voisi olla jotain puutteita, niin otamme asukkaaseen ensin yhteyttä ja kysymme, miten kompostiasiat on hoidettu, Sillanpää kertoo.

– Mikään erillinen tarkastaja ei siis ala joka kiinteistöä kiertää, vaan käynnit voivat olla pistokoemaisia. Meidän roolimme on jatkossakin neuvova ja ohjaava, haluamme auttaa asukkaita.

Tuleva ilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia kompostoivia talouksia omakotitalot ja kesämökit mukaan lukien, vaikka kompostia käytettäisiin vain osan aikaa vuodesta.

Viiden vuoden välein uusittava ilmoitus koskee ainoastaan elintarvikkeiden kompostointia. Sillanpää kertoo, että komposti-ilmoituksen sähköinen lomake tulee tarjolle kaupungin nettisivuille vielä tämän vuoden aikana.

Ilmoitus kompostoinnista tulisi tehdä jätehuoltoviranomaiselle tämän vuoden aikana ja jatkossa kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloituksesta. Myös lopetuksesta tulee ilmoittaa.

– Tämä ennakoi jo tulevaa lakipykälää, eli yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistössä biojätekäsittely pitää olla jollain tavalla hoidettu. Tämä komposti-ilmoitus auttaa siinä, ettei tarvitse enää niitä kiinteistöjä lähestyä, jotka ovat tietonsa täyttäneet, Sillanpää sanoo.

Vaatimus kompostoinnin ilmoittamisesta liittyy Euroopan unionin jätesäädöspakettiin, jonka tavoitteena on vähentää jätteen määrää.

Sillanpään mukaan uusi laki helpottaa määrien seurantaa, kun on tarkempi tietämys siitä, miten moni biojätteitään kompostoi.

– EU:n asettamat kierrätysmäärät ovat aika tiukkoja, eikä Suomi edelleenkään niitä määriä täytä, vaikka töitä sen eteen on tehty.

Yhdyskuntajätteestä pyritään kierrättämään 55 prosenttia vuonna 2025, 60 prosenttia vuonna 2030 ja 65 prosenttia vuonna 2035. SYKE:n tilastojen mukaan yhdyskuntajätteen kierrätysaste vuonna 2019 oli 43 prosenttia.

Kompostoinnin ilmoittaminen on tuttua jo joillekin raumalaisille entuudestaan, jos he ovat hakeneet pidennystä tyhjennysväliin kahdeksaan tai kahteentoista viikkoon. Pidennyksen edellytyksenä on ollut se, että biojäte pitää kompostoida tai erilliskerätä.

Sillanpää myöntää, että uusi laki aiheuttaa Rauman seudun jätehuoltolaitokselle hieman lisätyötä, mutta asukkaille laki ei tuo paljoakaan uutta.

– Ei tähän tule sinänsä mitään uutta, sillä yli 90 prosenttia ihmisistä hoitaa biojätekompostoinnin juuri kuten se kuuluu tehdä.

– Jatkossa vain siitä pitää täyttää kompostointi-ilmoitus riippumatta siitä, hakeeko polttokelpoisen jätteen astialle tyhjennysvälin pidennystä vai ei.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut