Chillausta, merirunojameja ja rantajoogaa – merimuseo tukee Raumalla viittä uutta tapahtumaa

Rauman merimuseo tukee kesäkuussa Raumalla viittä uutta tapahtumaa. Myös nuoret innostuivat tekemään oman tapahtuman.

| Päivitetty

Nuorten ideoima hengailutapahtuma, OtaChill 15.6. on yksi niistä tapahtumista, jotka toteutetaan tänä kesänä Rauman merimuseon Kaikkien merikaupunki -tuella.

Museo sai määräaikaan mennessä yhdeksän hakemusta, ja niistä toteutetaan viisi.

OtaChillin järjestää viiden nuoren porukka, joka koottiin kyselyn avulla. Kyselyssä tiedusteltiin kiinnostusta tapahtumien suunnitteluun ja järjestämiseen.

Nuorisopalvelut toimivat taustatukena ja -organisaationa, mutta nuoret toimivat itse tapahtuman sisällön suunnittelijoina ja käytännön toteuttajina.

Kaikki museolta tukea saaneet tapahtumat ovat kesäkuussa. Nuorten hengailutapahtuman ohella Raumalla järjestetään saariston historiaa käsittelevä tapahtumapäivä Päivärinnan tilalla Nurmeksen saaressa, rantajoogaa tytöille ja naisille, merelliset juhannusjuhlat yksinäisille sekä merirunojamit.

– Olemme erittäin tyytyväisiä sisältöön. Tapahtumat ovat monipuolisia ja eri kohderyhmille suunnattuja. Esimerkiksi rantajooga on tapahtuma, jossa maahanmuuttajanaiset voivat tutustua paikallisiin naisiin, kertoo tuottaja Sanni Tuuppa merimuseosta.

Myös taustat ovat erilaisia: joukossa on sekä yhdistyksiä, yksityishenkilöitä että kaveriporukoita. Järjestötalolla juhannusaattona pidettävät yksinäisten juhannusjuhlat järjestää uusi yhdistys, Yksinäise yhres. Se koostuu samoista ihmisistä, jotka toteuttivat yksinäisten joulujuhlan viime jouluna.

Valittujen tapahtumien järjestäjinä on Tuupan mukaan myös niitä, joilla ei ole aiempaa kokemusta asiasta. Se oli yksi merimuseon tavoitteista, samoin kuin se, että innostetaan järjestäjäksi ryhmiä, joille ei kaupungissa juuri ole tarjolla tapahtumia.

– He ovatkin parhaita suunnittelemaan tapahtumia omalle kohderyhmälleen, Tuuppa sanoo.

Viime vuosina tapahtumien tekemiseen on Tuupan mukaan tullut paljon tiukennuksia, etenkin turvallisuusasioissa. Museossa ajatellaankin, että avustuksen saaneet saavat hankkeen myötä uutta tietoa ja kynnys tapahtumien järjestämiseen madaltuu.

Mukaan valittujen tapahtumien järjestelyt ovat jo pitkällä.

Kaikkien merikaupunki -hankkeen toinen vaihe alkaa kesäkuun alussa, kun haku syys–lokakuun tapahtumiin alkaa. Haku on auki merimuseon verkkosivulla heinäkuun loppuun, ja päätökset mukaan valituista tapahtumista julkistetaan elokuun puolen välin jälkeen.

Uudessa haussa painotetaan Rauman kanaalia joko tapahtumapaikkana tai tapahtuman sisältönä. Merimuseo haastaakin jokaista raumalaista pohtimaan, miten kanalin vartta saataisiin tapahtumilla elävämmäksi.

– Ehdotukset voivat olla lähes mitä vain: tour de ganal -kanaalin ympäriajo, syksyinen ulkoilmataidenäyttely tai vaikka kanaalin rannalla tapahtuva letkajenkan Guinnessin maailmanennätysyritys, museosta ideoidaan.

Tapahtumatuottajan rooli on toimia käytännön valmentajana. Sanni Tuupalta voi halutessaan varata tunnin mittaisen ohjausajan hakemuksen tekoon.

– Katsomme yhdessä, mitä siihen kannattaa kirjoittaa, ja jos aikaa riittää, hakemus voidaan tehdä yhdessä.

Raati arvostaa huolella tehtyä hakemusta. Siitä olisi Tuupan mukaan hyvä käydä ilmi avustuksen käyttötarkoitus sekä haettava summa.

Ehdotettava tapahtuma voi olla vasta ajatuksen tasolla, mutta selkeästi ilmaistu suunnitelma auttaa Tuupan mukaan hakemuksen arvioinnissa

Rahaa syksyn hakuun on jaossa saman verran kuin kesäkuussa eli 3 500 euroa.

Merimuseo on saanut Museovirastolta merikaupunkihankkeeseen museoiden Ideariihi-erityisavustusta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut