Digitaidot haltuun jo alakoulussa – Pohjoiskehän koulussa käynnistellään koodaus- ja robotiikkaopetusta

Kaupungin kouluissa kiertävänä tutorina työskentelevä Jenni Valanne on tullut avuksi Pohjoiskehän koulun 6A-luokan oppitunnille, sillä Chromebookien kanssa työskentely on oppilaille vielä hiukan vierasta. Sofia Kunnas (oik) ja Lotta Haapala tekevät mielellään tehtäviä tietokoneella. Kuvat: Juha Sinisalo

Digiosaaminen on tulevaisuuden työelämässä yksi tärkeimmistä taidoista. Sen vuoksi digitaitoja opetellaan jo alakouluissa.

Pohjoiskehän koulussa käynnistellään parhaillaan koodaus- ja robotiikkaopetusta, johon ollaan mahdollisesti saamassa myös ulkopuolista apua.

Jenni Valanne on Rauman kaupungin ala- ja yläkoulujen yhteinen kiertävä tutor, joka auttaa sekä opettajia että oppilaita muun muassa tietotekniikan haltuunotossa.

Valanne vierailee Rauman eri kouluilla ja on läsnä yhdessä koulussa aina kokonaisen päivän, lukuun ottamatta Pohjoiskehän koulua, jossa Valanne on kahtena päivänä viikossa.

Tiistaina tutorin apua tarvittiin Pohjoiskehällä heti aamulla 6A-luokan ruotsin kielen tunnilla, jossa oppilaat laativat kieltenopettaja Katri Pietilän johdolla ruotsinkielisiä blogeja.

– Pohjoiskehän uudessa koulussa olen nyt työskennellyt lähinnä laitteiden käyttöönottokoulutuksen parissa. Koulun 4.–6. luokan oppilaat saavat käyttöönsä Chromebookit, ja niiden käytön opettaminen on vienyt paljon aikaani. Lisäksi luokissa on kosketusnäytölliset älytaulut ja paljon muuta tekniikkaa, joiden sisäänajo opetukseen vie aikaa, Jenni Valanne toteaa ja kertoo myös olleensa mukana suunnittelemassa Pohjoiskehän koulun infotaulujen käyttöä.

Ruotsin kielen opettaja Katri Pietilä neuvoo Eennea Korhosta (vas.) ja Inka Nevanpäätä ruotsinkielisen blogin kirjoittamisessa.

Jenni Valanteen mukaan oppilaille lukuvuodeksi kerrallaan luovutettavat Chromebookit sopivat hyvin koulumaailmaan.

– Ne ovat hinnaltaan huokeita, helppokäyttöisiä ja kestäviä. Niissä ei ole paljon muistikapasiteettia, minkä vuoksi niillä tuotettu materiaali tallennetaan pilvipalveluun. Siten ne ovat oppilaiden käytettävissä millä tahansa koneella.

Tutor kouluttaa Rauman ala- ja yläkoulujen opettajia myös käyttämään Turun yliopiston kehittämää sähköistä ViLLE-opetustyökalua, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi ohjelmoinnin, matematiikan tai äidinkielen opetuksessa.

– Raumalla ViLLEä käyttää jo lähes 150 opettajaa, Valanne kertoo.

Tammikuussa Pohjoiskehän koulussa alkaa ohjelmoinnin ja robotiikan opetus, jota 5.- tai 6.-luokkalaiset voivat opiskella valinnaisaineena.

– Opetuksessa perehdytään ohjelmointiin tableteilla ja tietokoneilla, olemassa olevia sovelluksia käyttäen. Rauman kaupunki on hankkinut yhteiskäyttöön Lego-robotteja, joita koulut voivat lainata käyttöönsä, Pohjoiskehän koulun luokanopettaja Mariel Eerola-Leino kertoo.

Eerola-Leino on parhaillaan Oppiminen ja opettaminen digitaalisessa ympäristössä -erikoistumiskoulutuksessa, jota hän käy työnsä ohessa.