Diiva on Pilvi Elomaalle rakas ja tärkeä työkaveri

Koira-avusteisella työskentelyllä edistetään lasten, nuorten, aikuisten ja vanhusten psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia.

Pilvi Elomaa ja Diiva ovat odotettu kaksikko niin ikäihmisten kodeissa kuin kouluissa ja päiväkodeissakin. Parivuotias labradorinnoutaja nauttii työskentelystä erilaisten apuvälineiden kanssa.

Vajaa parivuotias labradorinnoutaja Diiva (Upwards Lady Diva) tökkäisee kuonollaan pehmeää arpanoppaa, jonka osoittaman luvun mukaan Pilvi Elomaan asiakas suorittaa jonkun ennalta sovitun liikuntatehtävän.

Kasvatus- ja kuntoutuskoiraksi erinomaisesti soveltuvalla Diivalla on paljon muitakin työvälineitä: muisti- ja aktivointipelejä, erilaisia liikuntavälineitä sekä onnenpyörä, jota se osaa pyörittää kuonollaan.

Diiva ja Elomaa käyttävät välineitä apuna silloin, kun kaksikko työskentelee ikäihmisten tai lasten ja nuorten parissa.

Koira-avusteinen työ perustuu asiakkaan ja koiran välille muodostuvaan vuorovaikutukseen.

Koiran avulla voidaan tukea ja edistää ihmisen psyykkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia, kuntoutumista sekä oppimista.

Asiakas voi olla minkä ikäinen tahansa. Hyviä kokemuksia on saatu esimerkiksi kasvatustyössä erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten parissa.

Koira-avusteisessa kuntoutustyössä voidaan harjoittaa asiakkaan motorisia taitoja vaikkapa erilaisten koirapelien avulla. Kognitiivisessa harjoittelussa tehdään koiran avulla muiden muassa keskittymis-, oppimis- ja havainnointitehtäviä.

– Ennen ensimmäistäkään asiakastapaamista koiralle pitää tehdä soveltuvuusarviointi. Siinä testataan, miten koira suhtautuu vierasisiin ihmisiin ja koiriin, erilaisiin lattiapintoihin, ääniin ja muihin ärsykkeisiin, Elomaa tietää.

Kasvatus- ja kuntoutustyössä käytettävän koiran tärkein ominaisuus on kuitenkin kyky rauhoittua. Sen lisäksi koiran hermorakenne tulee olla sellainen, että se palautuu nopeasti kohtaamistaan ärsykkeistä.

Lasten ja nuorten erityisohjaajaksi, lähihoitajaksi sekä kasvatus- ja kuntoutuskoiraohjaajaksi kouluttautunut Elomaa on käyttänyt työssään koira-avusteisuutta jo vuodesta 2015 lähtien.

Diiva on kolmas Elomaan niin sanottu hyötykoira.

– Ensimmäinen labradorinnoutajani, Donna, oli hyvin rauhallinen koira, joten rohkenin lähteä sen kanssa harjoittelemaan koira-avusteista toimintaa, johon tutustuin jo lähihoitajaopintojeni yhteydessä. Nykyään osa-aikaeläkkeellä oleva 9-vuotias Geo on toiminut myös kasvatus- ja kuntoutuskoirana, Elomaa kertoo.

Syksyllä nuorella Diivalla on edessään työnäyttö, jossa katsotaan tarkemmin koiran oppimia asioita.

Työnäyttöön pääsevät koirakot, jotka ovat osallistuneet Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteistyössä järjestämään täydennyskoulutukseen.

Elomaa on huomannut, miten suuri vaikutus koiran läsnäololla voi asiakaskohtaamisissa olla. Koiralla on rentouttava vaikutus ympäristöönsä, mikä laskee ihmisen verenpainetta ja vähentää stressiä

Pelkästään koiran silittäminen ja sille puhuminen lisäävät kehon tuottaman mielihyvähormonin määrää.

– Monelle ikäihmiselle koiran vierailu on päivän kohokohta. Ellei Diiva ole mukanani, asiakas saattaa todeta, että ”ai jaa, sinäkö sieltä vaan tuletkin”, Elomaa nauraa.

Diiva ei ole siis joka kerta Elomaan mukana asiakaskäynneillä, vaan ehkä keskimäärin kerran viikossa, sillä työn pitää säilyä koiralle mielekkäänä.

– Diiva lähtee työkeikalle joka kerta innokkaana. Varusteista se jo tietää, että nyt on töiden aika. Kuitenkin kaikkein innokkaimmin se lähtee metsästystä harrastavan mieheni kanssa metsälle, Elomaa naurahtaa ja kertoo, että Diiva harrastaa myös vesipelastusta ja rally tokoa.

Parhaillaan Elomaa suorittaa eläintenkouluttajatutkintoa. Hänen tavoitteenaan on jossain vaiheessa tuotteistaa koira-avusteinen toiminta.

– Raumalla ei tietääkseni kukaan muu minun lisäkseni työskentele koiran kanssa kasvatus- tai sosiaalialalla. Koirasta on kuitenkin aivan valtavasti apua ja hyötyä tässä työssä, joten kannustan ehdottomasti kasvatus- tai sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia suuntautumaan koira-avusteiseen toimintaan ja hakeutumaan ohjaajakoulutukseen.

Parasta koira-avusteisessa työssä on Elomaan mukaan asiakkaiden ilo ja onnistumisen tunteet, joita on mahdollista kokea koiran kanssa.

– Itselleni koiran läsnäolo asiakaskäynneillä ei merkitse kaikkein helpointa työpäivää, mutta siitä saatu hyvä mieli korvaa kaiken vaivannäön.

Koira-avusteisen työskentelyn tavoitteet

Minäkuvan ja vuorovaikutustaitojen vahvistaminen

Sosiaalisten taitojen ja tunnetaitojen harjoitteleminen

Ongelmanratkaisun harjoitteleminen

Keskittymisen ja tarkkaavaisuuden suuntaaminen

Muistitoimintojen edistäminen

Oppimisen tukeminen

Motivaation lisääminen

Hieno- ja karkeamotoristen taitojen harjoitteleminen

Aistikokemusten lisääminen

Lähde: www.kasvatus-kuntoutuskoirat.fi

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut