Ehdotus: Itsehoitolääkkeiden hinta-alennukset kokeiluun

Nykyään itsehoitolääkkeen hinta on kaikissa Suomen apteekeissa sama, koska alennukset eivät ole sallittuja. Kuva: Juha Sinisalo

Apteekkien itsehoitolääkkeissä voitaisiin kokeilla hinta-alennuksia, toteavat Apteekkariliitto sekä Eurajoen apteekin ja Kiukaisten ja Panelian sivuapteekkien apteekkari Marja Saarelainen.

Ehdotus on yksi liiton tiistaiaamuna julkaistuista 28 ehdotuksesta apteekkitoiminnan kehittämiseksi. Uusi apteekki -ohjelman ehdotukset pohjautuvat liiton jäsenistön näkemyksiin.

Saarelainen pitää hinta-alennuskohtaa ja informaatiovastuun säilymistä apteekeilla tärkeimpinä kohtina asiakkaalle.

– Itsehoitolääkkeisiin voisi antaa alennusta tietyiltä osin, mutta pitää valvoa, että siitä ei synny houkutusta lisätä käyttöä.

Kyse on reseptittä saatavista peruslääkkeistä, joiden jakelun toivotaan säilyvän vain apteekeilla.

Terveydenhuollon kuormitusta keventäisivät esimerkiksi influessarokotusten saaminen apteekeista sekä flunssapotilaiden ohjaaminen ensin apteekkiin. Paikalla oleva ammattilainen ohjaa tarvittaessa lääkäriin, jos itsehoito ei riitä.

Apteekkien omistuspohjan Apteekkariliitto ja Saarelainen pysyttäisivät proviisoreilla, koska siinä ammatillinen ja taloudellinen vastuu yhdistyvät.

Apteekkijärjestelmä perustuu apteekkareiden urakiertoon, ja liitto haluaa säilyttää luvissa sijainnin ohjauksen. Saarelainen siirtyi kaksi kuukautta sitten Forssan 2. Kutomon apteekin apteekkariksi, joten Eurajoen apteekki sivuapteekkeineen saa lähitulevaisuudessa uuden apteekkarin.

Lääkehoidon aloituspalvelu auttaisi liiton mukaan sitouttamaan ihmiset käyttämään lääkkeitä, kun taas monilääkityille ehdotetaan säännöllistä lääkehoidon arviointia.

– Uudistuksia täytyy tehdä ja kaikkien osapuolten toimintaa tarkastella. Uudistukset vaativat moniammatillista yhteistyötä, Saarelainen sanoo.

Jonkun toisen ihmisen puolesta asiointia liitto helpottaisi valtuutuksella, jonka pystyisi antamaan kerralla kaikkiin apteekkeihin.