Ei sittenkään eläkepäivien aika – Harri Virtasen rinnassa komeilee jatkossa FC Eurajoen logo

Pallo-Iirojen logo on tatuoituna Harri Virtasen ihoon, mutta nyt hän lähtee FC Eurajoen miesten edustusjoukkueen valmentajaksi. Kuva: Juha Sinisalo

Harri Virtanen ehti heinäkuussa 60-vuotishaastattelussaan ilmoittaa, että jalkapallovalmentaminen oli taakse jäänyttä elämää. Palo oli hiipunut, intohimo sammunut, ideat loppuneet.

Koskaan ei kuitenkaan kannattaisi sanoa ei koskaan. Siellä ”Hati” jälleen on elementissään, lumisessa maisemassa harjoituksia vetämässä.

Jotain totutusta poikkeavaa miehessä kuitenkin on. Virtasen vaatetuksesta ei löydy Pallo-Iirojen tunnusta, jota hän on kantanut pian 40 vuotta.

Ja kantaa ikuisesti, sillä seuran logo on tatuoitu miehen olkapäähän.

Nyt rinnassa on kuitenkin toinen tunnus. Harri Virtanen on ryhtynyt FC Eurajoen miesten edustusjoukkueen päävalmentajaksi.

– Muutin marraskuun alussa Lapijoelle. En tosin sen takia, että rupean valmentamaan, Virtanen nauraa.

– Mulla on ollut rivitalokaksio Lapijoelle vuosikausia, eikä sitä oikein ole saanut myytyä. Piti sitten muuttaa sinne itse.

Tieto muutosta kantautui nopeasti FC Eurajoen edustusjoukkueen huoltajana ja joukkueenjohtajana toimivan Kai Rantasen korviin. Rantanen päätti kokeilla kepillä jäätä.

– Rantanen soitteli, että olisinko kiinnostunut valmentamisesta. Vastasin, että no en kyllä oikein ole, Virtanen kertaa.

– Länsi-Suomessakin kesällä ilmoitin, että eläkkeellä ollaan, mutta sitten rupesin miettimään asioita. Olen ollut nelisen vuotta poissa aktiivisesta jalkapallotoiminnasta, mutta aina mulla on ollut mielipiteet valmentamisesta.

Virtanen tunnetaan parhaiten Pallo-Iirojen miesten edustusjoukkueen päävalmentajana. Iirojen miehiä hän luotsasi viimeksi loppukauden 2014, kun Hannu Touru sai potkut.

Sen jälkeen Virtanen toimi Iirojen kilpailupäällikkönä ja kuuluu edelleen seuran hallitukseen.

Pienet syrjähypyt sinikeltaisista ovat suuntautuneet Porin seudulle. Virtanen toimi aikanaan NiceFutiksen edustusjoukkueen päävalmentajana sekä FC Ulvilan ja Karhufutiksen valmennuspäällikkönä.

– Kuulin, että FC Eurajoen valmentajaksi oli montaa kysytty, luvattukin, mutta päätökseen ei ollut päästy. Pelaaja olivat antaneet vinkkiä, että jos ei löydy valmentajaa, käy vielä huonosti ja edustus loppuu, Virtanen paljastaa.

FC Eurajoen mennyt kausi oli hankala, sillä seuran perustajajäseniin kuulunut Mika Ojala menehtyi keväällä äkilliseen sairaskohtaukseen. Ojalan piti toimia kesällä 2020 FC Eurajoen edustusjoukkueen päävalmentajana.

– Mika Ojala oli täällä Mr Jalkapallo, jonka kanssa itsekin paljon jalkapallosta puhuin ja olimme hyviä kavereita. Ajattelin, että jos ei muuta niin Ojalan muistoa kunnioittaen, Virtanen sanoo.

Ojalan muistoa luonnollisesti halutaan Eurajoella kunnioittaakin. Hänestä muistuttava kyltti sai jo kesällä paikkansa Eurajoen urheilukeskuksen huoltorakennuksesta.

– Mika nosti meidät Satakunnan surkeimmasta seurasta Neloseen, mutta emme me voi jäädä poteroihin suremaan, FC Eurajoen puheenjohtaja Matti Uusen luonnehtii.

Myös tulevalla kaudella FC Eurajoki nähdään Nelosessa. Samassa sarjassa on kaksi muutakin joukkuetta Rauman seudulta, sillä Pallo-Iirojen kakkosjoukkue säilytti sittenkin sarjapaikkansa ja Euran Pallo putosi Kolmosesta.

– Ihan kivakin mitellä niiden kanssa, Virtanen arvelee.

– Kysyin tästä Pallo-Iirojen hallituksen mielipidettäkin. Eivät ne vaatineet eroamaan vaan päinvastoin näkivät tässä yhteistyön mahdollisuuden.

Seurat eivät aio taistella pelaajista, ja viime kauden jälkeen FC Eurajoesta Pallo-Iiroihin siirtyivät Eero Ojala, Niklas Rantanen ja Teemu Nurmi.

– He olivat meillä ykköskorin miehiä ja tietyllä tavalla menetyksiä, mutta siinä on hyväkin puolensa, Uusen laskee.

– Ja ilman ”Hatia” olisi lähtenyt useampikin.

Seuraan jääneet pelaajat odottavat uuden valmentajan tuovan jämäkkyyttä ja orjapiiskurimaisuutta toimintaan.

– Panostimme, että saatiin varsinainen päävalmentaja. Tavoitteena on nyt säilyttää sarjapaikka, ja mielellään puolen välin paremmalla puolella, Uusen linjaa.