”Eihän se hyvältä tunnu, kun koulumme puretaan”

60 vuotta sitten uutuuttaan kiiltäneessä Aronahteen kiinteistössä aloittaneet muistelevat kouluaan lämmöllä.

| Päivitetty

Tulevana lauantaina Aron juhla- ja monitoimisaleissa järjestetään raumalaisten yritysten vuosittainen Sparkling Night -muotigaala.

Syksyllä 60 vuotta sitten Juha Auramo aloitti keskikoulunsa uutuuttaan kiiltävässä Rauman yhteiskoulussa. Siis koulurakennuksessa, joka sittemmin tunnettiin pitkään Aronahteena ja lopulta Rauman Lyseon lukiona.

Koulu oli niin uusi, että rakennustyöt jatkuivat vielä, kun lukuvuosi alkoi. Koulun viralliset vihkijäiset järjestettiin marraskuussa 1962.

Yksityinen Rauman yhteiskoulu oli siihen asti toiminut hajallaan eri paikoissa. Oppitunteja pidettiin vanhalla kansalaisopistolla, työväentalo Soihtulassa, seurakuntatalolla ja partiotalolla.

– Olihan se hienoa, kun pääsimme uusiin tiloihin. Uusi, siisti ja moderni koulu. Kaikki oli viimeisen päälle, sen ajan mittapuun mukaan, muistelee Auramo.

Esa Lahtinen (vas.), Jorma Heinonen, Juha Auramo ja Eino-Pekka Vuorento olivat mukana, kun 60 vuotta sitten Rauman yhteiskoulussa aloittaneet kokoontuivat muistelemaan menneitä.

Auramo asui Holran talossa, joten Lyseoon olisi ollut vain 400 metrin matka. Siis siihen Vivi Lönnin piirtämään koulurakennukseen, josta muutettiin upouuteen Lyseoon vuonna 1969.

– Vanhemmat sanoivat, että kannattaisi mennä yhteiskouluun, jossa on tyttöjäkin. Olisihan työpaikoillakin sitten miehiä ja naisia. Lyseossa oli tuolloin vain poikia ja Rauman tyttölyseossa eli ”Tipulassa” vain tyttöjä.

Yhteiskoulu oli nuori oppilaitos, perustettu vasta kaksi vuotta aikaisemmin. Luultavasti juuri siksi myös opettajat olivat enimmäkseen nuoria, uransa alkuvaiheessa.

– Opettajahuoneen hyvä henki heijastui luokkiin. Pärjäsimme hyvin, vaikka kummallakin rinnakkaisluokalla oli yli 40 oppilasta, sanoo Auramo.

Yhteiskoulun ensimmäinen rehtori Jarl Nyfors tuli tutuksi suurelle joukolle raumalaisia. ”Jali” jäi eläkkeelle vuonna 1990 Aronahteen lukion rehtorina. Vaimo Eeva-Liisa Nyfors teki vielä pidemmän työuran koulussa.

Alkuperäiseen opettajakuntaan kuuluivat myös Salmet. Vararehtorina aloittanut Jorma Salmi toimi myöhemmin Aronahteen yläasteen rehtorina. Samaa virkaa ehti hoitaa myös vaimo Eija Salmi.

– RYK oli nuorekas ja liberaali koulu esimerkiksi Rauman Lyseoon verrattuna. Oikein hyviä muistoja on koulusta 60-luvulta. Sain myös aika monta elämän- ikäistä ystävää, kertoo Esa Lahtinen.

Samaan aikaan aloittaneet Auramo, Lahtinen, Risto Salo ja Eino-Pekka Vuorento ovat tavanneet säännöllisesti muistelemaan yhteiskoulun aikoja.

– Paljon meni ohi korvien, muttei mitään ohi silmien, tiivistää Lahtinen kouluvuosien hengen.

Peruskouluun siirryttiin Raumalla vuonna 1976. Silloin yksityiskoulun kannatusyhdistys lakkautettiin ja yhteiskoulu liitettiin osaksi kaupungin koululaitosta.

Muutos tiesi myös nimenvaihdosta. Yhteiskoulusta tuli Aronahteen yläaste ja lukio.

Edellä mainittu Lyseon koulurakennus sai palvella 50 vuotta. Ensin lähti lukio, sitten yläaste ja viimeisenä kansalaisopisto keväällä 2019. Lyseo purettiin ja sen paikalle nousee Karin kampus.

Aronahteella koulua käytiin vähän pidempään. Ensin lähti lukio Otanlahteen ja sitten Hjalmar Nortamon yläkoulu väistötiloihin.

Kaupunki päätti, ettei sisäilmaongelmista kärsinyttä Aron kiinteistöä korjata.

Opetus siirtyy Karin kampukselle.

Purettavan Aron ja niin ikään purkulistalle joutuneen Nanun koulun paikalle rakennetaan uusi Nanujärvelän koulu, jonka on suunniteltu korvaavan myös Kourujärven koulun.

– Eihän se hyvältä tunnu, kun koulumme puretaan. Vaikuttaa ihmeelliseltä, että kaikki keskitetään yhteen paikkaan, tuumaa Auramo.

Hän vitsailee, että ennen oli kaikki paremmin – mutta lisää perään ymmärtävänsä, että isommassa koulussa on myös etunsa.

Eihän tämä Lönnin Lyseon purkamista vastaa, mutta haikealta tuntuu silti. Kaupunkikuvaan kuuluu kerrostumia eri vuosikymmeneltä, sanoo Lahtinen.

– Enemmän tietysti harmittaa se, että liian paljon rakennuksia joudutaan purkamaan sisäilmaongelmien takia. Olisiko tässäkin tapauksessa syynä yleinen virhe säästää ilmastoinnissa. Meidän aikaan luokat tuuletettiin tuntien jälkeen ikkunat avaamalla. Ilma pysyi raikkaana, kun myös kaikki opiskelijat lähetettiin pihalle välitunnille, vertaa Lahtinen.

Pientä käyttöä Aronahteellavielä on. Esimerkiksi kansalaisopisto pyörittää edelleen jumppia Aron salissa.

Tulevana lauantaina Aron juhla- ja monitoimisaleissa järjestetään raumalaisten yritysten vuosittainen Sparkling Night -muotigaala, johon myydään liki 500 pääsylippua.

Tähän juttuun haastatellut aloittivat siis syksyllä 1962. Koulutyö alkoi jo saman vuoden tammikuussa.

Ja näyttävästi alkoikin. Noin 250 oppilasta kantoi tuolinsa muuttokulkueessa vanhalta kansalaisopistolta uuteen kouluun.

PS. Aronahde rakennettiin monessa vaiheessa. Lukio ja ruokala valmistuivat vasta vuonna 1966. Ne eivät ehtine täyttää 60:tä vuotta. Kansalaisopiston tilat valmistuivat lukion viereen 1978. Lisää tilaa piti rakentaa myös, kun Raumalla mentiin yhden lukion malliin 2000-luvulla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut