Ekologiset tuotteet saivat perustamaan maalaispuodin

Anne Tarkki pitää Maalaispuoti Emeraldia. Hän valitsi kuvausta varten Saaren Taian Pelastetaan Itämeri -saippuan, koska niin valmistaja kuin tuote ovat lähellä hänen sydäntään. Kuva: Riina Kaski

Eurajoen Rikantilassa asuva Anne Tarkki perusti Maalaispuoti Emeraldin kohta vuosi sitten. Aluksi oli verkkokauppa ja pieni tila kotitalossa, kunnes kesäkuussa pihapiiriin avautui kesämyymälä.

– Aloin viime kesänä itse käyttää ekologisia kodin- ja kosmetiikkatuotteita. Luonnon ja varsinkin merien hyvinvointi on lähellä sydäntäni. Pienen puodin pitämishaave konkretisoitui, kun näin, että Saaren Taika etsii tuotteilleen jälleenmyyjiä.

Nainen päätti nopeasti kokeilla ja aloitti muutamalla tuotemerkillä verkkokaupan. Sen jälkeen valikoima on paisunut, ja vaihtuvuus on jatkuvaa.

Tuotteet ovat pääasiassa kotimaisia ja osa lähiseudulta. Myymälä on Kinnontiellä auki torstaisin ja sunnuntaisin ainakin tämän kuun sekä sovitusti kesäaikaan aina, kun Tarkki on paikalla.

Tarkki pyörittää miehensä kanssa myös sikalaa, jonka he ottivat vuonna 2008 sukupolvenvaihdoksessa vastuulleen.

Perheeseen kuuluu kuusi lasta, joista vanhin on muuttanut omilleen.

– Puodin pyörittäminen on oman mielen virkistystä. Käyn yhä sikalassa ja perhekin vie aikansa, mutta koetan keksiä siihen sivuun muutakin.

Maalaispuoti siirtyy talven ajaksi vanhaan tilaansa entiseen kodinhoitohuoneeseen. Vaaleanpunaista kesämyymälää hyödynnettäneen joulun alla jonkin aikaa, koska sisälle voi lisätä lämmityslaitteet.

Tulevaisuudessa Tarkki alkanee tehdä opettelemiaan intialaista päähierontaa sekä energiahoitoja.

Kesämyymälän sisustus ja sommittelu on Tarkin kätten työtä. Hän valikoi myymänsä tuotteet pääasiassa sillä perusteella, että ne miellyttävät häntä. Asiakkaatkin saavat esittää toiveita.

– Usein ihastun tuotteeseen, jonka haluan myös myyntiin. Suurimman osan tuotteista olen testannut itse, joten osaan kertoa niistä asiakkaille.

Verkkokaupasta tilatut tuotteet voi käydä noutamassa sovitusti Rikantilasta, jolloin välttää postimaksun. Toisinaan Tarkki vie tilauksia Kirkonkylään eli kunnan keskustaan.

Paikan päältä Emeraldin myymälästä ihmiset ostavat jonkin verran eri tuotteita kuin verkosta. Esimerkiksi suklaat ja teet houkuttelevat kävijöitä, Tarkki kertoo.

Tarkki vinkkaa ottamaan rohkeasti yhteyttä, jos valmistaa ekologisia tuotteita, joita hän voisi ottaa pienimuotoisesti myytäviksi.

Liike-elämässä tapahtuu -sarjassa kerromme Rauman seudun yritysten kuulumisia.