Elävä keskusta on kaikkien etu – Rauman tyhjät liikehuoneistot huolettavat yrittäjäjärjestössä

Alunperin Kansallis Osake Pankin konttoriksi rakennettu liiketalo on ollut pitkään tyhjillään. Kuva: Jussi Hietikko

Kun kulkee Vanhan Rauman katuja, kiinnittää huomionsa tyhjiin liikehuoneistoihin, joista osa on merkittävän kokoisia ja keskeisillä paikoilla.

Nopeasti laskien idyllisen keskustan liikehuoneistoista 15 on tyhjillään.

Osassa näistä tyhjistä tiloista ei ole ollut muuta toimintaa vuosikausiin kuin pölyn kerääntymistä ikkunapintoihin.
Huolestuttavinta lienee se, että liiketilojen tyhjeneminen ei ole mikään ohimenevä ilmiö, vaan aivan viime päivinä olemme saaneet lukea lopettavista Vanhan Rauman yrityksistä.

Matkailunäkökulmasta katsoen tilojen tyhjeneminen on ikävä asia, sillä Unescon suojelukohde Vanha Rauma vetää vuodesta toiseen paljon kotimaisia ja ulkomaisia turisteja puoleensa.

Rauman Yrittäjien toiminnanjohtaja Sari Pettersson myöntää, että Rauman keskustan tyhjät liiketilat huolestuttavat paikallisia yrittäjiä.

– Tottakai, ilman muuta se huolestuttaa. Seuraamme tilannetta koko ajan, ja puhumme siitä paljon yrittäjäjärjestössä.

Olemmekin nyt ryhtyneet toimiin, jotta pystyisimme kehittämään Rauman keskustaa yhteistuumin eri toimijoiden kanssa. Se tapahtuisi merkittävästi nykyistä isommalla panostuksella, mutta aivan vielä en voi kertoa asiasta enempää, Pettersson toteaa.

Toiminnanjohtaja harmittelee sitä, että koko kaupunki on tällä hetkellä ikään kuin pysähtyneisyyden tilassa.

– Tuntuu siltä, että kaikki vain odottavat jotain. Meidän pitää kuitenkin toimia jo nyt, huolimatta siitä, minkälainen kauppakeskuspäätös sitten lopulta on.

Hän huomauttaa, että moni asia Raumalla on jo varsin hyvin; kaupunkia on kaunistettu ja infraa rakennettu.

– Onhan tämä ihan eri näköinen paikka kuin esimerkiksi 15–20 vuotta sitten. Ja mikä parasta, meillä on kompakti keskusta. Mahdollisuudet siis kaupallisen keskustan kehittämiseen ovat olemassa, mutta yksin ei kukaan siitä selviä. Tarvitaan laajaa yhteistyötä.

Petterssonin mukaan Rauman Yrittäjien Rakastunut Raumaan -konsepti on saanut osakseen arvostelua siitä, että se on keskittynyt järjestämään toimintaa lähinnä kaupungin keskusta-alueelle.

– Emme me ole unohtaneet muitakaan yrittäjiä, mutta kyllähän kaikkien etu on se, että kaupunkikeskusta on elävä ja vetovoimainen. Se houkuttelee tänne esimerkiksi uusia työntekijöitä. Näin sataa kaikkien laariin.

Keskustan kehittämisessä elinvoimaisemmaksi tarvitaan Petterssonin mukaan laajaa yhteispeliä, jossa pelaajina ovat Rauman kaupunki, yrittäjät, liiketilojen vuokraajat ja eri yhdistykset.

– Meillä ei ole olemassa taikakeinoja. Kestopuheenaiheina oleville keskustan kävelykaduille ja liikkeiden aukioloajoille ei löydy yhtä oikeaa ratkaisua. Pitäisi ymmärtää, että kivijalkakaupat eivät voi esimerkiksi kilpailla aukioloajoissa kauppakeskuksen ja markettien kanssa.

Rakastunut Raumaan -yhteisö on hiljakkoin rekisteröinyt tavaramerkkinsä, ja se on saanut myös uudet nettisivut.

– Emme ole jääneet odottelemaan kauppakeskuksen tuloa, vaan kehitämme koko ajan yhteistyötämme tiiviimmäksi, Sari Pettersson toteaa.