Elokuvissakäynti ei ole vielä lähtenyt uuteen nousuun koronatauon jälkeen

Elokuvissa ei ole ruuhkaa Raumalla. Minna Ruuni (vas.) ja Sanna Asikainen tulivat elokuviin maanantaina Eurasta vapaalippujen houkuttelemina. Kuva: Juha Sinisalo

Maanantai on viikon hiljaisin elokuvapäivä, eikä Iso-Hannun aulassa illan ensimmäisten näytösten aikana tarvitse jonotella.

Elokuvia on silti maanantai-illankin ohjelmistossa kuusi.

Elokuvateatteri avasi ovensa koronatauon jälkeen heinäkuussa, mutta elokuvissa on teatterin toiminnasta vastaavan Toni Järvisen mukaan Raumalla käyty varovaisesti.

– Ruuhkaa ei ole ollut ja kaikki halukkaat ovat päässeet elokuviin. Vaikea sanoa mistä heikko kävijämäärä tarkalleen johtuu, ihmisten varovaisuudesta vai siitä, ettei tarjolla ole ollut vetäviä elokuvajulkaisuja. Osa ihmisistä välttelee edelleen tilanteita, joissa ollaan samassa tilassa vieraiden ihmisten kanssa, Järvinen sanoo.

Turvavälien noudattamisesta ja käsihygieniasta Iso-Hannussa huolehditaan, ja käytössä on vain puolet salien kapasiteetista.

Seurueet voivat istua vierekkäin, mutta muihin asiakkaisiin pidetään etäisyyttä.

– Näytökset ovat olleet väljiä rajoituksista huolimatta.

Ensi-illat ovat lähteneet hitaasti liikkeelle koronatauon jälkeen, ja Raumalla yleisölle on esitetty jo julkaistuja elokuvia. Ohjelmistossa on esimerkiksi Tuukka Temosen Aika, jonka sain, joka tuli elokuvateatterilevitykseen juuri koronakriisin alla.

– Jokerikin on vielä ollut harvakseltaan ohjelmistossa: sen ensi-iltahan oli jo lokakuussa 2019.

Korona siirsi monien kansainvälisten suurelokuvien ensi-illat hamaan tulevaisuuteen. Top Gun 2:n uusi ensi-ilta on joulupäivänä, mutta uudelle James Bondille sitä ei vielä ole edes ilmoitettu.

Disneyn animaatioelokuva Mulanin pohjalta tehdyn sotaelokuvankin piti tulla elokuvateatterilevitykseen, mutta sitä ei nyt tuoda valkokankaalle niissä maissa, joissa on suoratoistopalvelu Disney +. Suomessa palvelu aloittaa toimintansa syyskuun alussa.

Monet isot tuotannot ovat myös siirtyneet: Star Warsin tulevat osat sekä James Cameronin neliosainen Avatar-saaga siirtyvät vuodella eteenpäin. Ensimmäinen uusi Avatar-elokuva saanee ensi-iltansa joulukuussa 2022, Star Wars joulukuussa 2023.

Christopher Nolanin ohjaamasta Tenetistä odotetaan syksyn pelastusta elokuvateattereille. Toimintascifi saa ensi-iltansa Raumallakin keskiviikkona.Pientä piristystä elokuvatarjontaan on kuitenkin luvassa keskiviikkona, kun ensi-iltansa saa Raumallakin Christopher Nolanin scifi-toimintaseikkailu Tenet. Sen ensi-ilta on Suomessa maailman ensimmäisiä, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa elokuva tulee teattereihin vasta ensi viikolla.

– Tilanne on sikäli hyvin poikkeuksellinen, Järvinen sanoo.

Tenetissä John David Washingtonin esittämä päähenkilö taistelee koko maailman selviytymisen puolesta aseenaan vain yksi sana – Tenet. Kansainväliseen näyttelijäkuntaan kuuluvat muun muassa Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Michael Caine ja Kenneth Branagh.

Elokuvan levittäjä SF Studios on markkinoinut Tenetia voimakkaasti elokuvateattereille syksyn pelastajana, joka voi vielä muuttaa vuoden suunnan ja palauttaa uskon monille ahdingossa eläville elokuvasaleille.

Koronaan saakka elokuvateattereissa oltiin liki ennätystahdissa, ja Iso-Hannussakin riitti ennätysmäärä katsojia muun muassa kotimaisille elokuville. Elokuvateatterin normivuoden kävijämäärä on noin 45 000.

– Tänä vuonna pudotusta tulee huomattavasti, sanoo Järvinen.

Miltä sitten alkava elokuvasyksy muutoin näyttää?

Kotimaisista elokuvista ensi-iltaan ovat tulossa muun muassa Miika Nousiaisen menestysromaaniin pohjautuva Metsäjätti, Zaida Bergrothin ohjaama Tove, elämäkertaelokuva Tove Janssonista sekä takuuvarma yleisömagneetti, tällä kertaa Maria Sidin ohjaama uusi Risto Räppääjä -elokuva. Myös Armomurhaajan ohjaaja Teemu Nikiltä on tulossa uusi elokuva, Nimby lokakuussa

Ulkomaalaisista elokuvista Järvinen nostaa esille fantasiaseikkailu Wonder Womanin, jonka ensi-ilta on 2.10.

– Kotimaisten leffojen aikatauluihin tuskin tulee muutoksia, mutta ulkomaalaisten elokuvien kohdalla on tilanne epävarmempi, hän toteaa.