Kiinteistö- ja asuntokauppa käy vilkkaana myös haja-asutusalueella – "Monet haluavat pitää kiinni vapaa-ajanasunnoistaan"

Eurassa kiinteistönvälitystä pyörittävät Mikko ja Aleksi Laine ovat myyneet koronakevään jälkeen ”kaikentyyppisiä” asuntoja ja kiinteistöjä.

| Päivitetty

Viime keväänä Euran Kiinteistönvälityksen yrittäjäkaksikko Mikko ja Aleksi Laine kokivat samanlaisen ”shokin” kuin kollegansa kaikkialla Suomessa. Asuntokauppa pysähtyi kuin seinään – mutta onneksi vain muutamiksi viikoiksi.

– Sen jälkeen asuntokauppa nytkähti taas liikkeelle, ja kesällä asuntoja meni kaupaksi yhä kiihtyvämmällä tahdilla, Aleksi Laine kertoo.

Nyt syksyllä kaupanteko on asettunut normaaleihin uomiinsa, ja Mikko Laineen mukaan tästä vuodesta tulee euralaisyritykselle plusmerkkinen.

Mikko Laineen vuonna 1988 perustaman Euran Kiinteistönvälitys LKV:n päätoimialue on Pyhäjärviseutu ja osittain myös Lappi ja Eurajoki.

Vuodesta 2011 yrityksen toisena kiinteistönvälittäjänä on työskennellyt hänen poikansa Aleksi Laine.

Asunnon osto on vilkkaan kesän jälkeenkin kiinnostanut ihmisiä. Aleksi Laineen mukaan kaikissa kiinteistönvälityksen nettiportaaleissa on hyvin aktiivista toimintaa, ja niiden kävijämäärät ovat kasvaneet.

– Nyt myydään ihan kaikentyyppisiä kiinteistöjä ja asuntoja laidasta laitaan. Erityisesti pienemmät rivitalokodit menevät mukavasti kaupaksi. Niitä ostetaan sijoitusasunnoiksikin. Edullisesti hankitun asunnon voi remontin jälkeen vuokrata eteenpäin. Korot ovat nyt matalat, ja kauppaa syntyy, kunhan hinta-laatusuhde on oikea.

– Aikuiset lapset saattavat nyt ostaa asunnon, johon heidän omakotitalosta pois muuttaneet vanhempansa asettuvat asumaan vuokralle, Mikko Laine kertoo esimerkkinä.

Kiinteistönvälittäjät ovat huomanneet, että asumisen merkitys on tänä vuonna entisestään korostunut, ja kodissa vietetään enemmän aikaa.

– Jos joku sattuu omistamaan vapaa-ajanasunnon, sen käyttöarvo on noussut ja siitä halutaan pitää kiinni. Omaa kotia ja vapaa-ajanasuntoa halutaan nyt myös kehittää.

– Kesällä huomasimme erikoisen ilmiön: monet vapaa-ajanasunnon myyntiä aiemmin harkinneet eivät lopulta halunneetkaan luopua mökeistään tai huviloistaan. Esimerkiksi Pyhäjärven rannalta emme myyneet ainoatakaan mökkiä, kun normaalina vuotena olemme myyneet niitä keskimäärin kymmenkunta, Mikko Laine toteaa.

Aleksi Laine muistuttaa, että digitalisaatio on tuonut uusia mahdollisuuksia haja-asutusalueelle.

– Hyvien viestintä- ja liikenneyhteyksien ansiosta ihmiset voivat nyt tehdä etätöitä vaikka vapaa-ajanasunnollaan.

– Kasvukeskusten ulkopuolella sijaitsevat asuinalueet koetaan houkuttelevina. Olemme myyneet asuntoja ja vapaa-ajankohteita useille ulkopaikkakuntalaisille ja paluumuuttajille. Kun aiemmin asiakkaamme olivat pääasiassa Pyhäjärviseudulta, nyt asiakaspiiri on selvästi laajempi, Mikko Laine huomauttaa.

Rauhallisuus, luonto, turvallisuus, hyvät liikenneyhteydet ja palvelut, koulut, päiväkodit ja harrastusmahdollisuudet ovat Laineen mukaan asioita, jotka tuovat Pyhäjärviseudulle asukkaita isommilta paikkakunnilta.

– Täällä on myös hyvin monipuolinen pk-sektori sekä elintarviketeollisuuteen erikoistunutta teollisuutta, mikä omalta osaltaan houkuttelee uutta väkeä.

Mikko ja Aleksi Laine uskovat, että haja-asutusalueen ja koko Pyhäjärviseudun vetovoima lisääntyy tulevaisuudessa entisestään.

– Katsomme niiltä osin luottavaisina eteenpäin. Meidän kaikkien pitäisi havahtua huomaamaan, että asumme itse asiassa yhdessä Suomen parhaimmista paikoista, sanoo Mikko Laine hymyillen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut