”En ole etsinyt bensasäiliötä talon alta”

Esa Tommilan nykyisen kotitalon ikkunan alla myytiin 1930-luvulla polttoainetta ja öljyä.

Lapsuutensa Nummenkatu 17:ssä viettänyt Vesa Heino (oik.) lahjoitti talon nykyiselle isännälle Esa Tommilalle vanhan valokuvan, jossa näkyy talon kulmauksessa sijainnut kioski, bensapumppu ja öljytynnyri.

Mitä yhteistä on kunnallisneuvos Vesa Heinolla, asuntomyyjä Esa Tommilalla, Turuntie 12:lla, Nummenkatu 17:llä ja bensanmyynnillä?

Entinen Turuntie 12 on nykyään Nummenkatu 17, ja siinä talossa ovat asuneet niin Heino kuin Tommilakin, heistä jälkimmäinen asuu siinä Kirsi-vaimonsa kanssa edelleenkin.

Mitä bensanmyyntiin taas tulee, niin kyseisen talon edessä, kirjaimellisesti makuuhuoneen ikkunan alla, on myyty aikoinaan bensiiniä ja öljyä.

Siitä osoituksena on vanha valokuva, joka on otettu arvatenkin joskus 1930-luvulla. Talon kulmauksessa on ollut kioski ja talon toisessa päädyssä polkupyöräkorjaamo, johon oli oma sisäänkäynti.

– Valokuva on muistaakseni julkaistu joskus Länsi-Suomessa, jonka arkistoista kuvakopio on kulkeutunut suvullemme, Heino kertoo.

Vuonna 1950 silloiseen Turuntie 12:een muuttanut Heino on Erkki ja Sirke Heinon vanhin poika. Erkki Heino oli ostanut vuonna 1917 valmistuneen talon jo vuonna 1947, mutta remontin vuoksi perhe pääsi muuttamaan taloon vasta muutama vuosi myöhemmin.

– Hilja Salosen pitämä kioski oli tuolloin vielä paikoillaan talomme kulmauksessa. Muistan, miten Nummen äijät istuivat joka päivä kioskin penkillä limonaadia siemaillen. Me kävimme pikkuveljeni Markun kanssa aina kärkkymässä limsapullon pohjia. Bensapumppua ei paikalla enää silloin näkynyt, sillä jos sellainen olisi ollut siellä, olisimme varmasti väijyneet paikalla jatkuvasti, Heino muistelee nauraen.

Tommilat ostivat talon Heinon Jorma-veljeltä vuonna 1997. Heillä ei ollut pienintäkään aavistusta siitä, että entisaikaan talon kulmauksessa oli tankattu autoja.

– Emme tienneet siitä mitään, emmekä liioin olleet kuulleetkaan, että tontin kulmauksessa oli myös kioski. Kaikki selvisi vasta, kun Vesa toi meille todisteeksi valokuvan.

Tommila kertoo, että vaikka hän onkin kiinnostunut kotitalonsa historiasta, hän ei ole kuitenkaan ryhtynyt etsimään talonsa alta bensasäiliötä.

– Jos sellainen olisi siellä vielä, se olisi tullut vastaan viimeistään siinä vaiheessa, kun me remontoimme koko rakennuksen kellarista ullakolle, hän toteaa.

Talon omistus- ja vuokrakirjaluettelon mukaan liikemies Edvard Virtanen asui Elsa-vaimonsa kanssa talossa 1930-luvun alussa.

Virtanen lienee kuulunut Rauman ensimmäisiin bensiinikauppiaisiin, sillä Rauman ensimmäinen virallinen Suomen mineraaliöljy Oy:n bensiiniasema avattiin vuonna 1924. Autoja ei ollut tuohon aikaan Raumalla montaakaan. Esimerkiksi vuonna 1921 Raumalle oli rekisteröity vain yhdeksän henkilöautoa ja viisi kuorma-autoa.

Pieni bensapumppuasema Turuntien varressa tuntuukin Heinon ja Tommilan mukaan järkevältä ajatukselta: Kalatorilta ja Savilasta Turkuun päin suuntaavat linja-autot kun ajoivat aina Turuntien kautta.

Bensamyynnin historiaknoppeja

Suomen Shellin ensivaihe, Suomen Petrolintuonti Osakeyhtiö Masut, merkittiin kaupparekisteriin 14.9.1911.

Yhtiön toiminnan alusta lähtien sen suurimpia asiakkaita oli SOK.

Masutin ensimmäinen bensiininmyyntikioski avattiin Turussa vuonna 1923, ja ensimmäinen jakeluasema Helsingissä 1924.

Vuonna 1924 Masut teki jälleenmyyntisopimuksen Suomen Mineraaliöljy Osakeyhtiön (SMÖ) kanssa, joka avasi huoltoaseman myös Raumalla samana vuonna.

Nestemäisten polttoaineiden säännöstely aloitettiin Suomessa 1939 talvisodan sytyttyä. Bensiinin säännöstely loppui 1949.

Osuuskauppa Keula aloitti huoltamotoiminnan Raumalla vuonna 1961 Gulfin merkin alla Tallikedonkadulla. Myöhemmin asema muuttui Shell-asemaksi. Nykyään se on ABC-kylmäasema.

Hienossa funkistyylisessä talossa entisen Rantakadun, nykyisen Nortamonkadun kulmauksessa sijaitsi vuosikymmeniä Shell-huoltoasema, joka muutti lähemmäs Karin koulua, kun funkistalon paikalle ryhdyttiin rakentamaan SYP:in (nykyisen Osuuspankin) taloa. Erkki Takaveräjä piti Nortamonkatu 18:ssa sijainnutta Shelliä vuodesta 1966. Takaveräjä rakennutti Nortamonkatu 36:een uuden huoltamon, joka avattiin 1986.

Syväraumankadulla, Otan aukion viereen perustettiin Gulf vuonna 1965. Eero Kiikola ryhtyi huoltamoyrittäjäksi vuonna 1984, jolloin asema muuttui Kesoiliksi. Nykyään se tunnetaan Neste-Kiikolana.

Kiikolan aloittaessa yrityistoiminnan Raumalla oli useita huoltamoita.

Peltolat pitivät pitkään Esso-huoltamoa Nortamonkadun varressa. Nykyään asema on ST1. Hotelli Cumuluksen vieressä taas oli Teboil, ja McDonaldsin paikalla Union.

Finnoililla oli Raumalla parikin asemaa, toinen nykyisen Rinta-Joupin autoliikkeen paikalla Nortamonkadulla ja toinen Karjalankadulla lähellä McDonaldsia.

Ensimmäiset automaattiasemat otettiin Suomessa käyttöön 1990.

Huoltoasemien määrä oli huipussaan Suomessa vuonna 2008, jolloin niitä oli yli 2000.

Vuoden 2016 lopussa Suomessa oli huolto- ja jakeluasemia enää 792 ja kylmäasemia 1065.

Lähde: Pekka Kivimäki: Keula kohisten kohti sataa, Ulla Heino: Rauman historia, Wikipedia sekä Eero Kiikolan ja Pekka Takaveräjän haastattelut.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut