Enemmistön toiveet määrittävät syysloman keston

Syysloma on yksi osa peruskoulujen lukuvuotta, jossa koulupäivien määrä on vakio. Yhden loman mitta vaikuttaa muihin. Harminisointia on eri yhteyksissä väläytelty, mutta konkreettiset toimenpiteet ovat jääneet vähiin.

Tällä viikolla Rauman seudun kouluissa vietetään syyslomaa, jonka pituus vaihtelee. Koko viikko lomaillaan peruskouluissa Eurajoella, Eurassa ja Säkylässä.

Raumalla kolmipäiväinen syysloma alkaa tänään keskiviikkona. Kaupungissa on perinteisesti ollut parin päivän syysloma, koska se on ollut vanhempien toive, toteaa sivistystoimialan johtaja Soile Strander.

– Ensi vuodellekin esitetään kolmen päivän syyslomaa. Osassa perheistä vanhemmat eivät pysty lomailemaan ainakaan koko viikkoa.

Viimeksi huoltajilta ja yläkoulun oppilailta on kysytty sopivasta kestosta pari vuotta sitten.

Eurajoella sen sijaan koko viikon loma on pysynyt toivelistalla pitkään. Viimeksi asiaa tiedusteltiin huoltajilta vuonna 2017, kun Vesa-Pekka Leino aloitti sivistysjohtajana.

– Vanhemmilta on kysytty noin viiden vuoden välein. Syysloman pituus ei ole herättänyt keskustelua, mutta tarvittaessa voimme kysyä useammin.

Leinon silmiin oli osunut tiistain Satakunnan Kansan pääkirjoitus, jossa ehdotettiin syyslomasta luopumista. Hän epäröi, kelpaisiko tilalle viikon pidempi kesäloma.

Eurassa kyselyiden tulokset ovat olleet yhtä selkeitä kuin Eurajoella. Niin oppilaat, huoltajat, henkilökunta kuin vanhempainyhdistyskin kannattavat koko viikkoa.

– Kysymme joka vuosi myös sidosryhmien mielipidettä, koska heille syysloman pituus on olennainen kysymys, sanoo sivistysjohtaja Teija Vuohijoki.

Eurassakaan aihe ei silti ole aiheuttanut intohimoja.

Laitilassa on torstaina ja perjantaina lomaa, mikä on viime vuosina ollut tyypillistä. Viime vuonna tehtiin laaja mielipidekartoitus, kun taas toisinaan kysytään vain yhdeltä kohderyhmältä.

Kolmen ja kahden lomapäivän vaihtoehdot olivat melko tasaväkisiä, mutta kahteen päivään lopulta päädyttiin.

– Varsinais-Suomen puolelta on kuulunut, että pitäisikö syysloman mittaa yhtenäistää. Toisaalta meillä on Turun lisäksi kytköksiä Pyhärantaan ja maakuntarajan yli Raumalle, toteaa sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen.

Pyhärannassa syysloma on keskiviikosta perjantaihin, Uudessakaupungissa loma alkaa torstaina.

– Kun kysyy pitkän syysloman kannattajilta, lyhennetäänkö kesä- vai talvilomaa, siihen ei oikein saa vastausta. Koulupäiviä ei kuitenkaan voi vähentää, Kiertokari-Laitinen muistuttaa.