Enrico jätti Rauman ja palasi Italiaan: pitkän piirrostyön tekeminen jatkuu

Enrico Mazzone lähettää lämpimiä terveisiä Raumalle. Taiteilija palasi kotimaahansa Italiaan ja jatkaa siellä Raumalla aloittamaansa satametristä piirrostyötään.. Taiteilija työskentelee Ravennan kaupungin keskiaikaisessa keskustassa.

Hello and nice day! kirjoittaa Enrico Mazzone Italian Ravennasta. Raumalla viimeiset neljä vuotta asunut kuvataiteilija palasi keväällä takaisin kotimaahansa.

– Pikku hiljaa olen alkanut ymmärtää, miten paljon ikävöin Raumalle! Täällä on kaikki hyvin, mutta viime kuukaudet ovat olleet todella meluisia. Jos jotain kaipaan, niin Meriristin yleistä saunaa.

Toisaalta elämä Italiassa on asettunut uomiinsa.

– Aloitin heti juoksuharrastukseni kukkuloilla ja se oli yhtä euforista kuin muistelinkin.

Mazzone pitää itseään onnekkaana, kun hän pääsi matkustamaan pandemia-aikana.

– Koronan aiheuttama pandemia on täällä jälleen nousussa, valitettavasti. Pidänkin ylellisyytenä sitä, että voin jatkaa työskentelyäni tässä tilanteessa.

Torinoon lähti taiteilijan mukana myös hänen Raumalla pitkään tekemänsä piirrostyö, jonka hän aikoo saada valmiiksi joulukuuhun 2020 mennessä.

Massiivinen paperirulla matkasi Italiaan puisessa kuljetuslaatikossa. Painava pakkaus, johon sisältyi liki satametrinen kookas paperirulla ja kaikki Mazzonen muut teokset ja materiaalit – Suomesta matkasi Ravennaan myös kiviä – oli perillä viikko sen jälkeen kun hän oli saapunut maahan.

– Ilman kulttuuripäällikkö Risto Kuparia ja museomestari Mika Kallioniemeä kuljetus ei olisi onnistunut. Risto, joka on suuresti auttanut minua vuodesta 2015, organisoi koko kuljetuksen. Olen muutoinkin kiitollinen Raumalle, minuun luotettiin ja minua kohdeltiin reilusti, Mazzone kiittelee.

Mazzonen pitkä teos matkasi Raumalta Ravennaan isossa puulaatikossa.

Mazzonen toiveissa olisi palata teoksensa kanssa Raumalle seuraavaan Rauma Triennaleen 2022.

– Haluaisin kovasti esitellä ihmisille valmiin piirroksen Raumalla, kaupungissa, joka inspiroi minua teoksen tekemiseen.

Taiteilija työskentelee parhaillaan Ravennan kaupungin keskiaikaisessa keskustassa Mercato Coperto -nimisen rakennuksen ylimmässä kerroksessa. Kaupunki liittyy myös italialaiseen Dante Alighieriin, joka on Mazzonen piirrostyön yksi inspiraation lähde: Alighieri kirjoitti Jumalaista näytelmäänsä 1300-luvulla juuri täällä.

Työn jatkaminen alkoi heti koronan aiheuttaman karanteeniajan päätyttyä.

– Nyt on viimeisen sprintin aika: jäljellä on loput 25 metriä. Työskentelen tutulla rutiinilla työn parissa 12–14 tuntia päivässä, Mazzonen kirjoittaa.

Paikalliseksi mesenaatikseen ja tukijakseen taiteilija on saanut yrittäjäpariskunta Beatrice Bassin ja Leonardo Spadonin, jotka harjoittavat myös maataloutta. Kontaktit mahdollisti italialainen taidekriitikko, senaattori Vittorio Sgarbi, joka vastasi käytännön järjestelyistä.

Enrico Mazzone saapui Raumalle alun perin RaumArs-taiteilijavierasohjelman taiteilijana. Hän päätti jäädä kaupunkiin ja aloitti suururakkansa, satametrisen piirrostyön tekemisen.

Hänen ensimmäinen työtilansa oli nyt jo puretussa kansalaisopistossa.
Sieltä Mazzone siirtyi linja-autoasemalla oleviin tyhjiin tiloihin, josta hän siirtyi purkutöiden alta pois. Hän työskenteli myös jonkun aikaa Sepän talossa.

Matkan varrella sattui monia kommelluksia. Linja-autoasemalla työ oli vettyä rakennukseen tulvan takia valuneen sadeveden takia, ja Sepän talossa oli syttyä tulipalo.

Piirrostyön aihekin vaihtui työn edetessä Rauman inspiroimista kuvista Kalevalan tulkintaan ja italialaisen Dante Alighierin Jumalaiseen näytelmään.

Taiteilija kiersi myös ahkerasti ympäri Suomea esittelemässä piirrostöitään.