Ensimmäinen viikko virassa takana – Johanna Luukkosen kesä kuluu töissä

Ensimmäinen viikko virassa on jo tempaissut Rauman uuden kaupunginjohtajan Johanna Luukkosen työn touhuun kaupungintalolla. Vapaa-ajalle hän kyselee Rauma-vinkkejä ja lupaa ainakin pulahtaa maauimalan altaaseen. Kuva: Juha Sinisalo

Johanna Luukkonen aloitti Rauman kaupunginjohtajan virassa tasan viikko sitten. Työrintamalla on ollut vilkasta, ja Laitilasta Raumalle muuttaneen Luukkosen ensimmäinen viikko on sujunut tapaamisten ja perehtymisen merkeissä.

– Täytyy kiittää kaupunkilaisia, luottamushenkilöitä ja henkilökuntaa. Vastaanotto on ollut tosi mieluisa, ja olen päässyt ihmisten kanssa jutulle ja suoraan asioiden äärelle. Se sopii minulle hyvin, Luukkonen kertoo.

Ensi töikseen Luukkonen on muun muassa istunut alas erikseen kaupungin neljän toimialajohtajan kanssa. Ensimmäiset konsernijaoston ja kaupunginhallituksen kokouksetkin on jo pidetty.

– Koko kirjo on nyt käsissä, ja ensimmäinen viikko on tuonut kaikki kulmat esille. Seuraavaksi lähden kiertämään kaupungintaloa ja Vanhaa Raumaa, jatkamme talouden kanssa ja sitten on kiinteistökierros.

Talouden suhteen Rauma on Luukkosen mukaan vakavassa tilanteessa. Hänestä kuitenkin tuntuu, että sekä toimialajohtajat että kuntapäättäjät ovat sitoutuneet pitämään talouden kurissa ja annetuissa raameissa.

– Itse teemme liikkeitä sen eteen, että Rauma pysyy elinvoimaisena tulevaisuudessakin. Olen toiveikas ja katson positiivisesti.

Todella haastavat ajat on tulossa. Puolivuotisraportti elokuussa kertoo enemmän.

– Raumalla on hyviä signaaleja, kuten RMC ja Metsä Fibre eli työllisyysvaikutuksia on näköpiirissä eikä isoja huolestuttavia viestejä ole kantautunut.

Kesän mittaan Luukkonen suunnittelee ottavansa Raumaa haltuun kulttuurin ja vapaa-ajan näkökulmasta. Merellinen Rauma ja matkailu ovat ainakin mielessä.

– Näin syksyyn jää aikaa yritysmaailmalle ja budjetin rakentamiselle. Yrittäjät ovat olleet jo aktiivisia ja heinäkuussa menen piipahtamaan sellaisissa yrityksissä, joissa johtajat eivät ole lomilla.

Luukkonen on jo kysellyt Facebookin Kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen -kanavallaan, mihin paikkoihin ihmiset suosittelevat häntä kaupunginjohtajana tutustumaan.

– Aion napata ehdotuksia sieltä ja listaa saa edelleen täydentää. Työpäivän jälkeen illalla saatan jossakin piipahtaa.

Maauimalan on varmasti listalla minulle entisenä kilpauimarina. Lisää ideoita voi laittaa matkailun näkökulmasta tulemaan, kaupunginjohtaja pyytää.

Työpäivän jälkeisiin iltoihin jää Luukkosen mukaan nyt paremmin aikaa, koska uusi Rauman-koti on saatu järjestykseen ja viimeisiä viilauksia vaille valmiiksi.

Tähän mennessä kaupunginjohtajalle on ehdotettu Facebookissa muun muassa reppureissua Nurmekseen sekä vierailuja

Kylmäpihlajan majakkasaarella, Poroholman lomakeskuksessa sekä Rauman merimuseossa.

Kaupunginjohtajan maastopyöräilyharrastuskin tunnetaan jo, koska hänelle vinkataan, että Omenapuumaan luontopolun pystyy kiertämään myös maastopyörällä. Muiksi harrastuksikseen Luukkonen on aiemmin ilmoittanut myös uinnin ja golfin.

Matkailussa Rauma on Luukkosen mielestä vahvoilla, kun kotimaanmatkailussa on koronasta johtuva buumi.

– Rauman maine kantaa ja matkailijoita tulee Raumalle, kun muualle ei voi lähteä, Luukkonen uskoo.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Rauman uusi kaupunginjohtaja aikoo ajaa vauhdilla itsensä sisään

Vain tilaajille Luukkonen: Pieni kaupungistuminen on ilmiö – selvitys paljastaa, että väestötappiosta huolimatta seutukaupunkien keskustaajamat kasvavat, myös Raumalla ja Laitilassa

Vain tilaajille Rauman uuden kaupunginjohtajan kultaisesta kädenpuristuksesta ei epäselvyyttä