Ensin ihastuttiin ja sitten tutkittiin – Rauman OKL:n opiskelijoiden tekemät pienoismallit ovat esillä Tammelassa

Ari Vanhala toteutti yhdessä Jesse Jeskasen kanssa nahkatehtaan konttorin portin, joka on aikoinaan sijainnut nykyisen kauppakeskus Wännin edustalla. Se on näyttelyn ainoa teos, jota ei ole enää oikeasti olemassa.

Vanhan Rauman rakennuksia pääsee ihastelemaan pienoiskoossa korjausrakentamiskeskus Tammelassa. Näyttelypöydillä komeilevat muiden muassa Vanha Raatihuone, Marela, Isotokila ja Kirstintalo.

Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman kampuksen käsityönopettajaopiskelijat ovat penkoneet Vanhan Rauman historiaa urakalla ja toteuttaneet alueelta pienoismalleja tuotesuunnittelun ja digitaalisen mallintamisen opintojaksoillaan.

– Meillä on täällä uskomaton, oikeasti käsintehty kaupunki. Tätä kulttuuriperintöä ei voi ohittaa, opettaja Maija Esko totesi perjantaina näyttelyn avajaistilaisuudessa.

Opiskelijat ovat pienryhmissä perehtyneet valitsemaansa rakennukseen juurta jaksaen – kirjaimellisesti aina perustuksista kattoparruihin.

Opiskelijat kertovat, että valintakriteereinä olivat ainakin väri ja kauniit ikkunat.

Ari Vanhala näyttää yhdessä Jesse Jeskasen kanssa toteuttamaansa nahkatehtaan konttorin porttia. Se on näyttelyn ainoa pienoismalli, jonka alkuperäistä versiota ei ole enää olemassa.

– Portista oli yksi vanha valokuva Tammelan seinällä ja yksi arkkitehdin piirtämä luonnos. Valokuvan pohjalta oli melko vaikea lähteä piirtämään, ja mietimmekin aluksi, pystyykö tätä toteuttamaan, Vanhala kertoo kiinnostavasta ja haasteita täynnä olleesta oppimisjaksosta.

Pienoismallit on piirretty digitaalisesti kaksiulotteisena ja laserleikattu. Osa rakennuspaloista, esimerkiksi monet ikkunat ja savupiiput, on tulostettu 3D-tulostimella.

Näyttelyssä esillä olevia pienoismalleja saa varovaisesti myös koskea.

Rakennukset ovat mittakaavaltaan 1:100. Portit on toteutettu suuremmalla mittakaavalla 1:50. Piirtämisen apuna on käytetty rakennusten olemassa olevia mittapiirroksia ja rakennushistoriaa. Rauman kaupunki, museo ja Tammela ovat olleet prosessissa mukana. Kaupungin arkkitehdit ovat esimerkiksi toimittaneet piirustuksia opiskelijoiden käyttöön.

– Talo on esine, se ei poikkea paljon esimerkiksi vaatteesta. Se suojaa ja turvaa, mutta on jättisuuri. Talo saa paljon muita merkityksiä, kun siitä tulee koti tai kaverin koti, Esko avaa teemoja, joita opiskelijat ovat pohdiskelleet prosessin aikana.

Tavoitteena on ollut saada opiskelijat ajattelemaan, miten tulevaisuuden työympäristössä on mahdollista huomioida kyseisen alueen kulttuuriperintö ja miten sitä voisi hyödyntää opetuksessa.

– Meillä ei ole koskaan aikaisemmin ollut kurssia, jossa olisi perehdytty Vanhaan Raumaan näin vahvasti, kurssin toinen opettaja Kalle Virta kertoo.

Ennen varsinaisen kurssityön aloittamista opiskelijat saivat tutustua rakennuksiin toteuttamalla vapaamman luonnoksen haluamallaan menetelmällä. Jotkut käyttivät materiaalina pahvia, toiset jopa taikinaa. Sekä luonnokset, prosessin vaiheet että varsinaiset pienoismallit ovat Tammelassa esillä. Pienoismalleja saa katsella ja siirrellä.

Projekti on esillä korjausrakentamiskeskus Tammelassa osoitteessa Eteläpitkäkatu 17 helmikuun loppuun asti. Tammelan aukioloaikoja voi seurata keskuksen nettisivuilta, jonne ne päivittyvät.