Ensirakkaus Elovena-tyttö pääsi Markon iholle – tytön kansallispuvun päivitys ei saa mieheltä kehuja

Pieniä taiteellisia vapauksia on tässäkin Elovena-tytössä käytetty, mutta perinteinen kansallispuku kuuluu kuvaan. Kuvat: Maija Männistö

Oli vuosi 1986, kun neljävuotias Marko Östman istui mummulassa kokolattiamatolla ja pojan silmät liimaantuivat televisiossa pyörineeseen mainokseen.

Sen taustalla raikasi Rekkamies, kuskit söivät polttoaineeksi puuroa ja pellon laidalla heilutteli ikoninen ja vaaleahiuksinen Elovena-tyttö.

– Jumantsuikka! Se oli rakkautta ensi silmäyksellä, Östman naurahtaa.

Mainos osui ja upposi kohderyhmäänsä, sillä rekkateemaisen Elovena-mainoksen tavoitteena oli parantaa aamuisen kaurapuuron mielikuvaa erityisesti poikien kohderyhmässä.

– Pitkään haaveammattini olikin rekkakuski. Lopulta en kuitenkaan ajanut edes kuorma-autokorttia, Östman paljastaa.

Vaaleahiuksinen Elovena sen sijaan jäi mieleen. Sen taustalla oleva tarina ja mummulamuisto innosti siinä määrin, että lopulta vuonna 2017 Markon oikeaan käsivarteen tatuoitiin pysyvästi Elovena-tyttö.

– Olin pohtinut aihetta pitkän aikaa. Puntaroin, että onko outoa tatuoida firman mainoshahmo, mutta sen taustalla oleva omakohtainen tarina oli vaan niin hyvä.

Perhe ja rakkaus Raumaan ovat monien Marko Östmanin tatuointien aiheena. Toista Elovena-tyttöä hän ei ole tatuointina nähnyt.

Vastikään nousi pienimuotoinen kohu kaurahiutalepaketin kyljessä keimailevan tytön asun päivittämisestä. Elovena-tytöllä on ollut 95 vuotta kansallis­puku, mutta nyt Raisio vaihtaa sen kansainvälistymistarkoituksessa tavalliseen siniseen mekkoon.

– Ensinnäkin, kohu sai kyllä aika isot mittasuhteet. Mutta kyllä se vähän hassulta tuntuu, kun Elovenan asu vaihtuu. Se on suomalaisille niin vahva symboli. Vähän sama kuin suomileijonan sapeli vaihtuisi ilmapalloon, Östman kuvailee.

– Toisaalta kyseessä on yritys ja se voi tehdä logolleen, mitä haluaa.

Hienokseltaan tuunattu on myös Markon käsivarteen tatuoitu Elovena.

– Sillä on lyhyen tukan sijaan pitkä vaalea palmikko ja rintavarustusta on hieman suurennettu.

Tulkinta syntyi Juspe Nurmisen neulasta Riverbank tattoossa.

– Juspe kävi ostamassa malliksi oikean Elovena-paketin, joka oli tatuointihetkellä studiossa mukana, Östman kertoo.

Aiemmin Elovenalla oli kädessään myös sirppi, joka löytyy Östmanin tatuoinnista. Kotimaan pakkauksista sirppi poistettiin vuonna 2012.

Tatuointien suhteen Östman on suoranainen konkari. Mikäli leimakuume nyt iskee, pitää sille tarkoin etsiä vapaata ihopinta-alaa.

– Joku voi kysyä, että montako tatuointia mulla on. En osaa enää vastata, sillä niitä on niin paljon ja ne ovat myös yhdistyneet toisiinsa.

Isoja teemoja Markon tatuoinneissa ovat perhe ja kotikaupunki Rauma.

– Alkujaan tatuoin tyttärieni nimet selkään, Östman kertoo ensimmäisistä tatuoinneistaan.

Iholla näkyy myös rakkaus Raumaan. Markolla on tatuoinnit esimerkiksi Rauman vaakunasta, vesitornista, raatihuoneesta, Pyhän Ristin kirkosta ja Kappelinluhta-tekstistä.

Elovena

  • Elovena-nimen alkuosa tulee yhtiön aiemmasta nimestä Myllyosakeyhtiö Elo ja loppuosa kauran tieteellisestä nimestä Avena sativa.
  • Elovena syntyi Viipurissa Karjalan Mylly Oy:ssä vuonna 1925.
  • Elovena-tyttö on taiteilija Joel Viktor Räsäsen luoma vuonna 1925, jolloin hän voitti Karjalan Myllyn Elovena-mainoskilpailun.
  • Mallina uskotaan toimineen Laina Räsänen, josta Räsänen on maalannut muotokuvan nimellä "Elovena-tyttö Laina Räsänen." Vuonna 2011 Raisio hankki teoksen kokoelmiinsa.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Viikon varrelta: Elovenalla Eurooppaan, lämpimiä muistoja Jukka Virtasesta

Rakas Rauma musteena - Marko Östman tatuoi käteensä useamman maamerkin