Entinen ambulanssi on nyt eläinklinikka: "Vastaavaa palvelua tarjoaa Suomessa tietääkseni vain yksi toimija pääkaupunkiseudulla"

Eurajokelainen eläinlääkäri Hanne-Maarit Kurkinen toteutti haaveensa liikkuvasta eläinlääkäripalvelusta.

Hanne-Maarit Kurkisen Eläinlääkäripalvelu VilmaVetin nimi juontaa juurensa perheen 10-vuotiaaseen Vilma-labradorinnoutajaan. VilmaVetin eläinambulanssista ei uskoisi, että se on aiemmin toiminut pohjanmaalla sairaankuljetusautona. Kuva: Juha Sinisalo

Vanhasta ambulanssista on vaikka mihin; esimerkiksi Eläinlääkäripalvelu VilmaVetin eläinlääkintäautoksi. Sellaisella ajelee ja työskentelee nyt eläinlääketieteen lisensiaatiksi vuonna 2009 valmistunut eurajokelainen Hanne-Maarit Kurkinen.

Aiemmin Rauman seudulla kunnaneläinlääkärinä toiminut Kurkinen ryhtyi yrittäjäksi viime marraskuussa ja toteutti samalla haaveensa liikkuvasta eläinlääkäripalvelusta.

– Vastaavaa palvelua tarjoaa Suomessa tietääkseni vain yksi toimija pääkaupunkiseudulla, Kurkinen kertoo.

Entisestä ambulanssista tuunattu kiertävä pieneläinklinikka on ehtinyt olla Kurkisen tukikohtana vasta muutaman viikon, eikä sen kanssa ole näin ollen ehditty tekemään vielä montaakaan asiakaskäyntiä.

Ennen ambulanssin hankintaa Kurkinen teki kotikäyntejä omalla henkilöautollaan.

Myöhemmin keväällä eläinambulanssiin asennetaan vielä laboratoriolaitteet, jotka ovat tällä hetkellä Kurkisella kotona Eurajoella.

Muilta osin eläinlääkintäauto on varustukseltaan täysin kunnossa.

– Pystyn tekemään autossa erilaisia toimenpiteitä, kuten kissojen sterilointeja ja kastraatioita, ultraäänitutkimuksia, näytteenottoa, rokotuksia sekä haavojenhoitoa. Useimmin hoidan eläimiä kuitenkin niiden omissa tutuissa ja turvallisissa kotiympäristöissä.

Kurkisen mukaan erityisesti eläimelle annettava viimeinen palvelus, eutanasia, on kaikille osapuolille armollisinta, kun se tehdään kotioloissa.

– Eläin on kotonaan lähes aina loppuun saakka rauhallinen, eikä se stressaa tilannetta.

Kurkisen eläinambulanssin hoitopöydällä ei voi sen koon vuoksi hoitaa kuin noin alle 15-kiloisia eläimiä. Perheen ragdoll-kissa Viiru näyttää mallia.

Hanne-Maarit Kurkinen operoi eläinambulanssillaan pääosin Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueilla, maanantaista perjantaihin.

Lemmikkieläinten lisäksi hän hoitaa hevosia, lampaita, vuohia ja kanoja sekä osittain tuotantoeläimiä.

– Koronapandemian aikana olen hoitanut eläimiä myös ulkona. Olen ottanut jopa verinäytteitä ulkona pikkupakkasella, hän naurahtaa.

Kurkinen pitää eläinambulanssissaan vapaankaupan tuotteita ja lääkkeitä, jotta asiakkaan ei tarvitse eläimen hoitotapahtuman jälkeen lähteä heti apteekkiin. Kurkisella on myynnissä myös erikoisruokavalion ruokia sekä kissojen ja koirien herkkuja.

– Ambulanssin tilat ovat rajalliset, minkä vuoksi en voi pitää myynnissä isoja ruokasäkkejä. Ne voidaan toimittaa lähialueen asiakkaille kotiin, hän toteaa.

Toistaiseksi VilmaVetin ajanvaraukset voi tehdä puhelmitse, sähköpostilla tai Whatsapp-viestillä. Nettiajanvaraus otetaan käyttöön myöhemmin.

Kurkinen kertoo viihtyvänsä työssään "mobiili-eläinlääkärinä".

– Pidän miellyttävänä sitä, että voin kohdata eläimen rauhassa sen omassa ympäristössä. Kotikäynnillä voin nyt käyttää enemmän aikaan eläimeen tutustumiseen sekä asiakkaan kuuntelemiseen. Sellaisesta tapaamisesta tulee varmasti kaikille hyvä mieli.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut