Erikoishavuilla satumaista tunnelmaa pihalle

Siemen-Floran Janne Ylivuori liikuttelee trukilla komean kokoista, reilut 1000 euroa maksavaa bonzai-mäntyä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Perinteisten vuorimäntyjen, laakakatajien ja kartiotuijien ohella taimimyymälöistä löytyy nykyään mitä mielikuvituksellisimpia havukasveja.

Suomen ilmastossa hyvin viihtyvät havukasvit tuovat pihalle nopeasti vehreyttä, ja erikoishavuilla puutarhasta kuoriutuu lähes taianomainen viihtymiskeidas.

Raumallakin myynnissä olevat havukasvit on tuotu usein Saksasta, Hollannista tai Tanskasta.

Suomessa havuja ei kannta kasvattaa, sillä kasvukausi on täällä siihen liian lyhyt.

– Meidän myymälämme havukasvit tulevat pääasiassa Saksasta ja Hollannista, Maili Lähdemäki Siemen-Florasta kertoo.

Maili Lähdemäki Siemen-Florasta esittelee monipallo ”Brabant”-tuijia sekä eksoottisia, heinämäisiä ”Whypcord”-tuijia. Kuva: Elina Helkelä Vuorelan puutarhan Mika Salomäki muistuttaa, että kaikkia havuja, kuten esimerkiksi bosnian-mäntyä, pitää leikata ”aina ja ikuisesti”, jotta se säilyttää upean muotonsa. Etualalla pilarieuroopanmustamänty ”Green Tower” ja takana spiraaliksi leikattu timanttituija. Mari Aitavaaran suosikkihavu Vuorelan puutarhassa on kynäkataja. Havukasvien vaaleanvihreä ruohomainen vuosikasvu kannattaa napsaista poikki, ennen kuin se puutuu. Paras aika on juhannuksen tienoilla.

Monien jännittävien uutuuslajikkeiden joukossa on havukasveja, joiden ulkonäkö muistuttaa bonzai-puuta tai -pensasta.

Jotkut tuijat on leikattu spiraalinmuotoon tai palloksi. Taimikauppojen valikoimissa on myös muiden muassa varrellisia pallohopeakuusia, kynäkatajia sekä heinämäisiä tuijia.

Mika Salomäki Vuorelan puutarhasta muistuttaa, että mkäli havukasvit haluaa pitää kuosissaan ja huolehtia siitä, että esimerkiksi pallo- ja spiraalimuodot säilyvät, kasveja pitää leikata ”aina ja ikuisesti”.

– Paras aika kasvun taltuttamiseen on juhannuksen tienoo, jolloin havujen ruohovartinen vaaleanvihreä vuosikasvu napsahtaa poikki sormilla. Leikkaaminen tai katkominen pitää siis tehdä, ennen kuin kasvukohdasta tulee puumainen.