Erja Kosken hevoset pääsivät Muinan talliin

Kotiseutumuseo valmistautuu kesään perinteisin menoin. Lampaatkin ovat taas ilahduttamassa museokävijöitä.

Erja Koski on maalannut Muinan kesänäyttelyä varten aivan uudenkin taulun Rauman fransiskaaniluostarin Pyhän Ristin kirkosta, joka valmistui vuosina 1515-1520. Kuvat: Juha Sinisalo

Vasaraisilla sijaitseva kotiseutumuseo Muina kutsuu taas kävijöitä tutustumaan viehättävään maalaisidylliinsä.

Kotiseutuyhdistys Muina ry:n huolella vaalima ja pääosin talkoovoimin ylläpitämä museokokonaisuus on avoinna kesä-, heinä- ja elokuussa sunnuntaisin kello 14–16, ja heinäkuussa aukioloaikoja vielä laajennetaan.

– Aika vanhalla mallilla mennään. Heinäkuussa meillä on taas tapahtumatiistait, elokuussa suvijuhlat ja syyskuussa syysmarkkinat, jolloin on myynnissä lähiseudun tuotteita. Viime syksynä meillä ei ollut koronan takia lainkaan koululaisvierailuja, mutta toivottavasti tulevana syksynä saamme taas lapsia ja nuoria Muinan mäelle, yhdistyksen tiedotusvastaava Sylvi Ronkainen kertoo.

Viime sunnuntaina Muinan tallissa avautui kesänäyttely, joka on viime kesänä Tammelan verstaalla esillä ollut Erja Kosken Hevonen Rauman historian käänteissä -näyttely.

– Halusimme Erjan näyttelyn meille, koska se on niin hieno! Lisäksi se sopii hyvin Muinan miljööseen, Ronkainen toteaa hymyillen.

Sylvi Ronkainen esittelee näyttelyssä esillä olevaa sotahevosen satulaa.

Kosken taiteilemista maalauksista, decoupage-tekniikalla toteutetuista kuvista, vanhoista valokuvista ja historiaa valottavista infotauluista koostuvaa näyttelyä on Muinaa varten täydennetty kotiseutuyhdistyksen varastoista löytyneillä hevosaiheislla esineillä.

Mukana on vanhoja valokuvia, hevosten valjaita, yksi käyttämätön Suomen puolustusvoimien sotahevosen satula, hevoskasvattajatauluja ja muuta rekvisiittaa.

Ronkainen pyörittelee käsissään erään pienen pojan aikoinaan virkkaamaa koristeriimua, johon poika on kiinnittänyt satoja kiiltäviä nappeja.

– Kauppiaan poikana hän pääsi käsiksi nappeihin. Eipä niitä muut pojat olisi saaneetkaan tuollaisia määriä, Ronkainen hymähtää.

Erja Koski iloitsee siitä, että hänen hevostaulunsa ja muu näyttelyesineistö pääsivät Muinan talliin.

– Hevosten historiaa käsittelevä aihe on niin laaja, että näyttelyyn voisi lisätä vieläkin enemmän hevosiin liittyvää lähihistoriaa. Sijaitseehan tässä aivan vieressä Rustilan kartanokin, joka on aikoinaan toiminut rusthollina.

Muina ei olisi mitään ilman kesälampaita. Tänä kesänä tutulla niityllä laiduntavat uuhet Tilli, Niina ja Kuura sekä karitsa Flikka.

Vaikka Muinan kesänäyttely esitteleekin hevosia lähinnä kuvina, kotiseutumuseosta löytyy ihan oikeitakin nelijalkaisia; Muinan kesälampaat laiduntavat taas tutulla niityllä.

Laitumella ovat uuhet Tilli, Niina ja Kuura sekä karitsa Flikka.

–  Lampaita saa rapsuttaa ja tarjoilla ruohotuppoja, mutta leipää niille ei saa antaa, sillä ne saavat siitä vatsavaivoja, Ronkainen muistuttaa.

Yhdistyksen sihteeri Pekka Malmivuori kertoo, että Muinan ulkorakennus ja talli saavat elokuun lopulla uuden huopakaton.

Ulkorakennukselle uusi katto

Kotiseutumuseo Muinan ulkorakennuksen kierrätystiilistä koottu katto on palvellut museorakennusta jo yli 30 vuotta.Nyt katto on päässyt kuitenkin niin huonoon kuntoon, että tilalle on päätetty asentaa uusi huopakatto.– Asiassa on konsultoitu museovirastoa, jonka mukaan huopakatto sopii hyvin vanhaan rakennukseen, Muinan sihteeri Pekka Malmivuori kertoo.Malmivuoren mukaan 250 neliömetrin suuruisen katon remontointi ei ole halpaa lystiä, ja projekti olisi saattanut jopa lykkääntyä, ellei siihen oltaisi saatu yksityislahjoitusta.– Raumaster ojensi auttavan kätensä, ja saimme rahoituksen järjestymään. Olemme jo tehneet rakennuksen rungon oikaisutyön. Kattoremontti on vuorossa sitten elokuun loppupuolella.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut