Erotuskasta syntyi melodista poprockia – Herra Ylppö keikkailee uuden kokoonpanonsa EX:n kanssa Brummissa

Ero on aihe, joka koskettaa. Herra Ylppö sanoo, että ei ole pitkän artistiuransa aikana koskaan saanut niin paljon palautetta kuin helmikuussa julkaistusta uudesta levystään. Lovi, joka käsittelee avioeroa. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

Vaik’ meistä jää vain/parisängyn lakanat/Ja totta kai, kauniit ipanat/Niin ethän lähde pois ihan kokonaan?

Herra Ylppö & Exän tuoreella Lovi-levyllä lauletaan eron tuskasta, mutta toiveikkaasti. Mediassa herra Ylppö on kuvaillut elämänsä kauheimman vaiheen jalostuneen surumielisen kauniiksi lauluiksi. Vihabiisejäkin hän kirjoitti, tosin vain kaksi, mutta ne eivät päätyneet julkaistaviksi.

– Vihakin on osa eroprosessia, mutta se oli vain ohimenevä tila, enkä halunnut tallentaa sellaista minnekään, artisti kertoo.

Aiemmin rockartistina Maj Karma ja Ihmiset -yhtyeistä tunnetulle Herra Ylpölle levy on monella tapaa uusi alku. Lovi-levyn kappaleissaan artisti tekee siirtymän popin puolelle: musiikki on myös aiempaa melodisempaa Ylppöä. Suunta, jota kohti hän sanoo jatkossa olevansa menossa.

– Myös soundi on mietitympi. Huuto, räyhä ja vimma puuttuvat, ne eivät olisi sopineet teemaan.

– Sitä on tullut yksityisviesteinä tosi paljon eronneilta ihmisiltä, jotka ovat kokeneet saaneensa kappaleista helpotusta oloonsa.

Tavoitteena olikin, että biisit olisivat kuulijalle terapeuttisia, eivät niinkään omalle itselle.

Vaikka olivat ne sitäkin. Ero oli vaikea, ja siitä kappaleiden kirjoittaminen merkitsi itsensä auki repimistä.

– Kaikki mun kappaleet ovat aina kertoneet omasta elämästäni, muutenhan ne olisivat olleet ulkokohtaisia. Lauluja tehdessä ei mitenkään pysty miettimään kaupallisuutta, ajatukset pitää vain saada purettua ulos.

Pariin kolmeen viimeiseen vuoteen artistin elämään ei juuri muuta mahtunut kuin ero – ja uusi musiikki.

– Kävin aika aallonpohjassa.

Ylppö myöntää jälkeenpäin, että biisien tekeminen oli pelastus.

Matkan varrelle osui joitain ylilyöntejä, kuten umpikännissä esiintyminen, mutta nyt artisti sanoo olevansa elämänsä kunnossa. Masennuslääkkeet ovat saaneet jäädä, ja korkki on vähäksi aikaa kierretty kiinni.

– Jätkä on tolpillaan ja tilanne selätetty. Toki mulla vieläkin on surullisia fiiliksiä siitä, että perhe muutti muotoaan, mutta lapset ovat yhtä paljon minulla kuin äidillään.

Ylppö allekirjoittaa sen, että mies jää erossa helposti yksin. Miesten pitäisikin laittaa omat sosiaaliset verkostonsa kuntoon jo ennen kuin mitään tapahtuu, hän sanoo.

– Tässä miesten pitää skarpata. Yksin ei pidä jäädä, miehisyys ei siitä kärsi, jos vaimo jättää.

Omat kokemukset ovat tuoreena mielessä, siksi hän antaa mielellään vertaistukea.

– Älä ainakaan ala juomaan ja sekoittamaan päätäsi. Huolehdi perustarpeista: syö, nuku – ja puhu. Mene tapaamaan ystäviäsi, ja puhu heille, vaikka heitä ei kiinnostaisi. Suostu näkemään vaivaa. Ja jos sulla on perhettä, laita lapset etusijalle, älä tuijota omaan napaasi, pidä välit eksän kanssa lasten takia.

Vaikka hänen mielestään onkin klisee sanoa, että aika parantaa, niin kyllä se silti tekee niin.

– Tosin prosessi on hidas. Joillakin siihen menee pari kuukautta, toisilla puoli vuotta, neljän vuoden päästä kaikki on jo tolpillaan.

Herra Ylppö keikkailee uuden kokoonpanonsa EX:n kanssa Brummissa 6.3. Triossa soittavat Joel Attila ja Hamid Moeini.

Kovalevyltä kuorrutusta

ILovi-levyn sanoitukset ja melodiat ovat Ylpön, mutta sävellystyön uusi kokoonpano, trio EX, Hamid Moeni, Joel Attila ja hän, teki yhdessä.

Herra Ylppö on bändeineen esiintynyt aina sataprosenttisesti livenä, uuden levyn kiertueella lähestymistapa on hänen mukaansa modernimpi.

– Mulla on ennen ollut rock-traditioon nojaava bändi kitaroineen, bassoineen ja rumpuineen. Nyt keikoilla on mukana läppäri, ei perinteinen komppiryhmä. Toki muusikot soittavat itse ja laulan tietenkin livenä. Kovalevyltä tulee biiseihin lähinnä rytmiosastoa, kuorrutusta.

Ylpön albumin on tuottanut EX-yhtyeessä soittava Attila, joka tunnetaan muun muassa Palefacen Helsinki-Shangri La -klassikkolevyn tuottajana.

Attilan ja Ylpön yhteistyö alkoi kyseisellä levyllä, kun Ylppö vieraili sen Leijonakypärät -kappaleella.

Keikkakiertueella kuullaan uuden levyn biisejä, mutta myös Ylpön aiempaa soolotuotantoa, jota on sovitettu nykyiselle kokoonpanolle sopivaksi.

– Joihinkin on tehty radikaaleja muutoksia, osa soi alkuperäisinä.