”Etätyö tulee varmasti jäädäkseen” – on usein jopa toimistolla tehtyä työtä tehokkaampaa

COVID-19 ajaa monet toimisto- ja tietotyöläiset etätöihin kotikonttorille, kun viruksen leviämistä yritetään hillitä. Etätyö on usein jopa toimistolla tehtyä työtä tehokkaampaa.

Ohjelmistoyritys Vicitin Chief People & Success Officer Saana Rossin mukaan etätyön ytimessä on luottamus työntekijään ja siihen, että sovitut hommat hoituvat.

– Meidän kokemuksemme on, että etäpäivinä tehtävän työn määrää tulisi ennemmin rajoittaa kuin vahtia.

Nykytilanteessa pitkäksi venyvä etätyökausi voi ymmärrettävästi tuntua myös raskaalta, kun sosiaalinen kanssakäyminen yllättäen vähenee.

Vincitillä tilannetta ratkotaan liittämällä etätyöhön myös etätauot. Esimerkiksi digityökalujen avulla järjestetyt jumppatreenit koko tiimille paitsi parantavat hyvinvointia, myös lisäävät yhteisöllisyyttä.

Etäkahveilla on sama vaikutus, ilman hikoilua.

Lienee perusteltua olettaa, että itse virus menee ohi nopeammin kuin sen jälkeensä jättämät niin taloudelliset kuin inhimilliset vaikutukset. Myös monien yritysten pyörittäminen etätyön voimalla saattaa näkyä työelämässä vielä pitkään – ja positiivisesti.

– Uskon, että lähiviikkoina näemme konkreettisesti sen, kuinka paljon turhia palavereita pidetään. Modernit työnteon tavat saattavat nyt tulla joillekin käyttöön yllättäen ja toivomatta, mutta tämä epätavallinen tilanne tulee monipuolistamaan ja monimuotoistamaan työskentelyä myös jatkossa, ounastelee Vincitin toimitusjohtaja Mikko Kuitunen.

Onnistuneen etätyön ABC

1. Työvälineet kuntoon
2. IT-tukea tarjolla
3. Viestintä ja vuorovaikutus
4. Palaverien fasilitointi; kuka johtaa kokousta?
5. Vakuutukset kuntoon
6. Tunne alaisesi ja johda kullekin sopivalla tavalla
7. Aktiivinen tauottaminen
8. Ymmärrettävä ohjeistus