Eurajoella paahtuu hyvän omantunnon kahvi – Capri coffee aloitti heinäkuussa

Nicholas toimii Capri coffeen paahtomestarina. Vaimo Tiia vastaa markkinoinnista ja kahvin myynnistä. Kuva: Petri Laukkanen

Iltaisin tai varhain aamulla Eurajoen Rikantilan kylänraitilla saattaa leijailla nenään vastajauhetun kahvin tuoksu. Se on kotoisin Capri coffeen pienpaahtimon tiloista.

Tiia ja Nicholas Caprin paahtimo on ollut toiminnassa heinäkuusta asti.

Tiia opetteli juomaan kahvia vasta nelisen vuotta sitten, kun hän kaipasi lapsiarjen iltapäiviin lisää vireyttä.

– Nicholas on puolestaan saanut kahvin ja paahtamisen opit Yhdysvalloissa. Hänen työkaverinsa ystävällä oli pienpaahtimo, jonka kahvia nautittuamme yhteinen kiinnostuksemme laadukkaaseen kahviin heräsi.

Nicholas hankki popcorn-koneen, jolla aloitti kotipaahtajana ja päätyi siitä pian Sustainable Harvest -yrityksen oppiin.

Miten pariskunta lopulta päätyi jenkeistä kahviyrittäjiksi Eurajoelle?

– Olimme päättäneet muuttavamme Suomeen, kun ensimmäinen lapsemme tulee esikouluikään, Raumalta alun perin kotoisin oleva Tiia kertoo.

Kun toivotunlaisesta maaseutumiljööstä vielä vapautui suvun talo, oli kaupat sillä selvät, ja kotiosoite löytyy nyt Eurajoelta Rikantilasta.

Caprit kutsuvat kahviaan hyvän omantunnon kahviksi.

– Teemme tällä hetkellä yhteistyötä nicaragualaisen kahviviljelijäyhdyskunnan kanssa. Vihreä kahvi on hankittu suoraan viljelijältä, ja näin alkutuottaja saa parhaimman mahdollisen hyödyn. Tuemme kestävän kehityksen viljelymetodeja ja paikallisia yhteisöjä, Tiia kertoo.

Tuoreus ja laadukkaat raaka-aineet tekevät kahvista vatsaystävällisemmän. Kuva: Tiia Capri

Tällä hetkellä Capri-kahvia voi ostaa suoraan paahtimolta.

– Meillä on käytössä viiden kilon kahvipaahdin. Paahdamme tilausten mukaan, sillä tuoreus on meille tärkeää. Olemme pääasiassa auki lauantaisin kello 10–12, mutta jos joku muu aika sopisi vierailulle paremmin, kannattaa soittaa ja kysäistä.

Kahvia voi ostaa lisäksi Kivikylän kotipalvaamosta, maalaispuoti Emeraldista Kinnontieltä sekä Eurajoen ja Rauman Rekosta.

– Kahviamme saa parhaillaan myös Café Passionista. Syrjäisen sijaintimme vuoksi emme alun perinkään suunnitelleet perustavamme omaa kahvilaa paahtimon yhteyteen, Tiia kertoo.

Ajatuksissa siintää seuraavaksi kahvipapujen hankkiminen myös Afrikasta.

– Afrikkalainen kahvi on yleensä hedelmäisempää ja kukkaisempaa kuin amerikkalaiset, joiden makumaailma on ennemmin pähkinäinen. Maina muun muassa Ruanda ja Etiopia kiinnostavat meitä.

– Tuottamamme kahvi on lajiltaan 100-prosenttista arabicaa. Emme sekoita lajikkeita, vaan valitsemme juuri oikeanlaisen paahtoprofiilin, joka tuo parhaat puolet esiin kahvilajikkeesta. Tuoreus ja laadukkaat raaka-aineet tekevät kahvistamme myös vatsaystävällisemmän, Tiia sanoo.

Caprin perheellä ei ole tarkoituksena kasvattaa kahvibisneksestä isoa, vaan he haluavat keskittyä huolelliseen käsityöhön.

Nicholas käy useita kertoja vuodessa Yhdysvalloissa, jossa hän työskentelee psykiatrisena sairaanhoitajana. Työmatkoilla hän keskittyy myös verkostoitumiseen ja jatkuvaan kehittymiseen paahtomestarina. Tiia puolestaan huolehtii markkinoinnista ja kahvin myynnistä sekä on tällä hetkellä kotona perheen alle kouluikäisen kuopuksen kanssa.