Eurajoen aikuiset jalkautuvat nuorten pariin – vapaaehtoisia kaivataan lisää

Nuorisotyöntekijät Mia Sajantola (vas.) ja Pia Johansson, vapaa-aikakoordinaattori Pirita Laivanen ja etsivä nuorisotyöntekijä Jaana Vuorinen pitävät jalkautumista nuorten pariin hyvänä toimintamuotona. Kuva: Elina Helkelä

Koronakevät sulki Eurajoellakin kaikki nuorisotilat, mikä pakotti kunnan nuorisotoimen keksimään vaihtoehtoisia toimintamuotoja.

– Meillä oli nettinuorisotyötä, joka kuitenkin tavoitti nuorista vain pienen osan. Siksi lähdimme kohtaamaan nuoria heidän omissa kokoontumispaikoissaan eri puolilla kuntaa.

Aiemmin meillä on ollut vastaavaa toimintaa lähinnä keskustan Walkers-kahvilan lähiympäristössä, mutta nyt olemme tavanneet nuoria keskustan lisäksi Lapijoella ja Luvialla, Eurajoen kunnan vapaa-aikakoordinaattori Pirita Laivanen kertoo.

– Jalkautumisten aikana olemme kohdanneet yhteensä toista sataa nuorta, etsivä nuorisotyöntekijä Jaana Vuorinen lisää.

Syksyllä Eurajoen kaikki nuorisotilat taas avautuivat, ja viikon jokaisena arki-iltana nuorilla on nyt paikka minne mennä. Perjantai-iltaisin on avoinna Walkers-kahvila Eurajoen kirkonkylässä.

– Luvialle emme ole saaneet Walkersia avattua, koska emme ole saaneet sinne aikuisia vapaaehtoisia. Siksi olemmekin tavanneet luvialaisnuorisoa kylällä, nuorisotyöntekijä Mia Sajantola selvittää.

Hän kiittelee nuoria, jotka ovat ottaneet nuorisotyöntekijät avosylin vastaan.

– Emme ole juuri kohdanneet mitään negatiivista, vaan päinvastoin, meiltä on kysytty, että koska te taas tulette, hän hymyilee.

Nuorisotyöntekijä Pia Johanssonin mukaan asenne ratkaisee silloin, kun nuoria lähdetään tapaamaan.

– Heitä ei lähestytä sillä mielellä, että nyt on ”joku tehnyt taas jotain pahaa tai väärin”.

– Kyllä he kokoontua saavat. Emme me ole siellä hajottamassa nuorisoporukoita, mutta pyrimme muistuttamaan, että häiriköinti tai ilkivalta eivät ole sallittuja. Kyselemme myös nuorilta, mitä he esimerkiksi kunnan taholta toivovat, Laivanen jatkaa.

Koska jalkautuminen nuorten pariin on todettu hyväksi nuorisotyön muodoksi, Eurajoella aiotaan jatkossa jopa laajentaa sitä.

– Nuoret ovat Eurajoella aika hajallaan, siksi olemme laatineet kuntaan ihan omat jalkautumissäännöt, sillä valtakunnalliset Walkers-ohjeistukset on tarkoitettu lähinnä suurten kaupunkien keskustoihin, Laivanen kertoo.

Tänä perjantaina Eurajoen kunnanvirastolla järjestetään nuorisotyön jalkautumiskoulutus, joka on tarkoitettu kaikille 18 vuotta täyttäneille vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille aikuisille.

Aiempaa kokemusta nuorisotyöstä ei tarvita. Riittää, kun on kiinnostunut nuorista ja heidän tekemisistään. Vapaaehtoistoiminnassa ollaan mukana itselle sopivina aikoina.

– Jalkaudumme nuorten pariin aluksi perjantai-iltoina. Eurajoen kunnassa on käytössä kotiintuloaikasuositukset, joiden mukaan yläasteikäisten pitäisi mennä kotiin viikonloppuisin viimeistään kello 23. Sitä myöhempään emme nuorten parissa aio olla, vaan sen jälkeen vastuu nuorista on heidän vanhemmillaan, Pirita Laivanen muistuttaa.

Walkers-jalkautumiskoulutus 18 vuotta täyttäneille Eurajoen kunnanvirastolla pe 13.11. klo 17–19. Ennakkoilmoittautumiset ja tiedustelut: pia.johansson@eurajoki.fi, p. 044 3124 273.