Eurajoen Lätkä on iso osa Vesa Leskisen elämää: "Olen luvannut pojille, että niin kauan kuin harrastatte, minä olen leikissä mukana"

Vesa Leskinen on paiskinut monenlaisia talkoohommia eurajokelaisessa jääkiekossa. Vuonna 2016 hän oli järjestelemässä Eurajoella pelattua nuorten maaottelua Suomi–Yhdysvallat, joka keräsi jäähalliin yli 800 katsojaa. Kuva: Iiro Lehtonen

Eurajoen Lätkä on ollut iso osa Vesa Leskisen elämää. Leskinen, 56, on toiminut jääkiekkoseurassa pelaajana, valmentajana ja nyt kolmatta kautta valmennusvastaavana.

– Käytännössä jääkiekko vie kaiken vapaa-ajan, ainakin kun kausi on päällä, Leskinen kuvailee.

Valmennusvastaavana hän hoitaa muun muassa seuran valmentajien rekrytoinnin, jääaikojen jakamisen, hallitukselle raportoinnin ja paljon muuta juoksevaa asiaa.

Leskinen on päätynyt Lätkän puuhamieheksi omien lastensa kautta. Hänen pojistaan Riku, 18, pelaa tälläkin kaudella Lätkän edustusjoukkueessa. Lukon C-nuorissa pelaava Saku, 15, kuului Pohjola-leirin parhaimmistoon ja kolkuttelee alle 16-vuotiaiden maajoukkueen ovia.

– Olen luvannut pojille, että niin kauan kuin harrastatte, minä kustannan ja olen leikissä mukana, Vesa Leskinen naurahtaa.

Vesa Leskisellä on itseasiassa iso rooli sen taustalla, että Lätkän junioreista nousee nyt pelaajia omaan edustusjoukkueeseen ja siirtyy eteenpäin Lukkoon.

Kun Eurajoelle valmistui jäähalli vuonna 2000, Lätkällä ei juuri ollut junioritoimintaa. Nyt junnujoukkueita on kymmenkunta.

Leskinen ja Miika Siitonen lähtivät puuhaamaan seuralle junioritoimintaa kiekkokoulun kautta. He valmensivat D-junioreihin saakka Lätkän vuonna 2000 syntyneiden ikäluokkaa, joka oli ensimmäinen Eurajoella AAA-sarjaa pelannut joukkue.

Tuosta joukkueesta miesten pojat Riku Leskinen ja Samuel Siitonen pelaavat nyt Lätkän miesten edustusjoukkueessa ja moni muu seuran A-nuorissa.

– Auttaa hirveästi edustuksen toimintaa, että A-nuorten joukkue on olemassa. Kun pelaajia on pois esimerkiksi armeijan ja vuorotöiden takia, niin saamme omista A-nuorista pelimiehiä jäälle, Vesa Leskinen huomauttaa.

Leskinen on valmentanut aiemmin Lätkän A- ja B-nuoria, mutta tällä kaudella hän on uudenlaisen kiekkohaasteen edessä.

Lätkän edustusta monta vuotta valmentanut Miika Siitonen jäi tällä kaudella työkiireiden takia joukkueenjohtajan rooliin. Leskinen hyppäsi ensimmäistä kertaa aikuisten joukkueen vastuuvalmentajaksi.

– Se on uusi, mielenkiintoinen kokemus. Joukkue on sekoitus nuoria ja kokeneita pelaajia, mutta kuitenkin keski-iältään aika nuori kakkosdivariin, Leskinen kuvailee.

"Auttaa hirveästi edustuksen toimintaa, että A-nuorten joukkue on olemassa. Kun pelaajia on pois esimerkiksi armeijan ja vuorotöiden takia, niin saamme omista A-nuorista pelimiehiä jäälle."

Sopeutumista auttaa, että Leskinen veti jo viime keväänä muutaman pelin Lätkän penkin takana.

– Onhan aikuisten joukkue oma maailmansa. Asiat täytyy esittää ja selittää tietyllä tavalla.

Lätkä pelaa uuden tulemisensa jälkeen viidettä kautta länsirannikon kakkosdivisioonaa. Joukkueen runko on aiemmilta vuosilta tuttu.

Lähtijöiksi Leskinen mainitsee muutaman kokeneemman puolustuspään pelurin, kuten Jyry Salomaan. Hyökkääjistä treeneissä ei ainakaan vielä ole näkynyt Joona Koivua.

Vastaavasti tilalle on tullut Artturi Tuuren ja Tom Wihlmanin kaltasia kavereita viime kauden Lukon A Teamista.

Mielenkiintoinen nimi on myös Lukon uusi tilastoanalyytikko Simo Teperi, joka on pelannut aladivarien joukkueissa Turun seudulla.

Lätkä on aloittanut sarjan kahdella tappiolla, mutta Leskinen uskoo kelkan kääntyvän. Ainakin sen verran, että Lätkä selviää kymmenen joukkueen sarjassa kahdeksan parhaan joukkoon.

– Pidän meidän lohkoamme kovempana kuin viime vuonna. Pääsy pudotuspeleihin on meille hyvä ja tiukka tavoite, Leskinen linjaa.

Jääkiekon II-divisioonaa Lätkä–VG-62 perjantaina 5.10. Eurajoen jäähallilla kello 19.