Eurajoki Group avasi Raumalle kierrätyspisteen kotitalouksien metalliromulle: ”Meille kelpaavat kattilat ja romuautot”

Uudessa toimipaikassa otetaan vastaan monenlaista jatkojalostettavaa materiaalia, ja siitä jopa maksetaan.

Eurajoki Groupin Jere Niiranen (vas.) ja Juha Molkkari kannustavat raumalaisia pitämään kotonaan kevätsiivouksen ja tuomaan nurkkiinsa kerääntyneet romumetallit kiertoon. Kierrätyspiste on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8-16, mutta tempauspäivänä lauantaina 27.5. paikka on poikkeuksellisesti avoinna kello 10-14.

Eurajoki Group -konsernilla on ollut jo jonkin aikaa kotitalouksien metalliromun kierrätyspisteitä Turussa ja Helsingissä. Niistä saatu hyvä kuluttajapalaute innoitti yhtiötä perustamaan vastaavan pisteen myös Raumalle.

Sataman suulla, aivan Anderssonintien vieressä, Säiliötie 1:ssä eli entisessä Matinvaheessa sijaitseva kierrätyspiste avautui maalis-huhtikuun vaihteessa.

Paikkaa ei ole vielä suuresti markkinoitu, mutta silti monet raumalaiset ovat jo löytäneet sen.

– Toukokuun 27. päivä aiomme järjestää täällä tempauspäivän, jolloin kaikki pääsevät tutustumaan, miten palvelemme yksityistalouksia matalalla kynnyksellä. Samalla meille voi tuoda tavaraa kotinsa nurkista, Eurajoki Groupin vientikoordinaattori ja markkinointivastaava Jere Niiranen kertoo.

Toimitusjohtaja Juuso Luodesmeri on tyytyväinen uuteen kierrätyspisteeseen, jonne yksityishenkilöiden on hänen mukaansa helpompi tulla kuin isoon metalliromuttamoon, jossa liikkuu isoja työkoneita.

– Saadaksemme toiminnallemme luvat meidän piti osoittaa, että kyseessä on jatkuvan valvonnan alainen paikka, ja jossa on selkeät aukioloajat. Meihin kohdistuu myös paineita siitä, että toimipiste pysyy aina siistinä. Siksi palvelemme asiakkaita mahdollisimman laajasti, ja jos jollakulla on esimerkiksi isompia romueriä, voimme noutaa ne. Pyrimme siihen, että kaikki meille tuotava materiaali hyödynnetään 100-prosenttisesti.

Vanhoja sohvia kierrätyspisteelle ei kannata roudata, mutta muuten vastaanotettavan materiaalin valikoima on laaja: metalli kaikissa muodoissaan ja laaduissaan, akut, kupari- ja alumiinikaapelit, sähkö- ja elektroniikkaromut, katalysaattorit, romuautot sekä autonrenkaatkin, jotka toimitetaan rengaskierrätykseen.

– Otamme siis vastaan käytännössä kaikenlaista kotitalouksissa syntyvää, metallia sisältävää materiaalia kattiloista romuautoihin. Poikkeamme perinteisistä kierrätyspisteistä siinä, että pyrimme hyvittämään jokaisesta meille tuodusta tavarasta jotain, Luodesmeri muistuttaa.

Hän korostaa sitä, ettei asiakkaan tarvitse tietää, mitä metalleja hänen tuomansa tavarat sisältävät. Eikä haittaa, vaikka tavara sisältäisi metallin lisäksi muutakin materiaalia, vaikka puuta.

Vanhasta ruohonleikkuristakaan tai muusta moottoroidusta laitteesta ei liioin tarvitse tyhjentää öljyjä tai muita nesteitä tai akkuja.

– Kunhan tavarat saadaan porttien sisäpuolelle, henkilökuntamme opastaa ja neuvoo, mihin mikäkin materiaali sijoitetaan. Alueella on vaakoja sekä eri kierrätysjakeille tarkoitettuja laatikoita.

Eurajoki Groupin Rauman-kierrätyspiste perustettiin yhtiön omistaman Suomen Akkukeräyksen viereen. Kierrätyspisteellä työskenteleekin sekä Akkukeräyksen sekä satamassa toimivien Eurajoki Groupin muiden yritysten työntekijöitä.

Eurajoki Group Rauman-kierrätyspisteen avoimet ovet -tapahtuma ja kierrätyksen tempauspäivä la 27.5. klo 10–14. Vapaa pääsy.

Liike-elämässä tapahtuu -juttusarjassa kerromme Rauman seudun yritysten kuulumisia.

Ellei parhaat päivänsä nähnyt ajopeli enää suostu kulkemaan, Eurajoki Group voi tarvittaessa noutaa sen vaikka kotipihasta.Kuva: Juha Sinisalo

Romuauton viimeinen matka

Kun auto tulee tiensä päähän, sillä ei kaupallisessa mielessä ole enää jälleenmyyntiarvoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö romuautosta enää saisi yhtään mitään.

– Jos auto tulee meille romutettavaksi, me hyvitämme siitä selvää rahaa, Eurajoki Groupin vientikoordinaattori Jere Niiranen sanoo.

Helpoimmalla pihaan jämähtäneestä romuautostaan pääseekin eroon soittamalla Eurajoki Groupiin, joka tulee noutamaan sen.

Auton, jolla pystyy vielä ajamaan, voi itse viedä joko Eurajoelle Eurajoki Groupin romuttamoon tai yhtiön uuteen Rauman-toimipisteeseen.

– Me kuljetamme Rauman vastaanottopisteeseen tuodut romuautot sitten Eurajoelle.

Kun auto päätyy metalliromuttamoon, asiakas saa siitä virallisen romutustodistuksen.

– Sen myötä auton omistajan ei tarvitse itse mennä katsastusasemalle tai vakuutusyhtiöön, sillä kaikki autoa koskevat tiedot välittyvät meiltä suoraan Traficomille, jonka operaattoreita olemme. Rauma ja Eurajokihan ovat virallisia Suomen Autokierrätyspisteitä, yhtiön toimitusjohtaja Juuso Luodesmeri selvittää.

Metalliromuttamossa auto menee ensin esikäsittelyyn eli kuivatukseen, missä siitä otetaan pois öljyt, nesteet, polttoaineet, akut, katalysaattori ja renkaat.

Luodesmeri korostaakin, ettei omistajan tarvitse itse poistaa autostaan mitään.

– Jotkut tosin saattavat irrottaa sieltä katalysaattorin, joita tietysti vastaanotamme erikseenkin, mutta romuauto ilman katalysaattoria vaikuttaa luonnollisesti autosta maksettavaan romuhintaan.

Esikäsittelyn jälkeen auto siirtyy kokonaisuudessaan murskauslaitteeseen, jossa siitä erotellaan orgaaninen aines ja metalli.

Metalli puolestaan päätyy kiertoon ja lopulta auto saa uuden elämän – mahdollisesti jossain toisessa olomuodossa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut