Euran rinkilää ei hätiköiden leivota

Satakunnan maakuntaherkuksi valittua Euran rinkilää ei leivota hätäisin käsin.

Mikäli kahvipöydän pikkuherkusta haluaa lehtevän, rapean ja suussa sulavan, pitää olla tarkka ja huolellinen, jo taikinan työstämisestä lähtien.

– Mitä enemmän vaivaa, sitä sitkeämpi rinkilästä tulee eli mikäli haluaa mahdollisimman lehtevän ja ilmavan pikkuleivän, ei taikinaa saa juurikaan vaivata. Eikä taikinaan saa laittaa liikaa vehnäjauhoja, ettei rinkilöistä tule kovia, neuvoo Euran Pirtin sihteeri Tarja Ala-Hakula.

Jotta lopputuloksena olisi mahdollisimman tasainen ja kaunis leivonnainen, pitää taikinatangon olla tasan 33 senttimetriä pitkä ja erittäin tasaiseksi sormilla pyöritelty.

Sopivan mittainen pötkylä syntyy 11 gramman taikinapallerosta.

– Se on suunnilleen luumun kokoinen palanen, neuvoo Sirkka Heine, joka on Euran rinkilöiden leipomisessa jo todellinen konkari.

Maltillisesti ja rauhassa pyöritelty pötkylä kieritellään sokerissa, kiepautetaan rinkiläksi ja nostetaan uunipellille.

Euran rinkilän reseptin tarkkaa alkuperää ei tiedetä. Erään tarinan mukaan venäläinen leipuri olisi tuonut leivontaohjeen mukanaan Euraan, johon hän perusti kaupan vuonna 1879.

Joitakin vuosia myöhemmin reseptin sai käsiinsä euralainen kokki ja emäntä, Mari Vahe, joka teki Euran rinkilöistä kaikkien tunteman herkkuleivonnaisen.

Muutkin paikalliset kokit alkoivat leipoa alkujaan ”Marin rinkilöiksi” kutsuttuja leivonnaisia. Pian niitä alettiinkin kutsua Euran rinkilöiksi.

– Euran Pirtin leivonnaiset ovat niitä oikeita rinkilöitä, sillä Mari Vahe oli Helvi Nuoranteen mummun sisar ja juuri Helvi toi tämän alkuperäisen reseptin tänne nuorisoseuran taloksi rakennettuun Pirttiin, Ala-Hakula selvittää.

Nykyisin Euran rinkilöiden leivontaohjeita on useita kymmeniä. Melkein jokaisella kokilla on omansa.

Myös rinkilän mallit vaihtelevat.

– Siitä tuleekin usein kinaa, että kenen malli nyt on se oikea, nauraa Pirtin emäntä Sinikka Sulonen.

Euran Pirtin rinkilät ovat ohuita, lehteviä, rapeita ja ilmavia eli kertakaikkisen ihania.

Ei ole siis mikään ihme, että viime vuonna näitä perinneleivonnaisia meni kaupaksi kaikkiaan 6 973 kappaletta, mikä on yli tuhat rinkilää enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Yli 10 vuotta Pirtillä toiminut Helena Aalto opetti minutkin aikoinaan tekemään rinkilöitä. Hän piti kirjaa kaikista valmistamistaan rinkilöistä ja niitä kertyikin vuosien aikana 256 000 kappaletta, Ala-Hakula toteaa.

Talkoovoimin valmistettuja rinkilöitä myydään Pirtin toiminnan pyörittämisen hyväksi.

– Valmistamme rinkilöitä myös tilauksesta sekä erilaisiin tapahtumiin kuten kotiseutupäiville ja joulumyyjäisiin. Viime jouluna teimme 2 500 rinkilää ja ne myytiin kaikki loppuun, nauraa Ala-Hakula.

Euran rinkilöiden leipomisperinne jatkuu myös nuoremmassa polvessa, sillä kahvipöydän herkkuleivonnaisia valmistetaan nykyisin myös euralaisten koulujen kotitaloustunneilla.

Euran rinkilät

2 dl kermaa

200 g voita

350 g hienoja vehnäjauhoja

10 g hiivaa

Hiiva sekoitetaan lämpimään kermaan. Lisätään jauhot sekä pehmennetty voi.

Taikina saa nousta noin tunnin.

Paloitellaan noin 65:ksi luumun kokoiseksi osaksi, jotka leivotaan 33 cm pitkiksi tangoiksi.

Tangot kieritellään sokerissa ja muodostetaan rinkilöitä.

Paistetaan ”ketunruskeiksi” 175 asteessa noin parikymmentä minuuttia.