Fera sai Julia Falckista uuden dynamon, ja sähäkkyyttä toiminnanjohtajan pestissä vaaditaankin – "Paljon pitää tehdä, ja vasaran pitää pysyä kädessä"

Superpesiskauden kotiavausta edeltävinä tunteinakin tapahtui paljon, kun Otanlahdesta piti saada hiekkakasa pois, lippujärjestelmää päivitettiin, kentänlaitamainoksia vaihdettiin ja rikkoutunut ikkunakin piti vaihtaa.

Julia Falck hyörii vauhdikkaasti ympäri Otanlahden pesäpallostadionia. Superpesiskauden avaus Roihuttaria vastaan pitää selvästi Feran tuoreen toiminnanjohtajan kiireisenä.

Yllään Falckilla on Feran valkoinen t-paita, jonka selkämykseen on tussilla kirjailtu kehotus sen ostamisesta.Rintamukseen ovat samalla tussilla vetäneet nimensä edustusjoukkueen pelaajat.

Kun Falck löysi kaapista pinon vanhoja paitoja, hän loi niistä saman tien uuden fanituotteen – ja onnistui niitä myös avauspelissä myymään.

– Olen ihminen, joka tykkää myydä ylimääräisen pois. Tykkään tuoda sitä samaa tännekin, hän perustelee.

– Eikä tämmöisiä ole Feralla ikinä ennen ollut.

Pehmeää laskua uuteen työhönsä Falck ei saanut, sillä hän aloitti Ferassa huhtikuun viimeisellä viikolla. Uusi pelikausi kolkutteli silloin jo ovella.

Sarja-avausta edeltävinä tunteinakin Otanlahdessa tapahtui paljon: uuden lippujärjestelmän toimintakuntoon saaminen venyi lähes viime hetkille, kolmospesän vierestä piti järjestellä iso hiekkakasa pois, rikottu ikkuna piti paikkailla...

Roihuttaret-peliä edeltävään iltaan Falck puolestaan järjesteli seuran talkooväelle töitä, sillä hän onnistui myymään sarja-avauksen aattona viisi katsomomainosta.

– Tosi hektistä otetta tarvitaan. Paljon pitää tehdä, ja vasaran pitää pysyä kädessä, Falck kuvailee.

Esimerkkinä hektisyydestä hän esittelee WhatsApp-viestejä, joilla pohjustettiin ikkunan korjaus. Tieto tuli Falckille kello 15.43, ja kymmenen minuuttia myöhemmin ikkuna oli tilapäisesti korjattu roskiksesta kaivetulla pressulla.

Falck on uudessa roolissa, mutta ei uudessa seurassa. Ferassa hän on vaikuttanut aiemmin pelaajana ja kuusi vuotta sitten markkinointivastaavana.

Kun Feran toiminnanjohtajan paikka tuli alkuvuodesta julkiseen hakuun, Falck ei ensin kiinnittänyt asiaan mitään huomiota.

Sitten hänen puhelimensa soi. Feran hallituksen talousvastaava, Lukon entinen toimitusjohtaja Timo Rajala soitti ja kysyi, oliko Falck huomannut työpaikkailmoitusta.

– Olin TVO:lla töissä, ja mulla oli siellä kaikki hyvin, hyvä olo. Mietiskelin asiaa ja katselin hakua, millaista ihmistä he etsivät. Vähitellen tuli sellainen olo, että tämähän on ihan mun juttuni, Falck luonnehtii.

– Ja kun tässä on historiakin taustalla, että olen itsekin pelannut pesäpalloa, niin ajattelin, että tämä voisi olla siisti juttu. Hakemuksen laitoin sisään silti vasta viimeisenä päivänä.

Fera ei ollut ainut raumalainen tai raumanseutulainen seura, joka alkuvuoden aikana haki uutta toiminnanjohtajaa. Poikkeuksiakin on, mutta seutukunnan urheiluseurojen toiminnanjohtajat ovat viime vuosina vaihtuneet varsin tiheään tahtiin.

Ferassa tehtävää ovat lähivuosina hoitaneet Mikko Virtanen, Hannele Töyrylä-Jokinen, Mikko Järvenpää ja Miia Rajala.

Näetkö itse pestisi Ferassa pitkäaikaisena projektina vai astinlautana johonkin muuhun?

– Kyllä mä ajattelen tästä pitkää uraa. Urheilu on aina ollut itselleni tärkeä juttu ja lähellä sydäntä, ja nyt voin omalla panoksellani tehdä Feraa houkuttelevammaksi ja vaikuttaa siihen, että pystyisimme vaikka nostamaan pelaajabudjettia, Falck toteaa.

– En tiedä, pääsenkö mihinkään Savusen Kaijan lukemiin, mutta jos edes lähelle.

Tavoitetta ainakin riittää, sillä Savunen työskenteli Pallo-Iirojen toiminnanjohtajana 31 vuotta.

Nopeasti Falck on huomannut, että työ nielaisee helposti aikaa. Pelit pelataan iltaisin ja viikonloppuisin, joten superpesiskauden avauspäivänäkin toiminnanjohtaja oli työssä kiinni aamusta iltaan.

– Olen aika lailla sellainen tyyppi, että haluan tehdä asiat hyvin eli haluan, että mun käsistäni lähtee vain hyvää jälkeä. Näen kuitenkin, että kaikki on organisoinnista kiinni. Siitä, miten mä organisoin, Falck painottaa.

– Mulla on yleensä lista asioita, jotka pitää hoitaa, ja teen niitä sitä mukaan. Ilman kalenteria en pärjäisi, enkä puhu nyt sähköisestä kalenterista.

Julia Falck sanoo jo tehneensä muutoksia ja aikovansa tehdä niitä vielä lisää. Jos katsotaan Feran superpesisjoukkueen ottelutapahtumaa, hän aikoo esimerkiksi muuttaa alkoholivalikoimaa sekä monipuolistaa fanituotteita ja yhteistyötä yritysten kanssa.

Lisäksi ottelutapahtumaan on tulossa välillä pomppulinna ja erilaisia ruoka- ja makeiskojuja.

Kaikkeen hän ei voi kädenjälkeään nopealla aikataululla lyödä, sillä esimerkiksi sopimus uuden makkaramerkin kanssa oli neuvoteltu jo ennen kuin Falck aloitti työssään.

– Uusia juttuja on heinäkuun alussa järjestettävä fanimatka Poriin sekä Raumalla pidettävä tapahtuma, jossa yhteistyökumppanit pääsevät pelaamaan superpesisjoukkueen kanssa. Eivät siis vastaan, vaan superin porukka jaetaan kahtia ja yhteistyökumppanit laitetaan puoliksi, muodostetaan näin joukkueet ja toivotaan, ettei kenenkään takareisi pamahda, Falck tokaisee.

– Haluan kehittää suhdetta yhteistyökumppaneihin, että en mene vain kerran vuodessa pyytämään heiltä rahaa, vaan hekin saavat hyötyjä ja ansaitsemaansa arvostusta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut