Festivo on täynnä musiikkia ja puhetta: "Maailmanparantajien kokoontumisajot"

Kuin pieni teos, luonnehtii taiteellinen johtaja Jan Söderblom Festivon ohjelmistoa. Viikon aikana kuullaan paljon puhetta ja musiikkia. Isona teemana ovat vuoden 1918 tapahtumat. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Festivon taiteellinen johtaja näyttää levolliselta, vaikka viikon aikana tahti on hengästyttävä. Päivät alkavat varhain harjoituksilla ja jatkuvat konserteilla ja muilla tapahtumilla.

Siksi majoittuminen Meriristissä meren rannalla on monen muunkin kuin kapellimestari ja viulisti Jan Söderblomin mielestä hyvä valinta.

– Siellä on sellainen kesämökkifiilis, hyvä mahdollisuus latautua. Käydään saunassa ja uimassa ja joskus harjoitellaan yksin tai yhdessä, hän kertoo.

– Ja puhutaan mahdollisimman vähän työasioita!

Maailmanparantajien kokoontumisajot. Näillä sanoilla Jan Söderblom luonnehtii tämänvuotista tapahtumaa. Mukana ovat esimerkiksi Karri ”Paleface” Miettinen ja Johannes Rostamo, joiden yhteiskunnallista aktiivisuutta, halua auttaa muita sekä rohkeutta ja rehellisyyttä Söderblom ihailee.

Rostamo oli yksi niistä, jotka lähtivät Kreikkaan ojentamaan auttavan kätensä, kun pakolaiskriisi alkoi vyöryä saarille.

Söderblom on selvästi omiensa joukossa, sillä yksi hänen unelmistaan on olla rauhantyön tekijä ”sitten kun olen iso”. Jos ei ole rauhaa, kaikki muu on turhaa, hän sanoo.

Söderblom yrittää joka päivä tehdä asioita, jotka ovat hänelle tärkeitä. Yksi niistä on päästä musiikin tekemisen, työn kautta, edistämään tulevaisuutta.

Unelmasta ainakin osa toteutuu tänä kesänä Raumalla, kun hän saa järjestää musiikkitapahtuman, jonka teemana on vuosi 1918.

– Toivon, että tapahtuman jälkeen ihmisillä on tunne, että he ovat saaneet sellaisia työkaluja, joilla aihetta voi työstää.

Ainakin Festivo pitää huolen, että työkaluja on tarjolla. Tänään keskiviikkona Brummissa on Pandoran lipas -konsertti, jossa Paleface esittää Kamus-kvartetin kanssa sekä valkoisten että punaisten lauluja. Ninni Poijärvi esittää omaa ohjelmistoaan. (Lue lisää kaupunkisovellus Kamusta!)

Perjantaina 10.8. Rauman pääkirjastossa on paneelikeskustelu, jossa muiden muassa Hussein al-Taee ja Minna Säävälä pohtivat, onko sotien ja sisällissotien välttäminen mahdollista.

Kun sisällissodan 100-vuotisjuhlaa Suomessa suunniteltiin, Söderblom pelkäsi, että vaikea aihe olisi haluttu vaieta. Toisin kävi. Sisällissotaa on käsitelty ilman vastakkainasettelua.

Sadan vuoden takainen sota jätti syvät arvet kansakuntaan.

– Vaatii avointa keskustelua, että oppii elämään näiden arpien kanssa. Suomi on vihdoinkin saanut surra, Söderblom pohtii.

Toivon näkökulma näkyy ja kuuluu myös parhaillaan käynnissä olevassa Festivon ohjelmistossa. Pääosassa on yhteissoitto, ei niinkään se kappale, jota soitetaan.

– Yhdessä soittaminen korostuu eikä teosvalinnoilla ole tällä kertaa kerronnallista merkitystä.

Yhdessä tekemisen puolesta puhuminen on luontevaa miehelle, joka harmittelee teknistymisen ylivaltaa. Se sähköpostien määrä! hän huokaa. Ihmiset viestittelevät keskenään eivätkä tapaa kasvokkain vaan etääntyvät toisistaan. Lisäksi tietoa tulvii koko ajan yhä useammasta lähteestä niin, että sen käsitteleminen tuntuu olevan mahdotonta.

Söderblom uskoo, että ihmisillä on kuitenkin edelleen tarve kuulua perheeseen ja yhteisöön.

– Ei mikään ihme, että populismin suosio kasvaa koko ajan.

Toisinaan Jan Söderblomilta kysytään, miksi hän haluaa yhdistää vakavat teemat ja viihteen. Kulttuuritapahtumiin tullaan ensisijaisesti viihtymään, eikö?

– Jotkut tosiaan haluavat kuvitella, että kulttuuritapahtumat olisivat ajanvietettä. Ne ovat kuitenkin ehdottomasti paljon, paljon enemmän.

– Kuvittelen ja uskon, että kun kuulija tulee konserttiin, ei hän tule sinne unohtaakseen murheensa ja ikävät asiat. Hän tulee konserttiin, koska siellä on mahdollista huomata, että meillä täällä olevilla on yhteisiä asioita ja tuntemuksia. Että en ole yksin näiden ajatusteni kanssa.

Musiikki on Söderblomin mukaan ”äärimmäisen joustavaa ja avointa ja siitä mahtavaa, että siinä puhutaan paljon ilman sanoja”.

– Näen, että musiikki on peili omille tuntemuksille mutta myös ikkuna maailmaan.

Raumalta Jan Söderblom lähtee kotiin Fiskarsiin. Loppukesä kuluu perheen kesken.

Parasta irtiottoa ja omaa aikaa on käsillä tekeminen, oli kyse sitten vaikka tuolin maalaamisesta.

– Tänä kesänä aikaa on kulunut mökin rempassa.

Kesä on muutenkin ollut poikkeuksellinen. Ahkerasti konsertoivan ja monessa orkesterissa vaikuttavan Söderblomin suunnitelmiin tuli muutos, mutta hän ei järjestänyt mitään tilalle.

Oli aikaa viettää kaksi kuukautta ihan vaan kotona.

– Se oli todellista luksusta!

Yllätyskonsertit valtaavat torstaina Vanhan Rauman

  • Carpe diem -päivänä on mahdollisuus tutustua Festivon muusikoihin lähietäisyydeltä. Musiikki soi eri puolilla Vanhaa Raumaa.
  • Esiintyjät ja ohjelma selviävät vasta paikan päällä. Esiintymispaikat löytyvät yllä olevasta kartasta. Yllätyskonsertteja järjestetään torstaina 9. elokuuta tasatunnein. Konsertteihin on vapaa pääsy.
  • Ensimmäinen konsertti on Loppmeressä (Isomalminkatu 11) huomenna torstaina kello 10.
  • Muut kohteet ovat klo 11 Kauppakatu 27, klo 12 Envalla (Pohjankatu 4), klo 13 Kaunisjärven vanhainkoti (Steniuksenkatu 4), klo 14 Poselli, klo 15 Iso-Hannu (Kauppakatu 8), klo 16 Luandla (Pappilankatu 31) ja klo 17 Iso-Taari (Itäkatu 1).
  • Ainoa etukäteen tiedossa oleva esitys on päivän viimeinen Carpe diem -konsertti kello 14 Posellissa. Siellä kuullaan Lönnströmin taidemuseon tilaaman kuvataiteilija Jani Ruscican teoksen Flatlands ensiesitys.
  • Lavalla nähdään saksofonisti Linda Fredriksson, cembalisti Matias Häkkinen ja elektronisen musiikin tekijä Sara Milazzo.
  • Carpe diem -tapahtumassa kuuntelijoita luotsaavat paikasta toiseen Rauman oppaat ry:n oppaat. Luvassa on tietoa ja tarinoita Vanhasta Raumasta. Kierrokselle voi liittyä mukaan ja lähteä pois milloin tahansa.
  • Vanhassa Raumassa tapahtuu muinakin päivinä. Toritapahtumissa puhutaan muun muassa yhteispelistä. Kahvilakonsertteja on Cafe Salissa. www.raumafestivo.fi