Fuusiot aina ajankohtaisia

Marraskuun alussa 1986 Uusi Rauma kertoi pankkifuusiosta, jonka seurauksena Syvärauma jää ilman Yhdyspankkia. Syvärauman SYP:n henkilökunta siirtyi Helsingin Osakepankin konttoriin Valtakadulle.

”Yhdyspankki on huomisesta alkaen ainoa paikallinen rahalaitos, jolla ei ole konttoria aseman takana”, kertoi UR.

Raumalle jäi kolme SYP:n konttoria. Tänään SYP on osa Nordeaa, jolla on Raumalla yksi konttori. Siihen on yhdistetty HOP:n ja SYP:n lisäksi KOP:n, STS-Pankin ja Suomen Säästöpankin konttorit. Kaiketi kymmenkunta.

Tällä viikolla Euran Osuuspankin (sisältää Kiukaisten ja Hinnerjoen OP:t) hallitus kertoi aikeista liittyä Länsi-Suomen Osuuspankkiin, joka syntyi aikanaan neljän pankin fuusiolla.

Maalaiskunta

”Kapina Uotilassa”, otsikoi lehti uutisen, jossa kerrottiin alueen asukkaiden katumaksupurnauksesta, jota veti kyläaktiivi Rauno Nieminen (nykyinen kaupunginvaltuutettu).

”En väitä, että maksumme olisivat lain vastaisia. Ihmettelen vaan, että Raumalla ja monessa muussa lähikunnassa voidaan tulkita toisin kuin meillä”, sanoi Nieminen.

Meillä tarkoitti Rauman maalaiskuntaa. Se fuusioitui kaupunkiin vuoden 1993 alussa. Sittemmin kuntaliitokset tehtiin Kodisjoen ja Lapin kanssa. Ja valtiohan ajaa lisää kuntaliitoksia.

Punapääoma

Uotilassa avattiin 26 vuotta sitten Ekan (myöhemmin Tradeka) Siwa, joka on ”edullisten hintojen kauppa, jossa palvelua ei juuri ole, vaan asiakas kerää itse tuotteet kuljetusalustoilta”. Ostoaikojen kerrottiin olevan ”hyvin joustavia”: arkisin 9-20 ja lauantaisin 9-15. Nykyisin sama kauppa palvelee joka päivä klo 8-22.

Samassa lehdessä suurin ilmoittaja oli Eka-Market, jolla oli kaksi koko sivua täynnä tarjouksia. Osuusliike Suojan Centruminä aloittanut Eka-Market oli Rauman ensimmäinen tavaratalo ja E-liikkeen suuri ylpeydenaihe. Tuolloin ei vielä osattu arvata, että ”punapääoman” bisnekset valuisivat hiekkaan joitakin vuosia myöhemmin.

Euromarketeiksi nimettyjen tavaratalojen valomainoksissa lukee nykyisin joko Prisma tai Citymarket kolmea poikkeusta (mm. Uusikaupunki) lukuun ottamatta. Rauman Eka-Marketin paikalla toimii kauppakeskus Potkur. Ruokakauppaa kauppakiinteistössä jatkava Valintatalo ei muuten ollut alkujaan E-liikkeen bisnestä laisinkaan.

Rauma-Repola

Kaupasta puheen ollen. Osuuskauppa Keulan toimitusjohtaja Seppo Marjomäki vakuutti marraskuussa 1986, että ”Itsenäinen Keula on ja pysyy”.

Fuusiohuhuille oli perusteensa. Keulalla meni huonosti. Keula pisti kiinni kyläkauppoja, maaseudun huoltamoja ja luopui autokaupasta. Henkilöstöä vähennettiin eri tavoin, eikä irtisanomisilta vältytty.

Yhdistyminen Satakunnan (Porin) Osuuskaupan kanssa on ollut esillä silloin tällöin. Viimeksi sitä selvitettiin kaksi vuotta sitten. Keula kuitenkin jatkaa omillaan – ja hyvässä kunnossa.

Keula-jutun alla oli uutinen ”Rauma-Repola rapakunnossa”. Maan suurimmassa vientiyrityksessä oli saneerausta tehty jo muutaman vuoden. Monen fuusion kautta syntyneen yritysjätin myöhempien järjestelyjen selittäminen vaatisikin oman juttunsa.

Rauman Pallo

”Rauman halliin vain raumalaisia” seisoi otsikossa, jossa kerrottiin kinailusta voiko Äijänsuon talviharjoitteluhalliin päästää treenaamaan myös SM-sarjassa (Veikkausliiga) pelaavan PPT:n (Jazz).

”Kovasti on nyt sellaista henkeä, ettei porilaisille kuuluisi vuoroja antaa”, totesi liikuntatoimenjohtaja Timo Valli.

Jutun mukaan PPT:lle voisi irrota perjantain ja lauantain myöhäisillan hanttivuoroja, joihin ”on vaikea houkutella edes kenttämiehiä, vaikka he saavat sentään palkkaa”.

Rauman silloisista futisseuroista RPallo joutui viitisen vuotta myöhemmin pakon edessä liittymään Pallo-Iiroihin. RTU, RKV ja UTU olivat perustamassa fuusioseura FC Raumaa.

Lehtimiehet

Marraskuun 1986 Uuden Rauman numeroissa, joita selasin, oli aikakauslehtien mainoksia (KaksPlus, Kalle, Nykyposti, Hymy, Suosikki, Tekniikan Maailma, Alibi). UR oli tuohon aikaan Lehtimiesten omistuksessa. Vuosikymmenen lopulla Urpo Lahtinen myi Lehtimiehet Yhtyneille Kuvalehdille, joka halusi heti luopua kaupunkilehdistä. UR sai raumalais-porilaisen omistajan. 1990-luvulla UR myytiin Länsi-Suomelle, joka nykyisin tunnetaan Marva Groupina.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut