Gambian auringosta Eurajoen Portille kesän kiireavuksi – Janne Tahvanaisen työt taukosivat Tjäreborgilla koronan vuoksi

Janne Tahvanaiselle löytyi työpaikka Eurajoen Portilta. Koronakevät avasi kysynnän ruoan verkkokaupalle, joka pistettiin yhdessä tiimin kanssa toimintaan. Kuva: Juha Sinisalo

Janne Tahvanainen oli Tjäreborgin kohdepäällikkönä Gambian-komennuksella, kun yritys antoi koronan maailmalla levitessä käskyn pistää maassa toimineet matkailupalvelunsa säppiin.

– Neljässä päivässä teimme evakuointisuunnitelmat ja jumbojetit saapuivat noutamaan maasta sekä asiakkaita, että Tjäreborgin henkilökuntaa, Tahvanainen kertoo.

Suurin osa matkailijoista ymmärsi matkatoimiston reaktion, mutta samaan aikaan päätöstä myös ihmeteltiin.

– Gambiassa oli tuolloin vasta yksi varmistettu koronatapaus. Samaan aikaan tilanne kuitenkin levisi vauhdilla jo esimerkiksi Euroopassa.

Suomeen ja Raumalle saavuttua seinät tuntuivat kaatuvan karanteenissa päälle.

– Sitä oli vasta kovalla tohinalla järjestellyt asioita Gambian päässä. Energiapiikki oli vielä päällä, mutta kotona Suomessa ei voinutkaan tehdä oikein mitään, Tahvanainen kuvailee.

Hän oli edellisen kauppiaan aikana ollut ulkomaankomennustensa välissä parin kuukauden jaksolla Eurajoen Portilla töissä.

– Nyt sain kuulla, että siellä voisi olla taas tarvetta työvoimalle. Pistin viestiä, että karanteenini loppuu parin viikon päästä, minkä jälkeen olisin maanantaina valmis aloittamaan.

Eurajoen Portilla koronakevään myötä startattu ruuan verkkokauppa ja sen työstäminen on kuulunut Tahvanaisen työtehtäviin.

Yllättävä siirtyminen Tjäreborgin esimiestehtävistä kaupan arkeen tuntuu lopulta osuneen hyvään saumaan.

– Työ kaupalla on tarjonnut henkisesti hyvän breikin. Vaikka minulla olisi Gambiassa ollut vapaapäivä niin olin kuitenkin siellä esimiehenä ja jos jotain sattui, minun piti olla töissä vapaasta huolimatta, Tahvanainen kuvailee.

– Matkailualan töissä on aina omanlaistaan turbulenssia ja pienien tulipalojen sammuttelua, hän jatkaa.

Tahvanaisella on takana jo kuusi vuotta ulkomaan hommia.

– Aloitin ensin matkaoppaana, minkä jälkeen etenin esimiestehtäviin. Viime kausina olen työskennellyt Gambian lisäksi Bulgariassa.

Vielä ei ole täysin varmaa, koska 29-vuotias Tahvanainen lähtee jälleen ulkomaille töihin.

– Yhtä Välimeren keikkaa jo tarjottiin, mutta siitä vielä kieltäydyin. Näillä näkymin palaan Tjäreborgin töiden pariin syyskuussa.

Tulevat ulkomaankomennukset mietityttävät, mutta eivät niinkään pelota.

– Ei Tjäreborg lähettäisi asiakkaita tai henkilökuntaa kohteisiin, joissa ei ole turvallista. Itselläni asuu myös tuttuja eripuolilla maailmaa, joten heiltä kuulee hyvin paikallisista tilanteista ja eri maiden erityisjärjestelyistä.

– Juuri nyt tuntuu hyvältä olla Suomessa lähellä perhettä. Olen esimerkiksi nähnyt paljon isovanhempiani, ja 5-vuotiaan kummipoikani Paavon kanssa meistä on tullut ihan parhaat kaverit.