GDPR vaikuttaa Joulupuu-keräykseenkin – lahjan tarvitsijoiden pitää itse ilmoittautua erillisellä lomakkeella

Lahjoja vastaanottavan perheen tilanne voi olla taloudellisten, terveydellisten tai sosiaalisten haasteiden valossa sellainen, jossa lasten lahjojen saaminen on epävarmaa. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Vuodesta 2008 lähtien järjestetty Joulupuu-keräys uudistuu jonkin verran tänä vuonna. Syynä on tietosuojalain eli GDPR:n muutos.

– Tänä vuonna lahjan tarvitsijoiden pitää ilmoittautua mukaan Joulupuu-keräyksen lahjajakoon kaupungin verkkosivuilta löytyvän lomakkeen kautta, projektipäällikkö Minna Lahtonen Rauman Nuorkauppakamarista kertoo.

Rauman kaupungin ja Nuorkauppakamarin yhteistyönä järjestämän Joulupuu-keräyksen tarkoituksena on välittää joululahjoja niiden perheiden alle 18-vuotiaille lapsille, joissa lahjan hankkiminen lapselle on perheen taloudellisen tilanteen vuoksi haasteellista.

Lahjoja vastaanottavan perheen tilanne voi myös terveydellisten tai sosiaalisten haasteiden valossa olla sellainen, jossa lasten lahjojen saaminen on epävarmaa.

– Pyrimme tiedottamaan muuttuneesta käytännöstä kattavasti, jotta tieto saavuttaa lahjojen tarvitsijat mahdollisimman laajalti.

– Tähän mennessä ilmoituksia on vastaanotettu noin sata, Lahtonen jatkaa.

Kaupungin verkkosivuilla kerrotaan, että keräys perustuu rehellisyyteen. Miten tarkasti kaupungin sosiaalitoimi käy lahjahakemukset läpi?

– Lomakkeella pyydetään perustelemaan lahjan tarvetta ja nämä perustelut sosiaalitoimi käy läpi, Lahtonen kuvailee.

Jos perheessä on useampi lapsi, tulisi jokaiselle täyttää oma lomake.

Lahjatoiveet ja toivojien tiedot käsitellään luottamuksellisesti. Rekisteri on voimassa tämän keräyksen ajan ja se hävitetään, kun joululahjat on toimitettu niiden saajille noutopaikoista aattoa edeltävällä viikolla.

Lomakkeen täyttää ensisijaisesti lapsen huoltaja. Huoltajan kanssa sopien lomakkeen voi täyttää myös muu perhettä lähellä oleva taho tai perheen apuna toimiva ammattilainen. Alle 18-vuotias toisen asteen opiskelija voi kriteerien täyttyessä toivoa lahjaa myös itselleen.

Joulupuu-keräys kestää tänä vuonna viikon, sunnuntaista sunnuntaihin 8.–15.12.

– Sunnuntait ovat yleensä vilkkaita päiviä Joulupuulla, kun ihmisillä on enemmän aikaa osallistua, Lahtonen kertoo.

Mikäli haluaa osallistua Joulupuu-keräykseen, mutta ei oikein tiedä, mitä pakettiin voisi laittaa lahjaksi, voi neuvoa kysyä Prisman aulassa Joulupuulla päivystäviltä nuorkauppakamarilaisilta.

– Kaupungin sosiaalitoimi toimittaa Joulupuulle listauksen saaduista lasten lahjatoiveista. Niistä saa varmasti vinkkiä.

Tuotujen lahjojen tulee olla paketoituja. Joulupuu-keräykseen voi osallistua myös lahjakortilla, mutta rahaa ei keräykseen oteta vastaan.

– Meillä ei ole vaadittua rahankeräyslupaa, Lahtonen selventää.

Ilmoittautumiset Rauman kaupungin verkkosivujen kautta.