Gua shaa päästä varpaisiin – hoitoa kuvataan miellyttäväksi mutta tehokkaaksi

Ikivanhaan kiinalaiseen lääketieteeseen perustuva terapia hoitaa lihasperäisiä vaivoja sekä kiinteyttää kasvoja ja vartaloa.

Kasvojen gua sha -hoidot ovat nykyään suosittuja. Gua sha -kivilastoja voidaan joko viilentää tai lämmittää hoidosta riippuen.

Raumalainen koulutettu hieroja ja lähihoitaja Liisa Niiranen on vuoden päivät opiskellut Helsingissä gua sha -terapiaa perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen perehtyneen Mervi Hämäläisen johdolla. Joulukuussa Niiranen valmistuu gua sha -terapeutiksi, ensimmäisten joukossa Suomessa.

Hierontaa, jäsenkorjausta, manuaalista terapiaa, jalkahoitoja, intialaista päänhierontaa ja hemmotteluhoitoja jo entuudestaan tehnyt Niiranen törmäsi gua sha -koulutukseen sattumalta.

– Olin jo pidemmän aikaa miettinyt, mitä uutta hoitoa voisin alkaa tarjota yrityksessäni. Sitten näin sosiaalisessa mediassa ilmoituksen gua sha -koulutusstipendin hakemisesta. Laitoin paperit sisään, ja yllätys oli melkoinen, kun minulle ilmoitettiin, että olin saanut stipendin, Niiranen kertoo.

Noin 2000 vuotta vanha kiinalaisen lääketieteen hoitomuoto, gua sha, on ihon kaavintaa pääasiassa kivilastoilla, joiden laatuina käytetään muiden muassa ruusukvartsia, jadea, ametistia tai obsidiania.

Lastoja voidaan valmistaa myös puusta, muovista tai hartsista.

– Kiinassa ja muuallakin maailmassa tehdään edelleenkin perinteistä gua shaa, josta jää jäljet ihoon. Myös minä teen perinteistä gua shaa, jos asiakas sitä toivoo, Niiranen huomauttaa.

Gua sha -hoito on tehokasta, rentouttavaa ja miellyttävän tuntuista. Hoidon luvataan parantavan verenkiertoa, vilkastuttavan aineenvaihduntaa, rentouttavan lihaksia, hoitavan lihaskalvoja ja lievittävän lihaskipuja.

– Gua shaa voidaan toteuttaa monella tavoin ja yhdistelemällä eri menetelmiä. Kiinalaisen ajattelun mukaan kehossa kulkevia meridiaaneja, akupisteitä ja heijastealueita voidaan gua shata. Länsimaalaisittain taas hoito on tehokas lihashuollon työkalu, jolloin keskitytään lihaskireyksien ja -jännitysten hoitoon eri puolilla kehoa. Kosmeettinen gua sha taas kiinteyttää ja kohottaa kasvojen linjoja, vähentää turvotusta ja tasoittaa juonteita.

Niiranen kertoo yhdistelevänsä tekemissään hoidoissa perinteisiä ja nykyaikaisempia menetelmiä. Gua shata voi myös lämmitetyillä ja viilennetyillä kivilastoilla sekä yhdistämällä hoitoon eteerisiä öljyjä.

Itse gua sha -kiven laadulla ei sinänsä ole Niirasen mukaan merkitystä, ellei sitten asiakas usko kiviterapiaan.

– Itse valitsen kivilastan sen muodon mukaan, mutta toki voin kuunnella asiakkaan toiveita kivilastan valinnassa. Esimerkiksi ametistin uskotaan auttavan kivunhoidossa.

Joulukuussa gua sha -terapeutin paperit saava Liisa Niiranen on suunnitellut omahoitokurssien järjestämistä hoitolassaan Hoivapalvelu Liisassa.

– Esimerkiksi kasvojen gua sha on nykyään todella suosittua. Kurssillani asiakkaat pääsisivät paremmin perehtymään gua shan saloihin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut