Haaveena pysyvä museo – Vanhassa Raumassa pääsee nyt tutustumaan sotahistoriaan

Arttu Taimi on koonnut militaria-aiheista esineistöä jo kolmetoista vuotta.

Vuonna 2006 raumalainen Arttu Taimi sai haltuunsa paperiveitsen sota-ajalta, mikä innosti historiasta kiinnostuneen nuorukaisen keräilemään militaria-esineistöä laajemminkin.

– Toinen esine, jonka hankin itselleni, oli suomalaisen sotilaan kenttälakki. Siitä eteenpäin olen kartuttanut sota-aiheisten esineiden kokoelmiani, nyt jo 13 vuoden ajan, Taimi kertoo.

Aikaisempina vuosina hän on esitellyt kokoelmaansa Pitsiviikolla Vanhankirkonkatu 11:n pihalla, mutta tänä kesänä hän päätti laajentaa näyttelytoimintaansa enemmän museomaiseksi.

– Olen yksi Rauman kaupungin kesäyrittäjistä. Sain Rauman kaupunkikehityksestä pientä tukea näyttelyn avaamiseen, ja sopivat näyttelytilat löytyivät sukulaisen vinkistä.

21-vuotiaan Arttu Taimin Raum-Militaria löytyy nyt osoitteesta Isoraastuvankatu 3.

Koko kesän, ainakin elokuun loppuun asti, avoinna oleva militaria-näyttely pitää sisällään yli 300 esinettä, joita Taimi on hankkinut pääasiassa netin välityksellä, kirpputoreilta ja muilta alan keräilijöiltä.

Suurin osa Raum-Militarian esineistöstä on suomalaisia, mutta asepukuja, mantteleita, mitaleita, päähineitä ja muuta aineistoa on runsaasti myös Ruotsista ja muualta Euroopasta.

– On minulla yksittäisiä esineitä Japanista ja Nepalistakin asti.

Harvinaisimpiin esineisiin Taimin kokoelmassa lukeutuu Aunuksen retken muistomitalin upseeriversio, jollaisia ei tiettävästi ole myönnetty kuin jokunen.

Kovin monella ei liioin ole hallussaan Mannerheim-ristin ritarien säätiökirjaa, jossa on kaikkiaan 17 Mannerheim-ristin ritarin nimikirjoitukset.

– Vuonna 1997 silloin vielä elossa olevat Mannerheim-ristin ritarit vierailivat Raumalla Rauman reserviupseerikerhon ja Rauman reserviläisten järjestämässä tilaisuudessa. Siinä yhteydessä ritarit kirjoittivat nimensä tähän kirjaan, Taimi kertoo.

Raum-Militarian esineet ovat pääosin 1900-luvulta, mutta löytyypä sieltä myös 1800-luvun esineitä. Yksi sellaisista on suomalaisen asesepän 1850-luvulla valmistama kivääri.

1000-lukua varhaisemmatkin sotilasesineet ovat edustettuina, tosin kopioiden muodossa.

– Tämä on viikinkikypärän replika ja tässä on kreikkalaisen sotilaan vaate roomalaisajalta, Taimi esittelee.

Museonsa esineistöön huolellisesti perehtynyt yrittäjä toimii itse näyttelyoppaana ja hän osaakin kertoa vuolaasti esillä olevista esineistä, niiden käyttötarkoituksesta sekä jopa käyttäjästä, mikäli Taimi on pystynyt sen selvittämään.

Taimin militaria-museo avautui 19. kesäkuuta. Nuori mies on ilahtunut siitä, että moni raumalainen ja kaupungissa vieraileva on löytänyt museon.

– Ihmisiä on poikennut hyvin näyttelyssä.

Raum-Militariassa voi tehdä myös ostoksia, sillä yksi nurkka on erotettu myyntitavaroille.

Arttu Taimin haaveena on tehdä näyttelytoiminnasta jonakin päivänä vieläkin ammattimaisempaa. Pysyvän museon perustaminen on käynyt mielessä, vaikka hän tietääkin, että tehtävänä se ei ole helppo.

– Materiaalia ainakin olisi vaikka kuinka paljon. Minulle saa tarjota esineistöä tai tuoda niitä arvioitavaksi. Tällä hetkellä en kuitenkaan pysty ottamaan vastaan suurikokoisia esineitä, Taimi huomauttaa ja kertoo, että onpa hänelle tarjottu joskus kenttätykkiä ja kuljetusajoneuvojakin.

Raum-militaria, Isoraastuvankatu 3. Avoinna ti–pe klo 10–18 ja la–su klo 12–16.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut