Hannan Herkkujen erikoisalana on gluteenittomuus

Hanna Asikainen pyörittää leipomon ohella kahvila-myymälää Eurajoella Köykän teollisuusaluella.

Eurajokelainen Hanna Asikainen sai keliakia-diagnoosin vuonna 2008.

Innokas kotileipuri ja ammattikokki ei moisesta hätkähtänyt, vaan ryhtyi saman tien kehittelemään gluteenittomia leivonnaisia omaksi ja lähipiirinsä iloksi.

– Tuohon aikaan gluteenittomien tuotteiden valikoima oli hyvin suppea, eikä tarjolla ollut juuri muuta kuin leipiä ja jotain piparkakkuja. Halusin ryhtyä valmistamaan sellaisia gluteenittomia tuotteita, jotka maistuisivat niin hyviltä, ettei niiden eroa tavallisiin tuotteisiin verrattuna huomaisi, Hanna Asikainen kertoo.

Hanna ilmiselvästi onnistui tavoitteessaan, sillä tuotteet menivät kuin kuumille kiville jo, kun hän vei gluteenittomia leivonnaisiaan ensimmäisen kerran suuren yleisön eteen Rauman Silakkamarkkinoille.

– Minulta loppui tavara kesken, Hanna muistelee menestyksekästä tuotelanseeraustaan.Ensimmäisestä markkinakokemuksestaan rohkaistuneena nainen lähti tuotteineen myös Tampereen ja Turun seudun markkinoille.

Hannan Herkut -yrityksen hän perusti vuonna 2012, kun Porin kauppahallista vapautui sopiva liiketila leipomo-myymälälle.

Porissa vierähti pari vuotta, minkä jälkeen yritys siirtyi Eurajoelle Hannan miehen Mikon rakentamaan leipomorakennukseen, joka sijaitsi samalla tontilla perheen kodin kanssa.

Vuonna 2016 Asikaisia kohtasi onnettomuus: viisihenkisen perheen kotitalo paloi asuinkelvottomaksi.Leipomorakennus sitä vastoin säästyi.

– Tulipalosta toivuttuamme päätimme ryhtyä pyörittämään yritystä perhevoimin, eli Mikko siirtyi rakennuspuolelta leipomoyrittäjäksi minun rinnalleni. Nyt hän huolehtii firman myynnin edistystyöstä ja it-puolesta, kuten laskutus- ja tilausjärjestelmistä ja minä työntekijöiden kanssa käytännön leipomisesta, Hanna Asikainen selvittää.

Hannan Herkkujen gluteenittomien tuotteiden menekki on kasvanut tasaista tahtia, minkä vuoksi entinen leipomorakennus kävi ahtaaksi.

Uusi 300 neliön suuruinen tuotantotila nousi vuoden vaihteessa Eurajoelle Köykän teollisuusalueelle osoitteeseen Terästie 17.

Reilu viikko sitten uuden leipomon yhteyteen avattiin kahvila-myymälä, joka on avoinna maanantaista perjantaihin.

– Maanantaisin olemme avoinna kello 10–17, ja tiistaista perjantaihin avaamme jo puoli kahdeksalta, jotta töihin menijät ehtivät piipahtamaan meillä jo aamulla.

Asikaiset ovat tyytyväisiä uusiin asianmukaisiin tuotantotiloihin, jotka mahdollistavat tuotteiden tehokkaamman valmistuksen ja laajemman levikin.

Kaikkiaan yrityksen tuotevalikoimassa on kaupoissa noin 20 artikkelia. Niiden lisäksi on useita suolaisia ja makeita herkkuja, joita saa ainoastaan tehtaanmyymälästä.

Gluteenittomuuden lisäksi lähes kaikki Hannan Herkkujen tuotteet ovat laktoosittomia, osa täysin maidottomia.

Hannan Herkut haluaa panostaa tuotteiden kotoisaan makuun, mikä saadaan aikaan muun muassa sillä, että valmistuksessa ei lisätä ylimääräisiä säilöntäaineita.

Tällä hetkellä yrityksen tuotteita myydään eri kauppaketjujen marketeissa ja myymälöissä Satakunnan, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja nyt myös Uudenmaan alueilla.

– Tilauksesta teemme kakkuja ja muita leivonnaisia esimerkiksi perhejuhliin tai yrityksille, Hanna huomauttaa.

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvaa koko ajan, sillä monet haluavat välttää viljatuotteita, vaikka eivät sairastaisikaan keliakiaa.

– Yrityksen näkymät ovat hyvät. Suomessa ei tietääkseni ole montaa vastaavaa leipomoa, joka valmistaisi pelkästään gluteenittomia tuotteita, Hanna Asiakainen summaa.

Liike-elämässä tapahtuu -juttusarjassa kerromme Rauman seudun yritysten kuulumisia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut