Harmaa taivas aiheutti iltatoreille ankean alun – keräilijälle illan teema sopi hyvin: "Jos auto on vuodelta 1941 ja se vielä kestää, siinä on ehkä jotain tehty oikein"

Esa Lähteenmäki myi kesän ensimmäisellä iltatorilla monenlaista tavaraa 1900-luvun alkupuoliskolta. Kuvassa esittelyssä on Tauno Koskelan Pentti Lipsaselta saama metsästyshenkinen kuva-albumi. Taustalla vuoden 1941 Oldsmobile. Kuvat ja video: Joosua Lehtinen

Tiistaipäivän harmaa ja vielä iltapäivään asti sateinenkin sää ei ollut omiaan kesän iltatorien startille. Myyjiä oli kourallinen ja tori näytti varsin tyhjältä.

Katso viiden aikaan kuvattu video iltatorilta tämän jutun lopusta.

Ohjelmanumeroksi ensimmäiselle iltatorille oli kirjattu "Rautaa torilla: komeita ja kauniita autoja". Teema sopi Esa Lähteenmäelle varsin hyvin: hän oli puolisoineen saapunut myymään tavaroita vuoden 1941 coupe-mallisella Oldsmobilella.

Keräily ja vanhat esineet ovatkin miehen sydäntä lähellä. Nyt myytäväksi oli valikoitunut monenlaista keräilytavaraa, joka ei omiin kokoelmiin syystä tai toisesta sovi.

– Elämäntapahan tämä vanhojen tavaroitten kanssa touhuaminen on. Esineistä löytää sellaista tietynlaista estetiikkaa ja laatua, Lähteenmäki toteaa.

Oikean Oldsmobilen lisäksi Esa Lähteenmäeltä löytyy monenlaista pikkuautoa, joista muutama päätyi nyt myyntiin.

Laatua ja estetiikkaa henkii myös Oldsmobile. Se ei ehkä menisi tuulitunnelitesteistä läpi, mutta muodot ovat sitäkin uljaammat.

– Jos auto on vuodelta 1941 ja se vielä kestää ja toimii, siinä on ehkä jotain tehty oikein. Tai eri tavalla kuin vaikka 80-luvun autoissa, Lähteenmäki nauraa.

Vanhoja autoja oli iltatorilla enemmänkin.

Yhtenä helmenä Lähteenmäki nostaa esiin Atelier Faunin Nuuskamuikkunen-figuriinin 1960-luvulta. Sen hinta saattaisi Lähteenmäen arvion mukaan osua 50 ja 150 euron väliin – jos oikea ostaja löytyy.

– Sillä mielellä täällä tänään ollaan, että jos oikeat esineet ja oikeat ostajat kohtaisivat. Katsotaan nyt, ollaanko tässä ihan koko iltaa. Vähän riippuu säästä, Lähteenmäki toteaa kellon käydessä viittä. 

Iltatori valtaa Rauman torin tiistaisin ja torstaisin elokuun alkuun asti neljästä kahdeksaan. Lisäksi sunnuntaisin torilla pidetään peräkonttikirppis kahdestatoista kolmeen. Lisätiedot tästä jutusta.

Atelier Faunin Nuuskamuikkunen-figuriinilla saattaa olla arvoa kolminumeroisenkin summan verran. Pallo-Iirojen 20-vuotisjuhlajulkaisu vuodelta 1950 saattaa sekin kiinnostaa oikeaa henkilöä. Alimmaisena raumalaista historiaa: Pentti Lipsasen Tauno Koskelalle lahjoittama metsästyskirja.

Video iltatorilta viiden jälkeen tiistaina: