Hasta la vista! Legendaarinen Hariolax on koossa jälleen

Seitsemän ammattimuusikon muodostama tanssiorkesteri on silkkaa nostalgiaa.

Reijo Ylinen (vas.), Kari Lehtomäki, Arto Hyötyläinen, Timo Koskinen, Arto Nuotio, Hannu Pärssinen ja Jyrki Lehti muodostavat ”uusvanhan” Hariolaxin. Joulukuun 4. päivä orkesteri esiintyy Nostalgiatansseissa Brummissa.

Marraskuinen aamupäivä on sateinen ja harmaa, mutta sisällä Kulttuurikuppila Brummissa kaikuvat tutun Hasta la vista -biisin vauhdikkaat sävelet. Pentti-Oskari Kankaan Seitsemän Seinähullun Veljeksen tunnetuksi tekemä tanssibiisi kuuluu nyt uudelleen kasatun legendaarisen raumalaisyhtye Hariolaxin ohjelmistoon, josta ei nostalgiaa puutu.

Seitsenmiehinen orkesteri on toista kertaa koolla yhteisharjoituksissa, sillä viikonloppuna Hariolaxilla on tiedossa ensimmäinen keikka sitten vuoden 1991 jälkeen.

Alkuperäisessä Hariolaxissa soittaneet Hannu ”Tunnu” Pärssinen, Jyrki ”Iiki” Lehti, Kari ”Gunu” Lehtomäki, Reijo ”Takku” Ylinen ja Timo ”Tipi” Koskinen ovat saaneet ”uusvanhaan” Hariolaxiin vahvistuksekseen kosketinsoittaja Arto Hyötyläisen sekä laulusolisti Arto ”Aku” Nuotion.

– Nuotion Aku oli mukana jo vuonna 2010, kun järjestimme kaksi Jukka Koivisto -muistokonserttia Raumalla. Saimme silloin kasaan 9 000 euroa lahjoitettavaksi TYKSin lastenosastolle. Pari vuotta sitten Rauman Soittokunta järjesti Koivisto-aiheisen konsertin, joka uusittiin tänä kesänä Pitsiviikolla. Sen keikan jälkeen Aku totesi, että Koiviston kappaleita ja muutakin tanssimusiikkia pitäisi enemmän päästä esittämään, Pärssinen kertoo.

Hariolax syntyi vuonna 1975, kun osa Toke Hariola -yhtyeessä soittaneista muusikoista halusi muodostaa uuden kokoonpanon.

Aivan alussa Hariolaxissa soittivat Pärssisen ja Lehtomäen lisäksi Arto Mäkelä, Sakari Suoknuuti ja Harri Korhonen, jonka tilalle Lehti tuli jo vuoden kuluttua.

Jukka Koivisto puolestaan lauloi ja hieman myöhemmin korvasi kosketinsoittajana orkesterista irtautuneen Mäkelän.

– Mäkelän Artsi keksi Hariolax-nimen. Se oli ikään kuin ”ex-Hariola”. Ei se nyt kaikkein paras nimi ollut, mutta toisaalta: ei nimi miestä pahenna, Kari Lehtomäki toteaa naurahtaen.

Hariolax-yhtye veti tanssikansaa lavoille. Se teki kaikkiaan kolme albumia, osallistui kolme kertaa Syksyn Sävel -kilpailuun sekä toimi MTV3-kanavan Kesätanssit-ohjelmasarjan house bändinä.

Vaikka alkuperäisen Hariolaxin viimeisistä keikoista on kulunut jo 30 vuotta, orkesteri tunnetaan edelleen hyvin.

– Vanhemmat tanssimusiikin ystävät kyllä tietävät, mistä kokoonpanosta on kyse. Lavatansseissa käyvä nuorempi polvi taas arvostaa laadukasta tanssimusiikkia, Lehtomäki jatkaa.

Hariolaxin ohjelmisto koostuukin tanssittavista biiseistä, joista osa on Koiviston käsialaa. Mukana on myös Arto Nuotion ohjelmistoon kuuluvaa musiikkia.

– Soitamme monipuolisella otteella hyvää tanssittavaa musiikkia, joka sopii jokaiselle jalalle, Pärssinen lupaa.

Trumpetisti Kari Lehtomäki jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle soitettuaan 25 vuotta Finlandersin riveissä.

Hänelle Hariolaxin uudestisyntyminen merkitsee mukavia soittohetkiä tuttujen bändikavereiden kanssa.

– Finlandersin aikoina teimme 160 keikkaa joka vuosi. Nyt on mukavaa, kun keikkoja on harvakseltaan.

Hariolaxin perustajajäseniin niin ikään kuuluva Hannu Pärssinen on mielissään, että muusikot pääsevät taas pitkästä aikaa esiintymään elävän yleisön eteen.

– On mukavaa soittaa taas yhdessä. Se, mitä tässä iässä ei muusikon elämästä enää kaipaa, ovat pitkät keikkamatkat sekä yömyöhään valvomiset.

Raumalaiset pääsevät joulukuun alussa fiilistelemään, miltä uudestisyntynyt Hariolax kuulostaa.

Järjestyksessään jo kolmannet Nostalgiatanssit pidetään lauantaina 4. joulukuuta Kulttuurikuppila Brummissa, jonne rakennetaan iso tanssiparketti. Hariolaxin lisäksi tansseissa soittaa kolme muuta bändiä sekä Pilsnerial. Tapahtuman tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Hariolax 2.0.

Jyrki Lehti, kitara, laulu

Hannu Pärssinen, basso, laulu

Kari Lehtomäki, trumpetti, laulu

Reijo Ylinen, puhaltimet

Timo Koskinen, rummut, laulu

Arto Hyötyläinen, koskettimet, laulu

Arto Nuotio, laulu

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut