Heikki Hilander juhlii Raumalla

Imitaattori ja laulaja Heikki Hilanderilla on juhlan aika.

– Ensimmäisestä keikasta on aikaa 25 vuotta ja sen merkeissä tulen Rauma-saliin esiintymään 30. lokakuuta, Hilander kertoo.

– Uran katson alkaneeksi MTV3:n ohjelmasta Tule sellaisena kuin osaat. Sen jälkeen olen ollut radiohommissa ja tehtiin muun muassa Julkkuraati-ohjelmaa, turkulainen koomikko jatkaa.

Hilander on kysytty esiintyjä erilaisiin tilaisuuksiin.

– Nyt on taas pikkujoulurumba alkamassa. Kovasti keikoille kysellään, mutta varmistukset jätetään viime tippaan. Sitten tulee jo päällekkäisiä kyselyitä. Mutta kyllä tässä täytyy välillä huilatakin. Kalenteriin on sovittu kuitenkin keikkoja jo ensi vuoden puolellekin.

– Minulla on ollut tapana tehdä joka vuosi myös joitain hyväntekeväisyysjuttuja, Hilander huomauttaa.

Rauma ensimmäinen

Heikki Hilander tekee ensimmäisen ison salin shownsa Rauma-salissa. Tässä taustalla lienee se, että Hilander on Mikko Koistisen ohjelmatoimisto Pilvilinnan listoilla.

– Tarkoitus on järjestää iso tilaisuus myöhemmin myös Turussa ja muuallakin, Koistinen täsmentää.

– Raumalla on kuitenkin ainutkertainen tilaisuus kokea ensimmäinen tällainen ilta. Luvassa on varmasti hauska tilaisuus ja mitään alapääjuttuja ei viljellä, Hilander lupaa.

Heikki Hilander tunnetaan parhaiten imitaattorina, jonka hahmoja on kuultu muun muassa suositussa Itsevaltiaat-sarjassa sekä miehen omassa Hilander TV:ssä.

Nykyään stand up -komiikka on suuressa suosiossa. Miten imitaattorit pärjäävät kisassa?

– Silloin kuin aloitin, ei stand upista tiedetty mitään. Oma komiikkani liikkuu ehkä siinä rajamailla. Imitaation lisäksi myös musiikki on osa minua. Olen soitellut 15 vuotta bändeissä, levyjäkin julkaissut Hilander kertoo.

– Show koostuu kymmenistä eri äänistä, jotka vähän vaihtelevat. Niitä varmoja ovat esimerkiksi itsevaltiaista tutut poliitikot, kuten Lipponen ja Niinistö. Uusimpia on joku Jone Nikula.

Eleet tulevat itsestään

Mikä on uuden hahmon luomisessa vaikeinta? Ääni, eleet vai se tarina?

– Vaikeinta on varmaan uusien äänien löytäminen ja ohjelmiston uusiminen, sillä nykyisin esimerkiksi televisiokanavia on niin paljon, että sellaisia kaikkien tuntemia julkkiksia tai muita tulee tosi harvoin, sanoo Hilander.

– Hahmo lähtee siitä, että ensin hahmottelen ääntä. Siinä tulevat eleet ja maneerit samassa. Itse en näe niitä, joten en tiedä, miltä ne näyttää.

Aktiivisia imitaatiokeikkoja tekeviä artisteja on ehkä kymmenkunta. Onko kilpailua?

– Hyvissä väleissä ollaan. En ole myöskään kuullut, että olisi tullut uusia nimiä alalle, Hilander vastaa.

– Minulla homma lähtee sisäisestä äänienpäästelyn halusta. Leikittelen paljon äänillä.

Malliksi Heikki Hilander päästelee suustaan muun muassa erilaisia kassakoneen piipityksiä.

– Minä olen tällainen AD-HD-DVD. Tähän ammattiin vain ajaudutaan. Turkan aikana yritin teatterikorkeakouluun, mutta onneksi en päässyt.

Vieläkö hauskaa viisikymppistä ääniakrobaattia nähdään joskus telkkarissa?

– Jonkinlainen liekki kyllä kytee, mutta pitäisi olla aikaa, hyvä idea ja hyvä tuotanto sekä oikea kanava, miettii Hilander.

– Hilander TV oli hieno kokemus. Työ oli kuitenkin raskasta ja kokopäiväistä. Produktio työllisti 17 työntekijää.

Itsenäisyyspäivänä Heikki on ainakin mukana Hei me leivotaan -ohjelman jaksossa.

Heikki Hilander, Rauma-sali, 25-vuotistaiteilijajuhlaesiintyminen 30.10. klo 19. Liput ovelta tai ennakkoon K-Supermarket Rosmariini ja info@pilvilinna.fi