”Hemmetin jännittävää, mutta mikä kokemus!” – Milla Nordlund sijoittui Vuoden tarjoilija -loppukilpailussa seitsemänneksi

Kilpailijoita arvosteltiin niin asiakaspalvelutaidoiltaan kuin myös tekniseltä osaamiseltaan. Milla Nordlund sijoittui lopulta Vuoden tarjoilija -finaalissa seitsemänneksi. Kuva: ELO-säätiö

Kun ravintola Kalatorin yrittäjä Jari Salli ensimmäisen kerran vihjaisi henkilökunnalleen Vuoden tarjoilija -kilpailusta, Milla Nordlund ja Sannamari Aartti naureskelivat alkuun ajatukselle.

Jokin siinä kuitenkin jäi nakottamaan ja lopulta naiset koostivat kuin koostivatkin ennakkotehtävät kasaan.

– Meidän piti suunnitella neljän ruokalajin menu viineineen kotimaisuutta korostaen ja ottaa kuvat tekemistämme kattauksista, Nordlund kertoo.

Hakemukset esitettiin tuomaristolle tässä kohtaa täysin anonyymisti, joten heillä ei ollut tietoa ravintoloista saatika tarjoilijoiden henkilöllisyyksistä.

Lopulta molemmat Kalatorin tarjoilijat saivat kuulla olevansa semifinaalissa kaikkiaan 16 kilpailijan joukossa.

Raumalaiskaksikosta Nordlundin kisataival jatkui aina kahdeksan tarjoilijan finaaliin asti.

– Arvostelutilanteet olivat ihan hemmetin jännittäviä! Meitä arvosteltiin monelta kantilta: tuotetietoutta, asiakaspalvelua ja oma persoonaa. Tukka piti olla niin tiukalla nutturalla, ettei yksikään hius sojottanut missään, Nordlund nauraa.

– Kun kymmenen tuomaria lehahtaa pöytäsi ympärille seuraamaan kaikkea mitä teet tai sanot, se on todella jännäpaikka.

Asiakaspalvelutehtävissä kukin tarjoilija palveli nelihenkisen pöytäseurueen koko ruokailuhetken, joka saattoi olla vaikka juhlava lounas tai fine dining -ilta.

– Se oli siinä mielessä erilaista Kalatorin töihin verrattuna, että nyt sai keskittyä kokonaan yhteen seurueeseen, kun yleensä vastuulla on koko sali.

Pöytien kattamiseen oli kilpailussa asetettu tiukat aikarajat ja muutenkin paineet olivat kilpailupäivissä läsnä. Niihin mahtui myös yllätystehtäviä.

– Finaalissa eteemme katettiin kahdeksan lasia erilaisia viinoja. Kolme lasia oli kirkkaita ja loput juomat konjakin värisiä. Pelkästään katsomalla ja haistamalla meidän piti tietää, mitä laseissa on, Nordlund kuvailee.

Kahden kilpailupäivän aikana pääsi kokemaan myös harvemmin ravintoloissa enää käytössä olevan apupöydän käyttöä ja vatitarjoilua.

– Tarjoiluun kuului tosi paljon teatteria, mikä oli kivaakin! Asiakkaille pitää tarjota erikoiselämyksiä. Kilpailusta jäi paljon ideoita omaan arkipäiväiseenkin työhön.

Nordlund sijoittui finaalissa lopulta seitsemänneksi.

– Kiitosta tuli erityisesti pöytäseurueen haltuunotosta, dekantoinnista, baarityöskentelystä sekä juustojen ja jälkiruuan tarjoilusta, Nordlund kertoo.

– Parannettavaa jäi vielä joissain erityistä tietoutta vaativissa tehtävissä.

Intensiiviseen kilpailuun mahtui myös pieniä kömmähdyksiä, jotka jo näin jälkikäteen naurattavat.

– Ehkä pahin oli se, kun vahingossa kiroilin tuomareille! Sähläsin siinä jotain ja se oli ihan puhdas vahinko, kun sammakko pääsi suusta. Voi että häpesin ja heitin kädetkin naamalle.

– Tuomaritkin kyllä alkoivat siinä kohtaa nauramaan, Nordlund muistelee hymyssä suin.

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Ravintola Kalatorin Milla Nordlund eteni Vuoden tarjoilija -kilpailun finaaliin – yleisö seuraa loppuhuipennuksen koronan takia etänä

Raumalaiset mukana kisaamassa Vuoden Tarjoilija -tittelistä