Henkarhimmel pääsee pian uuteen kotiin

Matti Pursiheimon (kesk.) Henkarhimmel-teos siirtyy vastaisuudessa Rauman Seudun Katulähetykselle. Työpajavalmentaja Heidi Koponen ja toiminnanjohtaja Janne Rantala tiimeineen ottavat teoksen alas lähipäivinä, kunhan tuuli sen sallii. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Matti Pursiheimo etsi joulukuisessa kaupunkilehti Raumalaisen jutussa jatkajaa hänen alulle panemalleen Henkarhimmel-perinteelle. Kanalin ylle jouluisin ripustettava ulkoilmateos alkoi käydä työlääksi ylläpidettäväksi yhden miehen projektina.

Pelastavaksi tahoksi ilmaantui Rauman Seudun Katulähetys.

– Muitakin halukkaita siinä taisi olla. Meidän yhdistyksemme perustajajäsen Eila-Marja Törmä vinkkasi minulle, että teos sopisi hyvin Katulähetykselle, toiminnanjohtaja Janne Rantala kertoo.

Rantalankin mielestä teoksen ylläpito sopii paremmin kuin hyvin Katulähetykselle hommaksi.

– Sen asentaminen on kohderyhmälle mielekästä tekemistä. Oletan, että puusta tehty teos vaatii myös huoltamista, joten se tarjoaa mukavaa, ihan oikeaa työtä, jolla on merkitystä.

Niin sovittaessa Katulähetyksen väki voi tehdä myös pieniä muokkauksia teokseen.

– Käsittääkseni se ei ole joka vuosi ollut aina ihan samanlainen. Jonain vuonna teosta voisi vaikka maalata.

– Tarkoitus ei ole kuitenkaan ryhtyä itse taiteilijoiksi, vaan toteutamme kiltisti itse taitelijan ja kaupungin ohjeistusta asiassa, Rantala jatkaa.

Teoksen säilyttäminen ei myöskään ole ongelma Katulähetykselle.

– Lyseokadulla meillä on vinttitilaa vaikka kuinka paljon. Saamme sen helposti mahtumaan kuivaan tilaan. Meillä on myös työpajoja, joissa teosta voidaan pienissä osissa ehostaa ja kunnostaa, Rantala kertoo.

Henkarhimmel

  • Teoksen alkuperäinen Dressmanin poistolavan 600 henkarista liikkeelle lähtenyt Henkarihimmel-osa on Pursiheimon laskujen mukaan riippunut Kanalin yllä vuodesta 2012 lähtien.
  • Uudemmat Asta ja Kari ovat esillä nyt toista kertaa. Ne muistuttavat Raumaa edellisvuoden heinäkuussa riepotelleesta Asta-myrskystä.
  • Kaikki himmelit ovat kierrätysmateriaalia. Esimerkiksi Asta-himmelin materiaalit ovat kulttuurijohtaja Risto Kuparin kellarista, jonne iski vesivahinko. Kari-teos taasen syntyi yhteistyössä Karin koulun kanssa.

Lisää aiheesta

Henkarhimmel kanalin yllä ehkä viimeistä kertaa

Lukijan kuva: Henkarihimmelit lumipeitteessä

Montako henkaria?

Henkareista jouluhimmeli Rauman Kanalin ylle - katso video

Arkaluontoisesta Pimpusta Kanalin Henkarhimmeliksi