Henkilö- ja pakettiautojen, peräkärryjen ja trailerien vuokraus yleistyy: "Helppo ja huoleton ratkaisu"

Yrittäjä Henri Kaupin mukaan Kone-Kaupin vuokrattavat autot, peräkärryt ja trailerit löytyvät netistä, jossa varauksen voi myös tehdä. Kuvat: Elina Helkelä

Pitäisikö lähteä sukuloimaan usean sadan kilometrin päähän, mutta oman auton kunto arveluttaa? Kaipaatko isompaa ajopeliä muuttoruljanssin nopeuttamiseksi? Miten saat puutarhajätteet vaivatta kaatopaikalle? Vastaus on: vuokraa henkilöauto, paku tai peräkärry.

Autonvuokrausta harjoittavien kansainvälisten ketjujen lisäksi auton tai peräkärryn saa vuokrattua paikallisilta autoalan yrityksiltäkin.

Muutamat raumalaiset autoliikkeet sekä jotkut autohuolto- ja varaosaliikkeet vuokraavat autoja ja pakuja, osa myös peräkärryjä.

– Kaikkein yleisimmin meiltä vuokrataan sijaisauto oman auton huollon tai kolarikorjauksen ajaksi, mutta paljon meiltä haetaan autoja myös viikonloppureissuihin sekä muuttokuormien kuljetukseen, Rinta-Joupin huoltopäällikkö Ari Varjonen kertoo.

Kaikki Rinta-Joupilta vuokrattavat henkilö- ja pakettiautot ovat uusia, noin puolen vuoden tai vuoden ikäisiä autoja.

Henkilöautot ovat automaattivaihteisia hybridejä. Varjosen mukaan moni onkin ottanut ajotuntumaa hybrideihin ensimmäisen kerran autoliikkeen autolla.

– Vuokrauksen hinta määräytyy auton koon ja ajokilometrien mukaan. Vuokraajan tulee siis arvioida, paljonko mittariin suunnilleen kilometrejä tulee.

Varjonen huomauttaa, että ulkomaan reissuille vuokra-autoa ei saa viedä, ainakaan ilman erillistä sopimusta.

Autonvuokraukseen sisältyvät Rinta-Joupilla kaikki vakuutukset, ja auto luovutetaan asiakkaalle täyteen tankattuna.

– Asiakkaalle ei tule vuokrausmaksun lisäksi muita kustannuksia kuin polttoainekulut. Auto palautetaan meille takaisin täydellä tankilla. Mahdollisissa kolaritilanteissa asiakkaalla on omavastuu, mikäli kolarointi on johtunut hänestä, Varjonen muistuttaa.

Huoltopäällikkö Ari Varjosen mukaan kaikki Rinta-Joupin vuokra-autot ovat uusia, kuten tämä vm. 2019 Toyota Yaris.

Kone-Kauppi aloitti henkilö- ja pakettiautojen, peräkärryjen ja trailerien vuokrauspalvelun reilu vuosi sitten.

Toisin kuin Rinta-Joupilla, Kone-Kaupin vuokra-autot ovat käytettyjä, noin 5–10 vuotta vanhoja, korjattuja ja huollettuja ajoneuvoja.

– Raumalla ei ole minun tietojeni mukaan vastaavaa palvelua, ainakaan tässä mittakaavassa. Haluamme tarjota asiakkaille edullisia vuokra-autoja, jotka ovat teknisesti täysin kunnossa ja huollettuja. Autojen lisäksi meiltä voi vuokrata peräkärryjä ja trailerin, jonka kantavuus on 2 000 kiloa, yrittäjä Henri Kauppi kertoo.

Kone-Kaupilla suurin henkilöautojen vuokraajaryhmä on yksityishenkilöt, mutta myös yritykset vuokraavat autoja väliaikaiseen käyttöön. Lukumääräisesti eniten vuokrataan pakettiautoja. Henkilöautoja haetaan usein pidempiaikaiseen käyttöön, ja siitä sovitaan Henri Kaupin mukaan erikseen.

– Vuokraaminen on helppo ja huoleton ratkaisu. Me hoidamme auton vakuutusmaksut ja verot, eikä asiakkaan tarvitse sitoutua autoon pitkiksi ajoiksi. Ja mitä tulee peräkärryihin tai trailereihin, niin kaikilla ei ole edes paikkaa, missä sellaista voisi säilyttää.

Vuokrakäyttöön lähtevät ajoneuvot tarkistetaan Kone-Kaupilla ja tankataan ennen asikkaalle luovutusta. Asiakas palauttaa auton tankattuna, minkä jälkeen Kone-Kauppi tekee sille jälkitarkastuksen.

Kiinteällä arkivuorokausimaksulla saa ajaa 200 kilometriä. Sen jälkeen vuokramaksua peritään 15 senttiä kilometriltä.

Ainakaan toistaiseksi Kone-Kaupilta ei voi vuokrata pikkubussia, mutta Henri Kauppi kertoo etsivänsä koko ajan sellaista.

– Joka kuukausi meille ilmestyy uutta kalustoa, ja nyt kiikarissa olisi 1+8 hengen pikkubussi.