Herneen puinti käynnistyi Mynämäeltä – kotimaiset herneet ovat arvostettuja maailmalla

Apetit kasvatti kuluvalle satokaudelle pakasteherneen viljelypinta-alaa. Kuva: Apetit

Apetit kertoo aloittaneensa tämän satokauden herneen puinnin Mynämäeltä. Pakasteherneen viljelyssä käytetään alueittain eri lajikkeita, jotka valmistuvat kylvösuunnitelman mukaan porrastetusti.

– Tarvitaan rutkasti jalkatyötä ja kypsymisen tarkkailua ennen puintia. Herneistä otetaan ennakkonäytteitä, joista määritetään tenderometri- eli TR-luvut ja niiden avulla selvitetään kypsyysaste. Näytteiden perusteella päätetään puintijärjestys, Apetitin laadunvarmistuspäällikkö Marika Virtanen kertoo yhtiön tiedotteessa.

Kaikki Apetitin pakasteherneet saavat laatuluokituksen. Puidusta hernekuormasta määritellään TR-luvut ja tehdään alustava laatuluokittelu.

Mitä suurempi luku on, sitä kovempaa herne on ja sitä suurempi on tärkkelyspitoisuus. Pienempi luku kertoo pehmeydestä ja herneen korkeammasta sokeripitoisuudesta. Tavoitteena on puida kypsiä, mutta makeita herneitä.

Laatuluokkaan vaikuttavat myös niin sanotut hernevirheet. Virheitä voivat olla esimerkiksi herneroskat, kuten palon, varren tai lehden palat.

Hernepuimuiri työssään. Kuva: Apetit

Pakasteherneen laatuluokkaa määritetään A.I.S. -määrityksellä. A.I.S. -prosentti kertoo sokerin/tärkkelyksen pitoisuuden herneessä.

Makeat ja kirkkaan vihreät kotimaiset herneet ovat arvostettuja maailmalla, sillä Suomen ilmasto on herneille ja muille vihanneksille suotuisa.

Apetitilla pakasteherneen puinti ja pakastus on ripeä prosessi: herneet saadaan pakkaseen noin kahden tunnin sisällä puinnista, minkä ansiosta pakastealtaasta poimittu herne maistuu tuoreelta.

– Sateet tulivat herneen kannalta viime tipassa. Etenkin satokauden lopun herneitä ne edistävät. Kesäkuun helteet ja kuivuus ovat heikentäneet kasvustoa alkukauden puintivuorossa olevien herneiden osalta. Nyt toivotaan leppoisaa kesäsäätä loppukaudelle. Ehkä hieman suomalaisten toivomia lomakelejä viileämpiä, Apetitin viljelypäällikkö Gunta Cirule sanoo.

Kuluvalle satokaudelle Apetit kasvatti pakasteherneen viljelypinta-alaa.