Hernekeitosta syntyy maukkaita pyöryköitä – EU:n ruokakassin sisällöstä leivottiin myös myslileipää ja omenapiirakka

Omenapiirakka työn alla. Pöydän ääressä ahkeroivat Sanna-Kaisa Lehto (vas.), Eila Luomanen ja ruokamartta Ritva Österman. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Marttapirtillä leijuu hyvin vieno hernekeiton tuoksu. Sitä ei välttämättä edes tunnistaisi ellei tietäisi, että tänään valmistetaan hernepyöryköitä hernekeittotölkin sisällöstä.

Ruokamartat Ritva Österman ja Marja Lehto pyörittävät hernepullia malliksi vauhdilla.

Entä pyöryköiden maku? Se on muheva ja maukas, pinnalta rapsakka ja sisältä pehmeä, ei ollenkaan hernekeittomainen. Lähinnä mieleen tulevat Lähi-idän herkkupallerot, falafelit.

Maukasta EU-ruokakassista -ruokakurssilla helmikuun alussa tehtiin myös muun muassa myslileipää ja omenapiirakkaa.

Ruokakassikurssilaisten kokkaamista seurasi Ruokaa ja kohtaamisia -hankkeen vetäjä, terveyden ja hyvinvoinnin päällikkö Anne-Mari Hakuni SPR:n Satakunnan piiristä.

Kun ruokakurssi tuli ajankohtaiseksi, Hakuni kääntyi Rauman Marttayhdistyksen puoleen. Puheenjohtaja Seija Paavola joukkoineen otti haasteen vastaan.

Nyt pidettiin jo toinen kurssi.

Ruokaa ja kohtaamisia -hankkeessa koulutetaan vapaehtoisia niiden ruoka-apua hakevien tueksi, jotka tarvitsevat apua myös muuhun arjessa selviytymiseen.

– Osallisuus ja mielekäs tekeminen esimerkiksi vapaaehtoistyön kautta ovat tärkeässä roolissa, Hakuni korosti.

Hernepyörykät
2 valkosipulin kynttä
1 tölkki hernekeittoa
1–3 dl vehnäjauhoja
3 hapankorppua hienoksi murskattuna
2 tl rouhittua mustapippuria
1–2 tl chilijauhetta
Lisäksi vehnäjauhoja ja paistamiseen öljyä

Hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä kulhossa kaikki ainekset ja vaivaa tasaiseksi. Huomaa, että vehnäjauhojen määrä riippuu valitun hernekeiton rakenteesta. Lisää siis vehnäjauhoja desilitra kerrallaan, kunnes massa on helposti muotoiltavaa.
Pyörittele massasta pieniä pyöryköitä ja kierittele niitä vehnäjauhoissa.

Kuumenna pannussa reilusti öljyä ja paista pyöryköitä noin 10 minuuttia niin, että ne saavat kauttaaltaan kauniin ruskean pinnan. Nosta pannulta talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Tarjoile perunamuussin ja jogurtti- tai kermaviilidipin kera.

Myslileipä
6 dl vehnäjauhoja
1–2 dl mysliä
2 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
3,5 dl kylmää vettä

Sekoita kaikki aineet kulhossa löysähköksi taikinaksi. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 2–3 tuntia.
Kaada taikina jauhotetulle alustalle. Kääntele taikinaa muutaman kerran ja muotoile taikinasta leipä. Nosta leipä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Voitele leipä kevyesti vedellä ja ripottele päälle hiukan mysliä. Paista 220 asteessa noin 30 minuuttia.

Omenapiirakka

POHJA
1,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2,5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2,25 dl vettä
1 dl öljyä
3–4 omenaa paloiteltuna

MURUSEOS
1,5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl sulatettua rasvaa
1 tl kanelia
1 rkl sokeria
ripaus/ suolaa

Tee ensin pohjataikina. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää seokseen vesi ja öljy ja sekoita nopeasti tasaiseiksi taikinaksi.
Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Lisää päälle omenapalat. Sekoita muruseoksen ainekset keskenään ja ripottele piirakan päälle. Paista 200-asteissa uunissa 20–25 minuuttia. Anna vetäytyä hetken ennen tarjoilua.

Ruokaa & kohtaamisia

  • Ruokaa & Kohtaamisia -hanke käynnistyi vuonna 2018 ja päättyy tänä vuonna. Stean rahoittaman ja Punaisen Ristin toteuttaman projektin tavoitteena on kehittää uusi SPR:n ystävätoiminnan muoto ruoka-avun saajien auttamiseksi.
  • Euroopan unionin vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahaston erityistavoitteena on lieventää köyhyyden pahimpia muotoja tarjoamalla aineellista tukea. Suomessa EU:n ruoka-apu jaetaan vähävaraisille kumppaniorganisaatioiden välityksellä paikallistason toimijoiden kautta.