”Hifi on edelleen ykkösjuttu” – Merto Hella on myynyt viihde-elektroniikkaa jo puoli vuosisataa

”Hifi on edelleen ykkösjuttu” – Merto Hella on myynyt viihde-elektroniikkaa jo puoli vuosisataa. Kuva: Elina Helkelä

– Olen seissyt myyntitiskin takana nyt jo puoli vuosisataa, naurahtaa viime viikolla 35 vuotta täyttäneen viihde-elektroniikkaliike Luxcenterin yrittäjä Merto Hella.

Elektroniikka-ala tuli miehelle veren perintönä, sillä vuonna 1969, ollessaan vasta 13-vuotias, hän pääsi ensimmäistä kertaa myyntiharjoittelijaksi isänsä firmaan, vuonna 1954 perustettuun TV-radio Hellaan.

Oman yrityksen Merto Hella perusti Jouni Uusi-Kartanon kanssa 1. joulukuuta vuonna 1984.

Tuolloin hyvin monessa Syväraumankadun liikehuoneiston näyteikkunassa oli voimapaperit, ja Uusi Rauma otsikoi lehtijuttunsa: Syväraumankatu – kuoleva kauppakatu.

– Liikkeemme vieressä oli kangaskauppa, jonka ikkunassa oli monen muun yrityksen tapaan loppuunmyyntilappu. Melko pian kaupan omistaja otti lapun pois, sillä meidän hienosti alkaneen myyntimme vanavedessä kangaskauppakin alkoi taas menestyä, Merto Hella naurahtaa.

Hifi-laitteet, televisiot, autostereot ja VHS-videonauhurit olivat alkuvuosien suosituimpia myyntiartikkeleita Luxcenterissä.

– Hifi on edelleenkin ykkösjuttumme. Korkean laadun ohella panostamme palveluun, joten tarvittaessa toimitamme laitteet asiakkaalle kotiin kuljetettuina ja paikoilleen asennettuina.

Hifi-laitteiden lisäksi Luxcenterista hankitaan nyt paljon kotiteatterijärjestelmiä sekä huippuäänentoiston takaavia all in one -laitteita, jotka ovat pienikokoisia ja ulkomuodoltaan viimeisteltyjä.

Merto Hellan mukaan hifi-järjestelmät ovat tätä nykyä Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa suuressa suosiossa. Erityisesti keski-ikäiset ja sitä vanhemmat kuluttajat haluavat laitteiltaan mahdollisimman hyvää äänentoistoa – ja ovat myös valmiita maksamaan siitä.

– Saksalaisissa alan lehdissä esitellään laitteita, joiden hinta voi nousta jopa 200 000 euroon.

Hella muistuttaa, että hifi-laitteiden hinnat ovat toisaalta laskeneetkin roimasti vuosikymmenten kuluessa ja ihmisten ostovoima kasvanut.

– Muistan, miten 1970-luvun puolivälissä hyvä autostereo maksoi yhtä paljon kuin 40 tankillista bensaa Corollaan. Nyt ihan kelvollisen autostereon saa yhden bensatankillisen hinnalla.

Luxcenter on toiminut nykyisissä tiloissaan Kanalinranta 2:ssa vuodesta 1993 lähtien. Yrityksen yhteyteen 1985 avattu videovuokraamo Luxvideo Casablanca toimi Syväraumankatu 14:ssä, 1993 alkaen Kalliokatu 2:ssa ja nykyään Kanalinranta 5:ssä Luxcenterin tiloissa.

Vuonna 1994 yritys siirtyi kokonaisuudessaan Merto Hellalle, ja videovuokraamon toimintaa pyörittämään tuli Hellan avopuoliso Heli Harjunpää.

– Alkuvuosina videovuokrausliiketoiminta kasvoi joka vuosi. 1996 laajensimme Casablancaa ensin Poriin ja 2001 Euraan, josta siirsimme vuokraamon 2002 Turkuun. Vuoden 2016 jälkeen suoratoistopalvelujen yleistyminen alkoi näkyä videovuokraustoiminnassa. Olemme kuitenkin pitäneet vielä toistaiseksi erittäin laajaa videokokoelmaamme esillä – aina joku kysyy jotain, mitä ei mistään muualta saa.

Perjantaina 13. joulukuuta Luxcenterissä vietetään yrityksen 35-vuotissyntymäpäivää. Syntymäpäiväkahvitus sattuu juuri sopivasti Lucian eli valon päivään.

– Luxhan tarkoittaa valoa ja loisteliaisuutta, Hella hymyilee.