Hiusjuuritutkimus paljastaa koko kehon ongelmat

HiusAkatemian toimitusjohtaja ja hiustutkija Annikki Hagros-Koski tutkii ihmisten hiuksia mikroskoopilla. Kuvat: Elina Helkelä

”Näytä minulle hiuksesi, niin kerron, miten sinä voit”. Se on pääpiirteissään HiusAkatemian toimitusjohtajan ja hiustutkijan Annikki Hagros-Kosken viesti.

Raumalaisen Niina Letonsaari-Aitalan Kampaamo Filoraksessa usein käyvä helsinkiläinen hiustutkija korostaa, että hiukset ovat koko kehomme ja osittain myös mielemme peili.

Hagros-Koski tekee Filoraksen asiakkaille hiusjuuritutkimuksia, jotka paljastavat hiusongelmien syitä.

– Niitä ovat muiden muassa huono ääreisverenkierto, stressi, tulehdukset, kuiva päänahka, suolisto- ja vatsaongelmat, magnesiumin vajaus, rasvan ja nesteen puute sekä maksan häiriöt, Hagros-Koski luettelee.

Esimerkiksi hiustenlähtö voi olla seurausta siitä, että ihminen sairastaa tietämättään ”hiljaista tulehdusta”.

– Hiukset saavat ääreisverenkierron mukana ravinteita, mutta jos kehossa tai päänahassa on tulehdus, hiustuppeen pääsee myös bakteereita ja tuppeen muodostuu kiteytynyttä talia, joka estää ravinteiden imeytymisen, Hagros-Koski kuvailee.

Kampaamo Filoraksen yrittäjä Niina Letonsaari-Aitala katsoo isolta ruudulta, miltä hänen asiakkaansa hiustuppi näyttää.

Perusteellisen hiusjuuritutkimuksen pohjalta asiakkaalle pystytään räätälöimään hänelle sopivin hoitomuoto. HiusAkatemian kehittämä kapillaarihoito liuottaa hiustuppeen kiteytynyttä talia. Raumalla kapillaarihoitoja tekee menetelmään kouluttautunut Letonsaari-Aitala.

– Hoidoissa käydään vähintään neljä kertaa, minkä lisäksi asiakas saa kotihoito-ohjeet, ruokavalio- ja liikuntasuositukset sekä neuvot tarvittavista ravintolisistä. Hagros-Kosken mukaan Suomessa on kehitetty ja testattu useita hyviä tuotteita, jotka yhdessä terveellisen ruokavalion sekä riittävän liikunnan ja unen kanssa huolehtivat hiusten hyvinvoinnista.

Hiusten kannalta tärkeimpiä ravintolisiä ovat D-vitamiini, magnesium ja omega 3, jota Hagros-Kosken mukaan on oikeassa suhteessa esimerkiksi camelina-öljyssä.

– Näiden lisäksi tulisi huolehtia kehon nestetasapainosta, eli päivittäinen vedenjuonti on hyvin tärkeää. Myös hyaluronihappovalmiste huolehtii kehon kosteustasapainosta, mikä taas vaikuttaa muun muassa ihon kimmoisuuteen.

Annikki Hagros-Koski neuvoo, että mikäli jokin seikka hiusten hyvinvoinnissa askarruttaa tai tuottaa suoranaisia ongelmia, kannattaa hakeutua mahdollisimman pian hiusjuuritutkimukseen.