Huhdan koululla omat Linnan juhlat

Eurajoen kouluissa juhlistetaan Suomen 95-vuotista itsenäisyyttä varsin näyttävästi: kaikki Eurajoen seitsemän alakoulua, Yhteiskoulu ja lukio pitävät omat itsenäisyysjuhlansa. Huhdan koululla vietetään itsenäisyyspäivän aattona Linnan juhlia.

– Tehtiin päätös, että tänä vuonna pidetäänkin itsenäisyysjuhlat. Joulujuhlat jäävät tällä kertaa kokonaan väliin, sillä eivät koulun resurssit mitenkään riittäisi kahteen peräkkäisiin juhliin, kertoo Huhdan koulun rehtori Vesa Jalonen.

– Eurajoen kouluissa juhlitaan itsenäisyyttä vähän eri tavoin, meillä Huhdan koulussa päätettiin ottaa teemaksi Linnan juhlat.

Jalonen kertoo juhlineensa omalla opettajanurallaan aikaisemmin paritkin linnanjuhlat.

– Ei tämä tietenkään mikään uusi idea ole. Päädyimme Linnan juhliin, kun ajattelimme, että ajankohta on sitten ainakin mahdollisimman lähellä itsenäisyyspäivää, ja on ainakin juhlallinen tilaisuus.

Presidentinvaalit ennen Linnan juhlia

Jotta Linnan juhliin saatiin käteltävä presidenttipari, piti sellainen ensiksi valita Huhdan koulun oppilaiden joukosta.

– Oppilaskunta järjesti presidentinvaalit reilu kuukausi sitten. Siihen kuuluivat kaikki vaalimainokset ja -kampanjatkin, Jalonen kertoo.

– Eniten ääniä saaneet tyttö ja poika valittiin sitten presidenttipariksi, ja se, kumpi heistä oli saanut enemmän ääniä, valittiin presidentiksi. Tänä vuonna meillä onkin sitten naispresidentti.

Juhliin tulevat vieraat ovat totta kai saaneet asiaan kuuluvan kutsun hyvissä ajoin. Itse juhlat alkavat koulun presidenttiparin Annukka Tunturivuoren ja Joona Sjöblomin kättelyllä. Sen jälkeen vuorossa ovat alkumaljat.

– Illan ohjelmassa on esimerkiksi letkajenkkaa, viidesluokkalaisen Akseli Riihosen pitämä juhlapuhe ja kakkukahvit, Jalonen luettelee.

– Valssia on treenattu kovasti. Se on varsin hellyyttävän näköistä, kun pienet eskaritkin siellä joukossa tanssivat.

Ainakin jonkinlainen ilotulitus

Kun kerran juhlatilaisuuteen tullaan, on asujenkin hyvä olla juhlalliset.

– Tietysti toivomme, ettei kukaan verkkareissa tulisi, mutta kyllä se riittää, mitä omasta vaatekaapista löytyy. Ei tämän takia tarvitse vaatekauppaan lähteä, ei edes naisten, Jalonen sanoo.

– Itse aion laittaa mustan puvun.

Huhdan koulun Linnan juhlat päättyvät juhlallisesti Maamme -lauluun ja ilotulitukseen.

– Olen jonkinlaisen patterin ostanut jo venetsialaisten aikaan. En kyllä tiedä millainen se on, joten vähän tässä on nyt paineita, että mitä jos se onkin hirveän laimea paukku, hymähtää Jalonen.