Hyötyliikuntaa ulkoilijalle: pujon kitkentä on loistavaa treeniä

Pujoprojetin "isä" Olli Kaukonen ei itse kärsi pujoallergiasta, mutta tärkeintä hänen mielestään "Anna tunti aikaasi" -tempauksessa onkin tehdä hyvää niiden eteen, jotka kärsivät allergiasta. Kuvat: Jussi Hietikko

Viime keväänä käynnistynyt Rauman Rotaryklubin hallinnoima ”Anna tunti ajastasi” -pujoprojekti ei ollut mikään lyhyt ”kananlento”.

Idean isä rotari Olli Kaukonen vakuuttaa, että pujojen kitkemistä jatketaan järjestelmällisesti tulevinakin vuosina, myös talviaikana, mikäli mahdollista.

– Pujoa voi riipiä juurineen maasta niin kauan kuin maa on sula. Korkeina törröttävät pujokasvit erottuvat nyt paremmin muista kasveista, joten ne on helppo tunnistaa, Kaukonen opastaa.

Rotarien käynnistämässa pujoprojektissa on ollut yhteistyökumppaneina Rauman kaupungin Wihertoimi sekä Allergia- ja Astmaliiton maakunnallinen osasto.

Rauman Freinetkoulussa projektia varten tehtiin hieno juliste.

Pujon kitkentätalkoisiin on voinut ilmoittautua Rauman Rotaryklubin nettisivuilta löytyvän kaavakkeen avulla. Ilmoittautumislomake löytyy samalta sivulta edelleenkin.

Kaukonen toivookin, että eri yhteisöt ja yksittäiset ihmiset kävisivät kirjaamassa osallistumisensa kitkentätalkoisiin.

– Olemme suunnitelleet pujotempausta ensi vuoden syyskesälle. Pujon haitallisuudesta pitää muistuttaa ihmisiä aika ajoin, sillä asian omaksuminen vaatii toistoa, Kaukonen huomauttaa.

Rauman Rotaryklubi on sponsoreiden tuella painattanut ”Anna tunti ajastasi” -ämpäreitä, joita annetaan pujotalkoisiin osallistuneille sekä projektia rahallisesti tukeneille.

Kaukosen mukaan Wihertoimi ja Allergia- ja Astmaliitto ovat edelleen mukana projetissa.
Allergia- ja Astmaliitolta rotarit saavat esimerkiksi pujoallergiaa käsittelevää materiaalia, onhan pujo yksi pahimpia siitepölyallergian aiheuttajia.

Rauman seudullakin on arviolta noin 2 000 pujoallergikkoa.

Rauman Rotaryklubin ”Anna tunti ajastasi” -tempaukseen on osallistunut muiden muassa Rauman seudun työnhakijat, Katulähetys, päiväkoti Uotilasta, Lions Club ladyt, Puutarhayhdistys ja sairaalanmäen johtoryhmä. Mukana on ollut myös yksittäisiä ihmisiä.

– On täysin mahdotonta arvioida, kuinka moni tähän tempaukseen lopulta lähti mukaan, sillä moni toteutti sitä omassa lähipiirissään eikä ilmoittanut siitä meille.

Olli Kaukonen muistuttaa, että projektin tarkoituksena onkin aktivoida ryhmät ja yksittäiset ihmiset toimimaan omilla alueillaan.

– Tärkeintä on se, että yhdessä saamme paljon aikaan toisten hyväksi. Tämä ei ole ongelmakeskeistä vaan lähimmäiskeskeistä toimintaa, ja mikä parasta, kitkeminen on loistavaa ulkoilua, Kaukonen hymyilee.
 

Lisätiedot ”Anna tunti ajastasi” -projektista ja osallistumislomake löytyvät osoitteesta: raumanrotaryklubi.fi.