Hyvä sää on tuonut matonpesijät pesupaikoille

Timo Riihimäki viihtyi Uotilan pesupaikalla maanantaina. Kuvat: Juha Sinisalo

Rauman matonpesupaikat ovat keränneet matonpesijöitä hyvien säiden saattelemana. Kaupungilla on kuusi vapaasti käytettävää matonpesupaikkaa eri puolilla kaupunkia: Tuomoniemessä, Kaarolla, Uotilassa, Kortelassa, Lapissa ja Kodisjoella.

Tuomoniemessä, Lapissa ja Kodisjoella käytetään pesupaikoilla luonnonvesiä mattojenpesuvesinä. Muilla paikoilla käytetään Rauman veden vesijohtovettä.

Pesupaikoilla on toimiva viemäriverkosto, jolloin saippuavedet eivät pääse rehevöittämään vesistöjä. Pesupaikkojen käyttö on siis turvallista myös ympäristön kannalta.

Kaupungin nettisivuilla kehotetaan huomioimaan luonnonvesien äärellä pestäessä käytettävä saippua, sillä fosfaattia sisältävät saippuat eivät ole hyväksi ympäristölle. Periaatteessa luonnonvesissä ei kuitenkaan suositella pestävän mattoja.

Miksi mattoja ei saa pestä omassa kotipihassa tai mökkirannassa?

Ympäristöhallinnon nettisivujen mukaan matonpesupaikan sijoittaminen vesistöön ei ole suoraan kielletty, mutta se rinnastetaan kotitalouden jäteveteen, joka kuuluu puhdistuttaa ennen luontoon pääsyä.

Mattopyykin on todettu aiheuttavan suurta kuormitusta vesistöihin niiden sisältämän runsaan ravinne- ja bakteerimäärien takia. Nestesaippuan kuormitus on tämän suhteen vähäinen, mutta matosta lähtevät lika-aineet kuormittavatkin vesistöä enemmän.

Pesupaikan siirto vesistöstä maalle onkin todettu olevan parempi vaihtoehto vesien laadun kannalta.

Osa matonpesupaikoista ei ole enää kaupungin ylläpidettävissä, sillä vuonna 2017 niitä siirrettiin kyläyhdistysten hoidettavaksi. Nämä paikat ovat Kortelan, Lapin ja Kodisjoen matonpesupaikat.

– Jos pesupaikoilla on ilmennyt ongelmia, on yleensä otettu yhteyttä kaupungin kunnossapitoon tai Rauman veteen. Vuosien aikana ongelmia tai ilkivaltatapauksia ei ole kuitenkaan isommin ilmennyt joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, tietää kaupungin suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja.

– Esimerkiksi Uotilassa oli keväällä tehty ilkivaltaa, Pajuoja kuitenkin lisää.

Maanantaina Uotilan mattojenpesupaikalla hyväntuulinen väki uurasti ja harjat viuhuivat mattojen päällä.

– Oiva paikka, kehui ensimmäistä kertaa paikan päällä ollut Timo Riihimäki. Hän kertoi tulevansa vielä myöhemminkin samaan paikkaan.

Tällä kerralla miehellä oli vain yksi pitkä matto mukanaan.

Mattomankeli hyödyllinen apu mattojen kuivattamisessa. Mankelia käyttää Jeanette Bernitz.

Vuosittain mattojenpesupaikalla käyvä Jeanette Bernitz oli tullut pesemään seitsemää mattoaan ja kiitteli Uotilasta löytyvää mattomankelia, jolla saa matot nopeammin kuivumaan.

– On hyvä pesupaikka. Käyn aina täällä tai Kaarolla, hän kertoo ja mainitsee hyvän sään vaikuttaneen pesupäivän valintaan.

Rauman kaupungin mattojenpesupaikat ovat auki syyskuun loppuun asti, jonka jälkeen vedet katkaistaan.

Vielä on kuitenkin hyvin aikaa mattopesuille.

Huomioi jätevedet pesussa

  • Mitä vähemmän jätevesiä syntyy niin kotona kuin mökilläkin, sitä helpompaa niiden käsittely on jatkossa. Esimerkiksi oikeiden pesupaikkojen ja pesuaineiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.
  • Älä pese mitään vesistöissä vaan imeytä pesuvedet maahan.
  • Käytä pesuaineita säästeliäästi ja suosi ympäristömerkittyjä ja biohajoavia tuotteita.
  • Vähäiset tiskivedet haittaavat vähemmän kuin kertakäyttöastioiden käyttö.
  • Lähde: Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry