"Idea drinkkiin voi lähteä vaikka jälkiruuasta" – Kapakka2:n Jussi Alatalo kilpailee syksyllä Vuoden Baarimestarin tittelistä

"Valmis juoma on kokemuksen ja monen muun asian yhteinen summa. Kuten keittiönkin puolella, juomien tekeminen on ikuista oppimista ja oman makupaletin kehittämistä", Kapakka2:n ravintolapäällikkö Jussi Alatalo kuvailee.
"Valmis juoma on kokemuksen ja monen muun asian yhteinen summa. Kuten keittiönkin puolella, juomien tekeminen on ikuista oppimista ja oman makupaletin kehittämistä", Kapakka2:n ravintolapäällikkö Jussi Alatalo kuvailee. Kuva: Aniko Lehtinen
Kuten elämällä niin monesti on tapana yllättää, myös Jussi Alatalon vuosiin on mahtunut yllättäviä käänteitä, joiden ansiosta hän tällä hetkellä rikastuttaa osaamisellaan Rauman cocktail-kulttuuria.
 
– Armeijan jälkeen selkä ei kestänyt varastotöitä, joten hain ja pääsin ihan sattumalta järvenpääläiseen pizzeriaravintolaan kuskiksi ja kassahenkilöksi. Se oli ensimmäinen ravintola-alan työni ja sain hyvää palautetta palveluasenteestani.
 
Innostus riitti aina restonomiopintojen aloittamiseen asti.
 
– Aluksi se olikin kivaa ja käytännönläheistä, mutta opintojen lopulla lukihäiriöisen ja pikkuisen myös keskittymishäiriöisen nuoren miehen oli aika vaikeaa kirjoittaa vain esseitä, Alatalo muistelee.
 
Ensimmäinen koulukesä avasi duunipaikan Esplanadin Kappeliin, jossa liikeideapäällikkö nappasi Alatalon siipiensä suojiin ja jakoi hänelle baariosaamistaan.
 
– Loppuvuodesta 2015 olin pitämässä silloisessa työpaikassani baariharjoittelijamme arviointikeskustelua ja lehtori kysyi, että kiinnostaisiko minua lähteä kolmen viikon päästä opiskelemaan baarimestariksi. Hakuaikaa oli kuin ihmeen kaupalla vielä viikko aikaa ja pistin paperit sisään, Alatalo muistelee elämän tarjoilemia sattumia.
 
Raumalle miehen puolestaan kuljetti korona.
 
– Helsingissä kaikki paikat olivat koronan vuoksi kiinni, mutta Raumalla oltiin tuolloin sopivan hulluja avaamaan uutta paikkaa,
johon minua pyydettiin töihin, Alatalo muistelee Kapakka2:n alkutaivalta.
 
Baarin tiskin takaa Alatalon tie vei tänä kesänä myös kilpailemaan; Vuoden Baarimestari -kilpailun semifinaaleista aukesi paikka syksyllä käytävään finaaliin.
 
– Semifinaalissa kilpailijat pääsivät tekemään omavalintaisen drinkin bartender's choice -kategoriasta eli siitä mahdollisimman laajasta luokasta. Muita olisivat olleet esimerkiksi long drink, sparkling, after dinner... Alatalo luettelee.
 
Pitkästä raaka-ainelistasta Alatalo valitsi kilpailutehtävään omaan drinkkiinsä viskin, jonka makuprofiilista löytyi päärynää, suklaata ja kahviakin.
 
– Karamellisoin säilykepäärynöitä ja keitin niistä tummaa siirappikaramellia, jota maustoin chililastuilla, tähtianiksella kanelilla ja mustapippurilla.
 
Lopputuloksena oli suklainen päärynäviskijuoma, jonka sivuherkkuna tarjottiin vielä päärynäjaffakeksejä.
 
– Paahteinen keksi toi juoman hapot kivasti esille.
 
Cocktailit pisteytettiin kolmessa pääkategoriassa, jotka olivat ulkonäkö, maku ja tuoksu.
 
– Tuoksu on sellainen kategoria, jonka porukka monesti unohtaa, joten siinä on tavallaan ihan ilmaisia pisteitä jaossa, kunhan sen vain muistaa ottaa huomioon, Alatalo kuvailee.
Itse keitetty siirappi oli tärkeässä roolissa Jussi Alatalon kilpailudrinkissä.
Itse keitetty siirappi oli tärkeässä roolissa Jussi Alatalon kilpailudrinkissä. Kuva: Aniko Lehtinen

Syksyllä järjestettävään kymmenen hengen finaaliin Alatalo ylsi seitsemänneksi parhailla pisteillä. Finaalissa kymmenikkö saa valmistaa uudelleen sinne vieneen juomansa.